§ 31 Ratinanlinnanpuiston yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:1458/10.03.04/2020

Päätöspäivämäärä

20.5.2020

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ratinanlinnanpuisto on pieni puistoalue Tampereen ydinkeskustassa Hatanpään valtatien, Suvantokadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa. Puistikko kunnostetaan Hatanpään valtatien raitiotien rakentamisen vuoksi. Puiston turvallisuutta ja viihtyisyyttä parannetaan, ja se palvelee muun muassa odottelu- ja läpikulkupaikkana läheisten raitiotie- ja linja-autopysäkkien vuoksi.

Tällä hetkellä puiston pohjoisosassa on aukiomainen oleskelualue ja tukimuurilla rajattu istutusalue ja eteläosassa nurmikumpu sekä kukkivaa pienpuustoa. Nykyiset puiston varusteet ovat huonokuntoisia.

Puiston pohjoisosassa lisätään aukiomaista tilaa ja avoimia näkymälinjoja häiriökäyttäytymisen vähentämiseksi. Pohjoisosassa tavoitteena on olohuonemainen, avoin kivetty aukio, joka kalustetaan eri kokoisilla penkeillä ja pöytäpenkkiryhmillä. Myös valaistus ja roska-astiat uusitaan. Olohuonemaisuutta korostetaan vielä persoonallisilla valaisimilla ja puiden kohdevalaisimilla.

Aukiota ja vihreää eteläosaa rajaa rakennettava tukimuuri, jolla voi istuskella. Puiston kasvillisuus sijoittuu uudistuksessakin eteläosaan. Nykyinen puusto eteläosassa on pääosin hyväkuntoista ja se säilytetään. Joitakin puita on jouduttu poistamaan raitiotien katumuutosten vuoksi ja yksi puu huonon kunnon vuoksi. Puistoon istutetaan tammi jatkamaan Hatanpään valtatien tammisarjaa. Nykyinen nurmi vaihdetaan matalaan perennakasvillisuuteen.

YLEISTÄ

Ratinanlinnanpuiston puiden, istutusten, toimintojen, kalusteiden ja varusteiden sijaintipaikat ja määrät ovat yleissuunnitelmassa ohjeelliset ja ne tarkentuvat rakennussuunnittelun aikana.

Ratinanlinnanpuiston yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 30.3.-17.4.2020, jonka aikana suunnitelmaan saatiin yksi palaute, joka koski pienen kahvilakioskin mahdollisuutta Ratinanlinnanpuistossa. Palautteen antaja oli itse kahvilatoimija ja kiinnostunut yritystoiminnasta puistossa. Palautteen perusteella mahdollisuutta kahvilaan tutkitaan rakennussuunnittelun aikana yhdessä kahvilatoimijan ja Tampereen kaupungin kiinteistötoimen kanssa.

Ratinanlinnanpuiston tukimuuri, istutukset ja tasaus sekä kiveyksen pohjat rakennetaan vuonna 2020 Hatanpään valtatien raitiotierakentamisen yhteydessä. Puiston aukiomainen kiveys kalusteineen rakennetaan vuonna 2021.

Päätös

Ratinanlinnanpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/20919/2 hyväksytään kustannusarvioineen toteutussuunnittelun pohjaksi.

Allekirjoitus

Timo Koski, vs. suunnittelupäällikkö

Organisaatiotieto

Tampere