Päätöksen perustelut
Hankkeessa tuotetaan digitaalinen, saavutettavuusvaatimukset täyttävä tuotanto- ja julkaisualusta Rakentamisen Topten -käytännöille ja -yhteistyölle. Lisäksi hankkeessa laaditaan Topten-tulkintakorttien tietomalli, alustan ja kortistotyön ylläpito- ja hallintamallit sekä konvertoidaan nykyinen kortisto uuden tietomallin mukaiseksi tai vähintään saavutettaviksi PDF-tiedostoiksi. Mikäli aikataulu- ja henkilöstöresurssit antavat myöden, projektin aikana toteutetaan myös uusien korttien laatimista.
Hankkeella tavoitellaan kortistopalvelun vaikuttavuuteen ja saavutettavuuteen sekä asiakastyytyväisyyteen liittyviä hyötyjä. Korttien laadinta- ja kommentointimahdollisuudet uudella alustalla helpottavat korttien laatijoiden välistä yhteistyötä, tehostavat korttityöskentelyn hallintaa ja yksinkertaistavat korttien julkaisemiseen liittyvää työtä. Projektin myötä myös palvelun tietojen hyödynnettävyys paranee: palvelun tiedot ovat saatavilla rakenteisessa muodossa vakioidun tietomallin mukaisesti, mikä mahdollistaa prosessien uudistamisen esimerkiksi automatisoinnin ja tekoälyn keinoin. Yleisellä tasolla koko rakentamisen sektorin kanssa yhteistyössä laaditut digitalisaatiota tehokkaasti hyödyntävät yhtenäiset käytänteet sujuvoittavat kaikkien rakentamisen osapuolien työtä, tuovat säästöjä ja tehokkuutta sekä varmistavat rakentajien tasapuolisen kohtelun eri puolilla Suomea.
Projektissa on laadittu esitys yhteistyösopimuksesta Tampereen kaupungin ja osatoteuttajina toimivien kuntien välillä. Sopimus määrittelee projektin osapuolten tehtävät, velvollisuudet ja vastuut. Sopimuksella osapuolet sitoutuvat toteuttamaan projektin yhdessä rahoittajalta saadun rahoituspäätöksen ja rahoittajan hyväksymän projektisuunnitelman mukaisesti. Sopimuksen mukaan Tampereen kaupunki vastaa koko projektin taloudellisesta ja hallinnollisesta koordinoinnista ja toteuttajien välisestä yhteistyöstä.
Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä. Hallintosäännön 147 §:n mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.
Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää rakennusvalvontapäällikkö 100 000 euroon asti ja suunnittelujohtaja 250 000 euroon asti.
Projektin kokonaiskustannusarvio on 310 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 205 000 euroa, muiden osatoteuttajakuntien osuus 94 500 euroa ja Tampereen kaupungin omarahoitusosuus 10 500 euroa. Tampereen kaupungin budjettiosuus projektissa on 200 515 euroa, josta ulkopuolista rahoitusta on 190 015 euroa ja omarahoitusta 10 500 euroa.
Projektia rahoittaa valtiovarainministeriö yhteensä 205 000 eurolla (VN/2777/2021, 23.6.2021), josta Tampereen kaupungille kohdistuu 190 015 euroa. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus 10 500 euroa katetaan rakennusvalvonnan omalla työllä.
Projektin toteuttamisaika 1.10.2021 – 31.10.2023. Rahoitus on käytettävissä 31.10.2023 saakka.
Projektin omistaja on rakennusvalvontapäällikkö Leena Jaskanen. Projekti toteutetaan Tampereen kaupungin koordinoimana (hallinnollinen toteuttaja) yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Porin kaupunkien kanssa.
Projektipäällikkönä toimii suunnittelija Emilia Tommila.
Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Tuomas Iltanen konsernihallinnon tukipalveluista.
Projektipäällikön esimiehenä toimii rakennusvalvontapäällikkö Leena Jaskanen, projektiryhmän jäsenen lähiesimiehenä suunnittelija Emilia Tommila, ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä tiimiesimies Sanna Sipilä.
Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.
Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.
Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.
Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisjohtoryhmässä 30.9.2021
Päätös
Rakentamisen yhteisten Topten-käytäntöjen digitaalisen tuotanto- ja julkaisualustan kehittäminen -projekti toteutetaan ajalla 1.10.2021-31.10.2023 Tampereen kaupungin rakennusvalvonnassa.
Projektin kokonaiskustannusarvio on 310 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 205 000 euroa, muiden osatoteuttajakuntien osuus 94 500 euroa ja Tampereen kaupungin omarahoitusosuus 10 500 euroa. Tampereen kaupungin budjettiosuus projektissa on 200 515 euroa, josta ulkopuolista rahoitusta on 190 015 euroa ja omarahoitusta 10 500 euroa.
Projektia rahoittaa valtiovarainministeriö yhteensä 205 000 eurolla (VN/2777/2021, 23.6.2021), josta Tampereen kaupungille kohdistuu 190 015 euroa. Tampereen kaupungin omarahoitusosuus 10 500 euroa katetaan rakennusvalvonnan omalla työllä.
Rahoitus on käytettävissä 31.10.2023 saakka.
Projektin omistaja on rakennusvalvontapäällikkö Leena Jaskanen (22 htp).
Projektipäälliköksi nimetään suunnittelija Emilia Tommila (121 htp).
Projektiryhmään nimetään erikoissuunnittelija Toni Laine (44 htp).
Projektin ohjausryhmän jäseniksi nimetään Tampereen rakennusvalvonnasta rakennusvalvontapäällikkö Leena Jaskanen, ja kutsutaan Helsingin kaupungista rakennusvalvontapäällikkö Kai Miller, Espoon kaupungista vt. ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen johtaja Pasi Timo, Espoon kaupungista rakennusvalvontapäällikkö Risto Levanto, Oulun kaupungista rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä, Turun kaupungista rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi, Jyväskylän kaupungista johtava rakennustarkastaja Raimo Ström, Kuopion kaupungista rakennustarkastaja Ilkka Korhonen, Lahden kaupungista rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen, Porin kaupungista rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurminen sekä Rakennustarkastusyhdistys RTY:stä pääsihteeri Markku Hienonen.
Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111884 ja projektin SAP-tunnus on H1110_21_05.
Projektin yhteistyösopimus hyväksytään esityksen mukaisesti. Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta, kun kaupungin sopimusta koskevat päätökset ovat saaneet lainvoiman.