Kaupunginvaltuusto, kokous 16.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 158 Vuoden 2021 talousarvio ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelma sekä talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet ja talousarvioon liittyvät asiat 

TRE:809/02.02.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi

Perustelut

Talousarvion rakenne ja sisältö

Kuntalain 14 §:n mukaan valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Kuntalain 110 §:ssä on kunnan talousarviosta säädetty seuraavaa:

’Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan.

Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota.’

Ehdotus kaupungin vuoden 2021 talousarvioksi ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmaksi on laadittu ottaen soveltuvin osin huomioon talousarvion laadintaa koskevat säännökset ja ohjeet.

Tampereen kaupungin talousarvio koostuu seuraavista osista: yleiset lähtökohdat, käyttötalousosa ja investoinnit yksiköittäin, laskelmat sekä liitteet.

Organisaatiomuutoksia ja talousarviorakenteen muutoksia

Pirkanmaan työllisyyskokeilu käynnistyy vuoden 2021 alusta. Osana hyvinvointipalvelujen uudelleenorganisointia sosiaali- ja terveyspalveluissa Erikoissairaanhoidon palveluryhmä muuttui Sairaalapalvelujen palveluryhmäksi.

Talousarviossa uutena osiona on kehittämistoiminta Tampereen kaupungilla ja lisäksi vuoden 2021 alusta otetaan tuottavuusmittaristo käyttöön myös lautakunnissa.

Talousarvio 2021

Vuoden 2021 talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelun lähtökohdat muodostavat Tampereen strategia 2030, pormestari Lauri Lylyn pormestariohjelma, kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös ja vuoden 2020 talousarvion toteumaennuste sekä vuosia 2020-2024 koskevat taloudelliset ennusteet.

Tuloperusteet ja tilikauden tulos

Vuoden 2021 talousarvio on valmisteltu nykyisen 20,25 tuloveroprosentin ja nykyisten kiinteistöveroprosenttien mukaan.

Verotulojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna 37,3 milj. euroa (3,7 prosenttia) vuoden 2020 toteumaennusteesta (ennuste 8/2020). Kunnallisverotulojen kasvuksi arvioidaan 26,6 milj. euroa. Yhteisöverotulojen arvioidaan kasvavan 7,0 milj. eurolla ja kiinteistöverotulojen 2,0 milj. eurolla.

Valtionosuudet ovat vähenemässä noin 11,3 milj. eurolla. Väheneminen perustuu valtion koronapandemian aiheuttamien talousvaikutusten lieventämiseen tarkoitetun tukipaketin pienenemisestä.

Verorahoitus (verotulot ja valtionosuudet) kasvaa vuoden 2020 ennusteeseen verrattuna 26,0 milj. euroa eli 1,9 prosenttia.

Talousarviossa koko kaupungin yhteenlasketut nettomenot kasvavat vuoden 2020 tilinpäätösennusteeseen verrattuna 0,6 prosenttia. Vuoden 2021 talousarviossa pysyvien vastaavien myyntivoittojen arvioidaan nousevan 33,9 milj. euroa, mikä madaltaa nettomenojen kasvua merkittävästi. Toimintamenojen kasvu on 71,6 milj. euroa eli +4,1 prosenttia.

Vuosina 2022-2024 nettomenojen vuotuinen kasvu tulisi kyetä pitämään alle kahdessa prosentissa ja verorahoituksen kertyä vähintään arvioidulla tasolla, jotta tulos saadaan ylijäämäiseksi.

Vuoden 2021 talousarvion vuosikate on 97,8 milj. euroa ja tilikauden tulos on 16,9 milj. euroa alijäämäinen. Vuosikate kattaa suunnitelman mukaisista poistoista 85 prosenttia.

Investoinnit

Kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut ulkoiset bruttoinvestoinnit ovat 271,6 milj. euroa ja nettoinvestoinnit 271,0 milj. euroa. Toiminnan ja investointien rahavirta on talousarviossa 145,9 milj. euroa negatiivinen. Investointien tulorahoitusprosentti on 36.

Suurimmat investointimenot (netto) ovat talonrakennushankkeiden 106,5 milj. euron, yhdyskuntalautakunnan 56,2 milj. euron, Tampereen Vesi Liikelaitoksen 21 milj. euron sekä asunto- ja kiinteistölautakunnan 16,0 milj. euron investoinnit. Viiden tähden keskustan ja Hiedanrannan kehitysohjelmien investointeihin varataan yhteensä 32,0 milj. euroa.

