§ 6 Käpylehmänpuiston yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:7600/10.03.04/2019

Päätöspäivämäärä

20.2.2020

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Käpylehmänpuisto on Linnainmaan kaupunginosassa sijaitseva pääosin metsäinen viheralue, jossa on käytäväverkoston lisäksi alueleikkipaikka. Leikkipaikka sijaitsee viheralueen itäosassa ja sen pohjoispuolella on pelikenttä sekä pieni koripallottelupaikka.

Kunnostaminen koskee olevaa, 19.6.1996 teknisen lautakunnan päätöksellä rakennettua, puistoa. Leikkipaikka on kunnostettu viimeksi 2005 (suunnittelupäällikön päätöksellä 18.5.2005). Kunnostuksessa ei tehdä olennaisia muutoksia nykyisen alueen toiminnallisuuteen.

Kunnostuksen tavoitteena on lisätä puiston käyttöä parantamalla turvallisuutta, viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta eri ikäryhmille. Leikkipaikan leikkivälineet ovat kuluneita ja osin huonokuntoisia.

Uusina välineinä tulee monipuoliset keinutelineet: lautakeinut, turvaistuinkeinut, pesäkeinu, heilurikeinu ja sinä&minä-keinu, liukumäkiteline, monitoimiteline, karuselli, jousikiikut ja hiekkalaatikko. Nykyiset valetut turva-alustat poistetaan ja uusien välineiden turva-alueet tehdään hiekkatekonurmipintaisina. Pelikentän päätyaidat uusitaan neljä metriä korkeilla teräsverkkoaidoilla.

Pelikentän yhteyteen tulee uusi hiekkatekonurmipintainen kuntoilupaikka, jossa on monipuoliseen kehonharjoitteluun soveltuva street workout-teline. Koripallottelupaikan koriteline uusitaan ja asfalttiin maalataan heittorajat. Leikkipaikan ja pelikentän kivituhkapinnat uusitaan.

Käpylehmänpuiston vanhat käytävä-, leikkipaikka- ja kenttävalaisimet uusitaan. Osa käytävävalaistuksesta on uusittu jo aiemmin ledi-valaisimiksi, eikä niitä ole tarvetta uusia. Käytävän varsille asennetaan roska-astioita ja penkkejä. Leikkipaikan eteläosaan istutetaan uusi havupuu.

Suunnittelutyön aluksi pyydettiin toiveita Linnainmaan omakotiyhdistykseltä. Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä netissä, Frenckellin palvelupisteellä ja maastossa 7. - 21.1.2020. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin kaksi palautetta, joissa toivottiin ulkokuntoilusalia kuntoilulaitteilla. Yleissuunnitelmassa on esitetty kuntoilua varten street workout -teline, jota on käytetty monen leikkipaikan yhteydessä ja josta on saatu käyttäjiltä hyvää palautetta. Leikkipaikan yhteydessä ei voi käyttää kuntoiluvälineitä, jotka eivät ole leikkipaikkanormin EN 1176 mukaisia. Palautteessa toivotun malliset, liikkuvia osia ja laakereita sisältävät, välineet eivät ole myöskään niin kestäviä kuin edellytämme leikkipaikan välineiden olevan. Palautteiden johdosta ei tehty suunnitelmaan muutoksia.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet käytävälinjaukset pintamateriaali- ja valaistustiedoilla, istutettavan puun laji- ja sijaintitieto, leikkipaikan pintamateriaali-, väline-, valaistus- ja varustetiedot.

Käpylehmänpuiston rakennettava pinta-ala on yhteensä n. 6000 m2 eli ja kustannusarvio kokonaisuudessaan 300 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu 50 euroa.

Käpylehmänpuiston kunnostamista esitetään toteutettavaksi vuonna 2020.

Päätös

Hyväksytään Käpylehmänpuiston yleissuunnitelma, piirustus n:o 18/20863/2 kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski

Organisaatiotieto

Tampere