Päätöksen perustelut
Valvontaviranomainen kiinnittää palveluntuottaja Pilke Päiväkodit Oy:n huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen ja hyvän hallintotavan noudattamiseen. Palveluntuottajan toiminnassa on todettu lasten varhaiskasvatuksen laatuun ja henkilökunnan jaksamiseen liittyviä epäkohtia, jotka on korjattavissa palveluntuottajan omilla korjaavilla toimenpiteillä.
Varhaiskasvatuslain mukaan henkilöstömitoitusta tarkastellaan päivä- ja päiväkotikohtaisesti, ei ryhmäkohtaisesti. Tiedepäiväkoti Hokauksessa ei ole koko päiväkodin lasten ja henkilökunnan suhdeluku ylittynyt kertaakaan tarkasteluajanjaksolla eli 1.8.2023 – 27.10.2023 välisenä aikana. Eli tilanne on ollut varhaiskasvatuslain mukainen.
Ryhmäkohtaisia suhdelukuja tarkisteltaessa tilanne on kuitenkin ollut haastava. Ongelmia aiheuttaa päiväkodin henkilöstöresurssien epätasainen jakautuminen lapsiryhmiin, vaikka päiväkodin henkilöstömitoitus on ollut samaan aikaan koko päiväkodin tarkastelun perusteella varhaiskasvatuslain mukainen. Tarkasteluajanjaksolla (64 kalenteripäivää) Pisarat -ryhmällä on ollut liian vähän henkilökuntaa 17 päivänä, Galakseilla 12 päivänä. Kaikkiaan päiväkodissa on kahdeksan ryhmää, joten tarkasteltavia ryhmien hoitopäiviä on 8 x 64 eli 512 päivää. Yksittäisten ryhmien tilannetta tarkisteltaessa liian vähän henkilökuntaa on ollut kaikkiaan 72 ryhmätason hoitopäivänä, mikä on 14% kaikista ryhmätason hoitopäivistä.
Varhaiskasvatuslain 3 §:n mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset. Yksittäisen lapsiryhmän on erittäin vaikea järjestää laadukasta varhaiskasvatusta, jos päivittäinen suhdeluku on toistuvasti liian suuri.
Päiväkodin johtajan ja aluejohtajan tulee huolehtia, että päiväkodin kaikissa lapsiryhmissä työskentelee riittävästi työntekijöitä.
Pilke Päiväkodit Oy:n varhaiskasvatuksen tuottamiseen sekä Tiedepäiväkoti Hokaukseen liittyvän valvonta-asian TRE:4876/12.06.00/2023 käsittely Tampereen kaupungissa päättyy.
Valvonta-asiassa annettu päätös toimitetaan Tampereen kautta myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon.
Sovelletut oikeusohjeet:
Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/540) 3, 4, 10, 15 a-e, 25, 34–36, 42, 52–53 ja 55-57
Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018)
Päätösvallan peruste: Sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätös 14.11.2023 § 52: Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää huomautuksesta ja huomion kiinnittämisestä yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle (Varhaiskasvatuslaki § 57)