Lainamäärä

Lainamäärä kasvaa 126 milj. eurolla ja asukaskohtainen lainamäärä nousee ensi vuoden lopussa 4 295 euroon. Kaupungin kasvun edellyttämien suurten investointitarpeiden vuoksi paine kaupungin lainamäärän kasvuun kuitenkin jatkuu lähivuosina.

Toiminnan tavoitteet

Talousarviossa asetetaan valtuustoon nähden sitovia toiminnan tavoitteita perustuen Tampereen strategiaan. Pormestari Lauri Lylyn pormestariohjelman pohjalta laadittu Tampereen strategia 2030 on hyväksytty vuonna 2017. Vuosi 2021 on viimeinen nykyisen strategian toteutusvuosi.

Talousarviossa tavoitteita asetetaan ensisijaisesti toiminnan vaikuttavuudelle. Tavoitteiden luonteesta johtuen niissä pyritään jatkuvuuteen, joten talousarvion 2021 toiminnan tavoitteet ovat pääosin samoja tai samansuuntaisia kuin vuoden 2020 talousarviossa. Uudet tavoitteet liittyvät mm. asiakaskokemuksen kehittämiseen, digitaalisten palvelujen käyttöasteen parantamiseen, laajan työttömyysasteen kehitykseen ja työmarkkinatuen saajien määriin. Kaupungin talouteen liittyen uusina tavoitteina ovat kiinteistö- ja yhtiöomaisuuden myyntiin sekä käyttökustannusten asukaskohtaiseen kasvuun kohdistuvat tavoitteet. Tavoitteiden ja tavoitetasojen määrittelyssä on otettu huomioon talouden tasapainottamistarve sekä korona-pandemian vaikutukset.

Talousarviossa asetetaan toiminnan tavoitteita kaupunkitasoisesti sekä erikseen lautakunnille, kehitysohjelmille, liikelaitoksille ja konserniyhteisöille. Myös liikelaitosten ja konserniyhteisöjen tavoitteet toteuttavat Tampereen strategiaa.

Taloussuunnitelma 2021-2024

Talousarviokirjaan sisältyy taloussuunnitelma vuosille 2021-2024. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Taloussuunnitelma on laadittu karkealla tasolla. Investoinneista esitetään taloussuunnitelmakauden investoinnit sekä alustavat arviot vuosille 2025-2030.

Taloussuunnitelmakaudella palvelutarpeiden kasvu ja suuret investointitarpeet asettavat paineita kaupungin rahoitusaseman vakaana pitämiselle. Tilikauden tuloksen tasapainottaminen mahdollistaa taloussuunnitelmakaudella keskimäärin 1,7 prosentin toimintakatteen kasvun ja samalla verorahoituksen on kehityttävä vähintään taloussuunnitelmassa arvioidun mukaisesti. Taloussuunnitelmakaudella toiminnan rakenteellisilla muutoksilla ja palveluverkon tiivistämisellä tulee menojen kasvua saada olennaisesti hidastetuksi.

Verotulojen arvioidaan taloussuunnitelmakaudella kasvavan vuoden 2021 tasosta keskimäärin 3,9 prosenttia. Valtionosuudet vähenevät vuonna 2022 ja nousevat vuonna 2024 suunnilleen vuoden 2021 tasolle. Mahdollisen sote-uudistuksen aiheuttamia muutoksia toimintamenoihin ja -tuloihin ja valtionosuuksiin ja verotuloihin ei ole arvioitu, sillä luotettavia arvioita ei vielä ole.

Valtiovarainministeriö arvioi lokakuun 2020 Kuntatalousohjelmassa kuntatalouden lähtökohtien olevan vaikeat vuodelle 2021. Kuntatalousohjelmassa oletetaan, että koronapandemia ei aiheuta toista aaltoa siinä mielessä, että siihen liittyy merkittäviä talouden toimintaa rajoittavia päätöksiä. On kuitenkin selvää, että koronan aiheuttamia talousvaikutuksia kanavoituu kuntatalouteen myös ensi vuonna. Valtiovarainministeriön arvion mukaan negatiivisen vuosikatteen ja alijäämäisten kuntien lukumäärän arvioidaan kasvavan lähivuosina.

Kuntalain 110 §:n mukaan ’taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan.’ Tampereen kaupungin taseessa on edellisiltä tilikausilta kertyneitä ylijäämiä 451 493 169,50 euroa.

