Päätöksen perustelut
Tampereen kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030. Tavoitteen saavuttamisen suurimmaksi haasteeksi on tunnistettu liikenteen päästöjen vähentäminen. Kestävien kulkumuotojen kasvulla saavutetaan myös paljon muita hyötyjä esimerkiksi terveydelle. Projekti tukee kaupungin strategian painopisteitä, kestävän liikkumisen suunnitelmaa (SUMP) ja Hiilineutraali Tampere 2030 -tavoitetta.
Projektin keskiössä on nuorten ja nuorten aikuisten kuuleminen. Projekti hyödyntää Hiilineutraaleja tekoja –kehitysohjelman käyttäytymiseen ja toimintatapoihin vaikuttavia metodeja. Osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet tulevaisuuden kaupunkikehitykseen vahvistavat kaupungin pitovoimaa.
Nuoret aikuiset ovat Tampereella suurin ikäryhmä. Heidän toimintatapansa ja elämäntyylinsä ovat merkittävässä osassa ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamissa ja myöhemmin saavutettujen tavoitteiden säilyttämisessä. Lisäksi osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet tulevaisuuden kaupunkikehitykseen vahvistavat kaupungin pitovoimaa.
Projektin tavoitteena on yhteiskehittämisen keinoin ymmärtää, mikä saisi nuoret ja nuoret aikuiset liikkumaan kestävästi 10 vuoden päästä. Syntynyttä tietoa jaetaan päätöksenteon ja suunnittelun tueksi mahdollistamaan tarvittavat liikenteen päästövähennykset ja saavutettujen vähennysten säilyttäminen. Projektissa lisätään vuorovaikutusta nuorten ja päättäjien välillä sekä vahvistetaan olemassa olevien vaikuttamiskanavien käyttöastetta nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Lisäksi halutaan kuulla nuorilta heidän tarpeitaan kestävän liikkumisen mahdollistamiseksi sekä vaikuttaa heidän osaamiseensa ja motivaatioonsa kestävän liikkumisen saralla. Osallisuus ja vaikuttamismahdollisuudet tulevaisuuden kaupunkikehitykseen vahvistavat kaupungin pitovoimaa. Nuoret aikuiset (20–29-vuotiaat) ovat Tampereella suurin ikäryhmä. Heidän toimintatapansa ja elämäntyylinsä ovat merkittävässä osassa ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamissa ja myöhemmin saavutettujen tavoitteiden säilyttämisessä.
Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön 5 §:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu ympäristö- ja kehitysjohtajan tehtäviin.
Projektissa käsiteltävien henkilötietojen osalta henkilörekisterin vastaava viranhaltija on Kari Kankaala.
Projektiin liittyvistä ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön hankinnoista päättää kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön liitteen mukaisesti ympäristö- ja kehitysjohtaja. Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön 18 §:n mukaan hankintaoikeus alle 15 000 euron hankinnoissa, joista ei tarvitse tehdä viranhaltijapäätöksiä, on ilmasto- ja ympäristöpäälliköllä vastuullaan olevien projektien osalta projektisuunnitelman ja -budjetin mukaisesti.
Projektin kokonaisbudjetti on 600 000 euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on 401 125 euroa. Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön osuus budjetista on 284 875 euroa, Tredun osuus 53 125 euroa ja lukiokoulutuksen osuus 63 125 euroa. Projekti on saanut rahoituksen NetZeroCitiesin kautta Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta apurahasopimuksella nro 101121530. Tampereen kaupungilla ei ole projektissa omarahoitusosuutta.
Projektin toteuttamisaika on 1.9.2024-31.8.2026. Rahoitus on käytettävissä 31.8.2026 saakka.
Projektin operatiivinen omistaja on ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Laura Inha. Projektia koordinoi ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö, ja siihen osallistuvat Tampereen kaupungilta Tredu ja lukiokoulutus sekä ulkoisena osatoteuttajana Tampereen yliopisto.
Projektipäällikkönä toimii Elina Pulliainen.
Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Tiina-Maija Mattila konsernihallinnon tukipalveluista.
Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Laura Inha ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esihenkilönsä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.
Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilausoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön osalta yksikön tilausoikeuksien mukaisesti. Projektiin liittyvät ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön laskut hyväksyy operatiivinen omistaja. Tredun osalta projektin tilausoikeudet ovat Anne Nousiaisella ja hyväksymisoikeudet Tuula Hoivalalla. Lukiokoulutuksen osalta projektin tilausoikeudet ovat Laura-Leena Leiwolla ja hyväksymisoikeudet Mari Aallolla.
Projektiin liittyvien ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikön laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle. Tredun laskut projektissa asiatarkastaa Pia Korhonen ja lukiokoulutuksen laskut Laura-Leena Leiwo.
Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.
Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen Kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmässä 18.6.2024. Tredun johtoryhmässä 18.3.2024 ja lukiokoulutuksen johtoryhmässä 27.5.2024 on käsitelty ja vastuutettu Kestävä kaupunki -palveluryhmään projektin pääomistajuus ja oikeus allekirjoittaa projektia koskevat asiakirjat.