Päätöksen perustelut
Kuntien datahuonepilotissa tarjotaan kunnille uudella tavalla pääsy nopeasti päivittyvien ja alati monipuolistuvien yksilö- ja yritystason rekisteriaineistojen hyödyntämiseen. Tällaisesta aineistosta nopeallakin aikataululla tehdyn analyysin kytkeminen osaksi kuntien päätöksenteon erilaisia prosesseja parantaa merkittävällä tavalla kuntien mahdollisuuksia tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja seurata tehtyjen päätösten vaikutuksia.
Yhteisrahoitteisen kehityshankkeen kuntien datahuonepilotin toteuttajana on Aalto-yliopisto (Aalto-korkeakoulusäätiö sr) ja muina sopimuskumppaneina Turun, Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen ja Oulun kaupungit sekä Suomen Kuntaliitto ry.
Hankkeessa rakennetaan datainfrastruktuuri, jolla voidaan vastata kuvailevasti ja joustavasti erilaisiin väestökehitystä, muuttoliikettä, asuntomarkkinoita, asumisen tukea, asukasrakenteita, työmarkkinoita ja yritystoimintaa sekä näiden yhteyksiä koskeviin kysymyksiin. Hanke keskittyy erityisesti paikkaan sidottuihin ilmiöihin. Kuntien datahuonepilotin toiminta nojaa Tilastokeskuksen jatkuvasti ja nopeasti kehittyvään tutkijapalvelukonseptiin ja soveltuvin osin Tilastokeskuksen uuden datahuone-tuotteen ominaisuuksiin.
Kuntien datahuoneen tavoitteena on johtamisen ja kehittämisen tietoperustan vahvistaminen hyödyntäen ajantasaista yksilötasoista ja yhdistettyä rekisteriaineistoa.
Kuntien kaksivuotisen datahuonepilotin tavoitteena on:
- Luoda uutta ja päätöksenteon näkökulmasta hyödyllistä tietoa.
- Avata kaupungeille näkymä reaaliaikaisen, yksilö- ja yritystason datan mahdollisuuksista. Tavoitteena on, että hankkeen loppuvaiheessa kunnan ovat valmiita päättämään toiminnon pysyvämmästä organisoimistavasta tai toiminnan päättämisestä.
Hankkeessa pilotoidaan toimintatapaa, jossa:
- Tuorein mahdollinen rekisteriaineistopohjainen tieto otetaan valittujen päätöksentekoprosessien ja -tilanteiden tueksi.
- Hyödynnetään laajasti eri tietolähteistä tulevia aineistoja mukaan lukien jotkut kunnilta saatavat aineistot, joita ei ole aikaisemmin käytetty.
- Analyysi tehdään skaalattavasti niin, että tehdyt analyysit ovat mahdollisuuksien mukaan kuntien välillä yhteismitallisia, jolloin kuntien välinen vertailu on mahdollista.
- Koostettu data siirretään rajapintaratkaisujen kautta kaupunkien omiin tiedolla johtamisen järjestelmiin Tilastokeskuksen ohjeistuksen ja lainsäädännön puitteissa.
- Tuotettu analyysi saatetaan mahdollisimman laajasti julkisesti hyödynnettäväksi.
- Analyysin tulokset julkaistaan mahdollisuuksien mukaan myös tieteellisissä lehdissä.
Hanke tuottaa kuukausittain säännöllistä raportointia. Säännöllisen raportoinnin sisältö kehittyy jatkuvassa dialogissa pilottikaupunkien kanssa. Säännöllisen raportoinnin lisäksi hanke tuottaa pienimuotoisia rekisteri-infrastruktuuria tehokkaasti hyödyntäviä analyysejä yksittäisten päätöksentekotilanteiden tarpeisiin. Suuremmat analyysit edellyttävät hankkeen ulkopuolista lisäresursointia.
Hankkeen kokonaisbudjetti on 625 000 euroa, josta Aalto-yliopiston rahoitusosuus on 125 000 euroa, kunkin kaupungin rahoitusosuus 76 000 euroa ja Suomen Kuntaliitto ry:n rahoitusosuus 44 000 euroa.
Kahden vuoden kehityshankkeen kokonaiskustannukset Tampereen kaupungille ovat enintään 76 000 euroa (lisäksi alv). Kustannukset jaetaan vuosille 2023, 2024 ja 2025 ja maksetaan vuosittain erikseen tarkasteltavalla jaolla tietojohtamisen ja asiakkuuksien hallinnan kustannuspaikalta 13223 tai strategia- ja kehittämisyksikön yhteiseltä kustannuspaikalta 113220.
Tarkempi kustannusten jako:
- vuonna 2023 enintään 19 000 euroa (lisäksi alv)
- vuonna 2024 enintään 38 000 euroa (lisäksi alv)
- vuonna 2025 enintään 19 000 euroa (lisäksi alv)
Strategiajohtajan päätösvalta asiassa perustuu konsernijohtajan päätökseen 16.5.2023 § 89 (konsernijohtajan toimivaltaan kuuluvan asian siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi). Konsernihallinnon toimintasäännön delegointiliitteen mukaan konserniyksikön johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta enintään 60 000 euron suuruisten palvelujen hankinnasta konsernihallinnon palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.