Investoinnit 2021-2024

Taloussuunnitelmakauden investointitaso pysyy suurena. Kaupungin ja liikelaitosten yhteenlasketut nettoinvestoinnit nousevat taloussuunnitelmakaudella noin 1 021 milj. euroon. Keskimääräinen investointitaso on taloussuunnitelmakaudella 255 milj. euroa.

Taloussuunnitelmakauden suurimmat investointimenot ovat talonrakennushankkeiden 460 milj. euron investoinnit ja yhdyskuntalautakunnan 217 milj. euron investoinnit.

Korkean investointitason aiheuttamaa lisärahoitustarvetta voidaan osittain kattaa omistuksien uudelleenjärjestelyillä ja omaisuuden myynnillä. Omaisuuden myynnistä saatavia tuloja tulee ensisijaisesti kohdistaa suunniteltujen investointien omarahoitusosuuden vahvistamiseen ja velanottotarpeen vähentämiseen.

Lainamäärän kehitys 2021-2024

Lainamäärä on kasvamassa taloussuunnitelmakaudella 380 milj. eurolla ja asukaskohtainen lainamäärä nousee vuoden 2024 loppuun mennessä noin 5 650 euroon. Lainamäärän kasvua hidastetaan kehittämällä, järjestelemällä uudelleen ja myymällä peruspalveluiden tuottamiseen liittymättömiä kiinteistöjä, yhtiöitä ja osuuksia. Myytävää omaisuutta ei taloussuunnitelmassa ole yksilöity.

Talousarviokirjan toimitus

Esitys vuoden 2021 talousarvioksi ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmaksi on jaettu kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle 19.10.2020 talousarvion esittelytilaisuudessa sekä lähetetty postitse 21.10.2020.

Talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet ja muut talousarvioon liittyvät asiat

Kaupunginvaltuusto on 26.9.2005 päättänyt, että aloitteiden käsittelyohjeistusta ja sen noudattamista tarkennetaan, jotta vastaukset aloitteisiin tulisivat nopeammassa tahdissa käsittelyyn. Päätöksen mukaan ’jos aloitteessa edellytetään määrärahaa, se käsitellään talousarvion yhteydessä’.

Lautakunnat ja johtokunnat ovat käsitelleet aloitteita tällaisina talousarvioaloitteina. Aloitteet, tiivistelmä vastauksista sekä vastaukset kokonaisuudessaan on koottu liitteeksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Lyly Lauri, Pormestari, Lauri.Lyly@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelma hyväksytään.

Talousarvio sitoo valtuustoon ja muihin toimielimiin nähden Yleiset lähtökohdat -osan Talousarvion sitovuus -luvussa määriteltyjen sitovuussäännösten mukaisesti.

Konsernijohtajalle annetaan oikeus päättää organisaatiomuutoksiin liittyvien toimintojen ja niihin liittyvien määrärahojen siirroista.

Konsernijohtajalle tai hänen määräämälleen konsernihallinnon viranhaltijalle annetaan seuraavat oikeudet:

  • oikeus ottaa vuoden 2021 mahdollisiin muutettuihin talousarvioihin sisältyvä lainamäärä
  • oikeus ottaa vuoden 2021 aikana lyhytaikaisia lainoja 60 milj. euron määrään saakka maksuvalmiuden turvaamiseksi
  • oikeus myöntää lyhytaikaisia antolainoja konserniyhteisöille yhteensä enintään 30 milj. euron määrään saakka
  • oikeus konvertoida ja maksaa ennenaikaisesti takaisin kaupungin taseeseen sisältyviä ottolainoja.


Talousarvion liitetietoihin sisältyvät konserniyhteisöjen tavoitteet hyväksytään kuntalain 110 §:n tarkoittamiksi kuntakonsernin tavoitteiksi.

Konsernihallinnon talousyksikkö oikeutetaan tekemään talousarvioasiakirjaan teknisluonteisia korjauksia ja tarkistuksia.

Vuoden 2021 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin liitteessä annetut vastaukset merkitään tiedoksi. Aloitteet eivät anna aihetta muihin kuin liitteessä mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle sekä strategiajohtaja Reija Linnamaalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelma hyväksytään.

Talousarvio sitoo valtuustoon ja muihin toimielimiin nähden Yleiset lähtökohdat -osan Talousarvion sitovuus -luvussa määriteltyjen sitovuussäännösten mukaisesti.

Konsernijohtajalle annetaan oikeus päättää organisaatiomuutoksiin liittyvien toimintojen ja niihin liittyvien määrärahojen siirroista.

