TRE:5796/00.01.05/2024
Työllisyys- ja kasvupalvelujen yhteistoiminta-asiat on käsitelty konsernihallinnon sekä elinvoiman ja kaupunkiympäristön palvelualueiden yhteisessä yhteistoimintaryhmässä. TE24 -uudistuksen myötä elinvoiman palvelualueen työllisyys- ja kasvupalvelut-palveluryhmään (Tykas) siirtyy 1.1.2025 paljon uusia työntekijöitä, mikä lisää tarvetta yhteistoiminnallisten asioiden käsittelylle. Tampereen kaupunki tuottaa jatkossa vastuukuntamallilla Tampereen seudun työvoimapalvelut (TYA) myös 15 Pirkanmaan kunnalle. Yhteistyöryhmän perustamista on käsitelty kaupungin yhteistyöryhmän kokouksessa (18.9.2024, 7 §). Henkilöstön edustajilta tiedusteltiin kannanottoja siihen, olisiko työllisyys- ja kasvupalveluilla tarkoituksenmukaista olla vuoden 2025 alusta oma yhteistoimintaryhmänsä. Henkilöstön edustajat kannattivat ehdotusta.
Tampereen kaupungin konsernihallinto on ohjeistanut lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla (449/2007) mukaista toimintaa konsernimääräyksellä Työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoimintamenettely Tampereen kaupungissa (Konsernimääräys, hyväksytty 12.12.2024, voimaan 1.1.2025, TRE:5681/00.01.01/2024) ja ohjeella Henkilöstöyksikön ohje, Yhteistoimintaryhmien jäsenten valinta kaudelle 2022–2025 (8.12.2021).
Yhteistoimintaryhmissä käsitellään palveluryhmän osalta kaupungin menettelytapojen ja toimintaohjeiden mukaisesti asioita, jotka lain mukaan edellyttävät yhteistoimintamenettelyä. Lisäksi yhteistoimintaryhmän tulee huolehtia palveluryhmän työsuojelun yhteistoimintatehtävistä. Lähtökohtaisesti yhteistoimintaryhmissä ei käsitellä asioita, jotka on jo käsitelty kaupunkitasolla, ellei kaupunkitason yhteistoimintaryhmässä ole edellytetty jatkoneuvottelujen käymistä. Yhteistoimintaryhmän jäseniksi nimetään yhtä monta työnantajaa ja henkilöstöä edustavaa jäsentä. Työnantajan ja henkilöstön edustajia nimetään yhteensä enintään kaksitoista organisaation koko huomioiden. Luottamusmiesten toimintaan liittyviä määräyksiä on myös yhteistoimintalaissa. Lain määräyksiä on täsmennetty Tampereella paikallisesti konsernimääräyksellä ja ohjeilla. Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ry ja Julkisen alan unioni JAU ry. Henkilöstön edustajien joukossa tulee olla yksi toiminta-alueen työsuojeluvaltuutetuista ja työnantajan edustajana työsuojelupäällikkö.
Palveluryhmän kokoon suhteutettuna yhteistoimintaryhmän koko on 5+5 jäsentä. Yhteistyöryhmien jäsenten kausi on 2022–2025. Tässä vaiheessa jäsenet valitaan meneillään olevan kauden loppuun 31.12.2025 saakka.
Työllisyys- ja kasvupalveluiden yhteistoimintaryhmän puheenjohtajana toimii työllisyysjohtaja (1.1.2025 alkaen työllisyys- ja kasvujohtaja), joka nimeää työnantajan edustajat ja yhden heistä varapuheenjohtajaksi. Työsuojelupäällikön tulee olla yksi työnantajan edustajista.
Pääsopijajärjestöjen paikalliset edustajat ovat nimenneet henkilöstön edustajansa yhteistoimintaryhmään ja työsuojeluvaltuutettu on oman alueensa yhteistoimintaryhmän edustajana yksi henkilöstön edustajista.
Työllisyys- ja kasvupalvelujen yhteistoimintaryhmän työnantajan edustajiksi nimetään 1.1.-31.12.2025 seuraavat edustajat:
Saari Regina, työllisyys- ja kasvujohtaja, puheenjohtaja
Niiranen Taina, henkilöstöpäällikkö, varapuheenjohtaja
Annala Veli-Matti, turvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö
Oksanen Sari, työllisyyspalvelujohtaja
Wallin Elina, vt. palvelujohtaja (2.1.2025 alkaen)
Lisäksi todetaan, että henkilöstö on valinnut edustajikseen seuraavat edustajat:
Vuori Mia-Hannele, työsuojeluvaltuutettu Rantala Jyrki, JUKO Leikko Mikko, JYTY Välitorppa Juhani, JHL Grönfors Mervi, Tehy
Pysyväksi asiantuntijaksi nimetään viestintäpäällikkö Minna Koivunen.
Tarvittaessa kokoukseen voidaan kutsua muita työantajaa edustavia asiantuntijoita.
Kokouksen sihteerinä toimii suunnittelupäällikkö Tuula Mikkonen.
Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:
-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §) -virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.) -etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)