§ 9 Hatanpään arboretumin ja Kartanopuiston muutokset Jukolan lähiympäristössä, yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:3430/10.03.04/2024

Päätöspäivämäärä

22.11.2024

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 139 9288

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Marika Viinanen, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 658 6364

Päätöksen perustelut

Kartanopuisto sijaitsee Hatanpään kaupunginosassa Pyhäjärven rannalla. Hatanpään kartano ympäristöineen edustaa 1700-luvulla syntynyttä pohjoishämäläistä kartanokulttuuria ja alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Myös asemakaavassa on osoitettu alueen, sen rakennusten ja puuston suojeluarvo. Puiston yleissuunnitelma perustuu Maisemasuunnittelu Hemgårdin 2010 laatimaan hoito- ja käyttösuunnitelmaan ja sen tavoitteena on luoda edellytykset asemakaavassa ja hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitettyjen toimintojen ja toimenpiteiden toteutumiselle.

Yleissuunnitelma koskee kartanon vanhan navetan, niin kutsutun Jukola-rakennuksen ympäristöä. Kartanon navettarakennus valmistui vuonna 1890 ja se rajautuu kaikilta sivuiltaan kartanopuistoon. Jukola peruskorjataan ja tiloihin rakennetaan päiväkoti, mikä aiheuttaa muutospaineita myös puiston alueella. Asemakaavan mukaisesti osa päiväkodin pihasta toteutetaan kartanopuiston puolelle. Lisäksi päiväkodin ja sen pihan rakentamisesta aiheutuu muutoksia muun muassa liikennejärjestelyihin.

Alueen kehittämistä ohjaa asemakaavakartta 8578. Asemakaavan mukaan historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävän puistoalueen kehittämisessä tulee ottaa huomioon alueen sijainti, maisemallinen merkitys ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen. Nykyinen pysäköintialue on asemakaavassa LPA-aluetta, jonka läpi voidaan osoittaa ajoyhteys viereisille tonteille. Kaavassa on osoitettu jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille varattu alueen osa, jolla huoltoajo sairaalalle ja puiston huoltorakennukselle on sallittu. LPA-alueen ja puiston alla kulkee maanalainen sähkökaapeli. 

Suunnitelman tarkoituksena on sovittaa päiväkodin piha luontevasti osaksi historiallista puistomiljöötä, sovittaa asemakaavan mukainen kevyen liikenteen yhteys alueelle ja mahdollistaa päiväkodin saattoliikenne turvallisesti. Samalla selkeytetään Hatanpään sairaalarakennuksen ja puiston huoltorakennuksen ajoyhteyksiä ja lisätään puiston pyöräpysäköintikapasiteettia. 

Suunnitelmassa on selkeytetty alueen kulkureittejä mm. graniittikiveyksellä ja rajauksilla sekä rajattu kasvillisuudella pysäköintialue kevyen liikenteen reiteistä. Pysäköintialueen laitaan on esitetty istutettavaksi puurivi ja pensasaidanteet, ja kartanon edustan nurmelle kolme uutta puistopuuta. Gauffininkadun puoleinen kuusiaita on esitetty uusittavaksi ja jatkossa leikattavaksi hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Ruusutarhan puolella maanalaisten rakenteiden purkaminen edellyttää kahden omenapuun poistoa. Puut on esitetty uusittaviksi. Puiston valaistus uusitaan suunnittelualueen laajuudelta.

Yleissuunnitelman luonnos oli nähtävillä kaupungin internetsivuilla ja maastossa 2.–16.9.2024. Tänä aikana suunnitelmasta ei saatu palautteita.

Suunnitelmassa käsiteltävää pinta-alaa on noin 1,2 hehtaaria. Suunnitelman kustannusarvio on yhteensä 177 790 euroa. Siitä muodostuu neliökustannus noin 16 euroa.

Puistoalueen kunnostustyöt tehdään lähivuosina, ja rakentaminen sovitetaan Jukolan peruskorjauksen aikatauluun. Jukolan peruskorjaus tehdään arviolta vuosina 2025–2027. Jukolan päiväkodin rakennuslupakäsittely on meneillään. Päiväkodin piha ei kuulu tähän yleissuunnitelmaan.

Päätös

Hatanpään arboretumin ja Kartanopuiston muutokset Jukolan ympäristössä, yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22665/2 hyväksytään kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Marika Viinanen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)