Päätöksen perustelut
Pormestari Ikonen nimesi 22.3.2022 hyvinvointityöryhmän valtuustokaudelle 2022-2025. Päätöksen mukaan hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa arvioidaan tarve hyvinvointityöryhmän kokoonpanon päivittämiselle.
Kuntalain 1 § mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kaupunki on vahvistanut hyvinvoinnin teemaa organisoimalla hyvinvointijohtamisen tehtävän konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksikköön 1.6.2023 alkaen. Hyvinvointityöryhmällä on keskeinen rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä poikkihallinnollisuutta ja kokonaisjohtamista edistävänä ja valmistelevana ryhmänä. Hyvinvointityöryhmä toimii hyvinvointijohtajan ja kaupungin johtoryhmän tukena hyvinvointijohtamisen tehtävässä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 6 § mukaan kunnan on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Kunnalla on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin tehtäviin. Niin ikään hyvinvointialueen on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä lain 7 § mukaisesti. Hyvinvointialueella on ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tämä tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Pirkanmaan hyvinvointialuetta pyydetään nimeämään edustajansa hyvinvointityöryhmään.
Terveydenhuoltolain 20 § mukaan hyvinvointialueen ja kunnan viranomaisten on yhteistyössä kehitettävä väestön elinolosuhteita siten, että ne vahvistavat mielenterveyttä suojaavia tekijöitä ja ehkäisevät ennalta mielenterveyden häiriöiden syntyä. Lisäksi terveydenhuoltolain 32 § mukaan hyvinvointialueen järjestäessä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä terveydenhuoltopalveluja on terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tehtävä keskenään ja kunnan varhaiskasvatuksen kanssa yhteistyötä, jota tehtävien asianmukainen hoitaminen sekä potilaan hoidon ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve edellyttävät.
Hyvinvointialueen ja kunnan tehtävistä ehkäisevän päihdetyön järjestämisessä säädetään ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä annetussa laissa (523/2015). Ehkäisevän päihdetyön järjestämislain 5 § mukaan kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavan toimielimen, jona Tampereella toimii kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Tampereen kaupungilla terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ohjaa hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallitus. Kaupungin johtoryhmä toimii hyvinvoinnin strategisena ohjausryhmänä. Hyvinvointijohtaja vastaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä hyvinvointialueyhteistyön johtamisesta ja asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta ylimmälle johdolle ja kaupunginhallitukselle. Hyvinvointikoordinaattori huolehtii käytännön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyöstä kunnan eri sektoreiden, muiden toimijoiden sekä hyvinvointialueen ja muiden alueellisten toimijoiden kanssa.
Hyvinvoinnin edistämistyötä tehdään useissa kaupungin yksiköissä ja niiden teemakohtaisissa työryhmissä ja verkostoissa. Hyvinvointityöryhmän kokoonpanoa on täydennetty niin, että se kattaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osa-alueet mahdollisimman kattavasti Stiglitzin hyvinvointivaranto -mallin mukaisesti. Myös työryhmän tehtäviä on päivitetty vastaamaan ja tukemaan kaupungin hyvinvointijohtamista.
Hyvinvointityöryhmä
- vastaa osaltaan hyvinvointikertomuksen ja –suunnitelman valmistelusta hyödyntäen kaupunkiorganisaation ja sidosryhmien asiantuntijoita,
- laatii esitykset hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista strategia- ja talousarviotavoitteista osana kaupungin toiminnan ja talouden prosessia,
- havainnoi hyvinvointiin liittyviä ilmiöitä tunnistaen palvelutarpeita ja poikkeamia sekä tekee tarvittavat toimenpide-esitykset kaupungin johtoryhmälle,
- varmistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategisten linjausten ja hyvinvointisuunnitelman toimeenpanon,
- seuraa osaltaan hyte-tavoitteiden ja -toimenpiteiden sekä hyte-kertoimeen vaikuttavien tekijöiden toteutumista ja vaikuttavuutta
- osallistuu hyvinvointialueen ja muiden sidosryhmien kanssa tehtävään yhteistyöhön.
Hyvinvointityöryhmän jäsenet vastaavat edustamansa teeman tai osa-alueen indikaattorien ja mittarien valinnasta, seurannasta ja tulkinnasta. Työryhmän jäsenet tuovat syötteitä ja huolehtivat käsittelyssä olevien asioiden viemisestä omiin organisaatioihin ja palvelualueille, palveluryhmiin ja eri yksiköihin sekä tarvittaessa toimielimiin päätöksentekoa varten.
Tarvittaessa hyvinvointityöryhmä määrittelee toiminnan tai palvelun jalkauttamisessa tarvittavat alatyöryhmät ja verkostot. Työryhmä voi kuulla sidosryhmä- ja muita asiantuntijoita kokouksissaan ja tarvittaessa järjestää yhteisiä sidosryhmä- ja verkostotapaamisia.
Hyvinvointityöryhmä nimetään kuluvan valtuustokauden vuosille 2024-2025.
Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.