Konsernijohtajalle tai hänen määräämälleen konsernihallinnon viranhaltijalle annetaan seuraavat oikeudet:

  • oikeus ottaa vuoden 2021 mahdollisiin muutettuihin talousarvioihin sisältyvä lainamäärä
  • oikeus ottaa vuoden 2021 aikana lyhytaikaisia lainoja 60 milj. euron määrään saakka maksuvalmiuden turvaamiseksi
  • oikeus myöntää lyhytaikaisia antolainoja konserniyhteisöille yhteensä enintään 30 milj. euron määrään saakka
  • oikeus konvertoida ja maksaa ennenaikaisesti takaisin kaupungin taseeseen sisältyviä ottolainoja.


Talousarvion liitetietoihin sisältyvät konserniyhteisöjen tavoitteet hyväksytään kuntalain 110 §:n tarkoittamiksi kuntakonsernin tavoitteiksi.

Konsernihallinnon talousyksikkö oikeutetaan tekemään talousarvioasiakirjaan teknisluonteisia korjauksia ja tarkistuksia.

Vuoden 2021 talousarvioehdotuksen yhteydessä käsiteltävät valtuusto- ja kuntalaisaloitteet sekä niihin liitteessä annetut vastaukset merkitään tiedoksi. Aloitteet eivät anna aihetta muihin kuin liitteessä mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin valtuuston tekemin seuraavin muutoksin:

s. 47, kappaleen loppuun:
Sähkölaitos selvittää, miten Tampereen kaukolämmön tuotannossa voitaisiin lisääntyvästi siirtyä polttoon perustumattomiin ja hiilinegatiivisiin ratkaisuihin.

Tampereen Teatterin remonttia koskeva ponsi:
Tampereen Teatterin päänäyttämön remontti on välttämätöntä tehdä tämän taloussuunnitelmakauden lopulla. Peruskorjaukseen tarvitaan niin OKM:n kuin Tampereen kaupungin investointitukea. Valtuusto toteaa, että kaupunki varautuu teatterin korjausinvestointiin tämän taloussuunnitelmakauden lopulla. Investointituen tason kaupunki määrittelee sen jälkeen, kun tarkemmat korjausinvestoinnin suunnitelmat kustannuksista ja toteutusajasta ovat valmistuneet. s. 53

Huumehoito ja kaupungin turvallisuus s. 58
Päihdehuollon tiekartan yhteydessä hyödynnetään tähän mennessä tehdyt selvitykset. Ulkopuolisella tutkimuksella arvioidaan ovatko nykyiset päihdehuollon hoitotavat ja -toimenpiteet olleet oikeita ja riittäviä ja missä asioissa ko. alueella esiintyy muutos- ja resurssitarpeita. Lisäksi palvelutarjonnassa kiinnitetään huomiota päihdeasiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja erityisesti lääkkeettömän hoidon mahdollisuuteen. Päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn panostetaan nykyistä vahvemmin ja se huomioidaan kaupungin eri organisaatioissa. Kaupungin turvallisuussuunnitelmassa huomioidaan päihteiden ongelmakäyttöön liittyvät turvallisuushaitat ja niiden ennaltaehkäisy. Turvallisuussuunnitelmaa laaditaan yhteistyössä poliisin kanssa.

Nuorisovastaanotto: Panostetaan nuorten mielenterveyspalveluihin erityisesti vaativampaa moniammatillista hoitoa tarvitsevien nuorten hoitoon pääsyn turvaamiseen ja nopeuttamiseen.
Henkilöresurssien lisäykseen 160 000 € s. 60

Toiminnan keskeiset muutokset s. 61
Kuusikon perhetukikeskuksen uusi lastensuojelun sijaishuollon osasto perustetaan alkuvuodesta 2021.
Määrärahalisäys 140 000 € s. 60

Lisäys, toiminnan keskeiset muutokset s. 62
Tampereen kaupunki valmistelee laajalla yhteistyöllä päihdehuollon tiekartan, jossa huomioidaan päihteiden ennaltaehkäisy- ja hoitotoimet
Huumehoidon resurssien lisäykseen 200 000 € s. 60.

Psykososiaalisen tuen palvelut s. 62
Kotouttamistyön vahvistaminen maahanmuuttajapalveluissa 100 000 € s. 60

s. 76, Liikuntapaikkoja, hankkeet:
Eteläpuiston kehittämisen yhteydessä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa Pyhäjärven rantaan, Koulukadun pään seutuville Uimalaitos.

s. 84, Satamapalvelut:
”Pyynikin Trikoon ranta-alueelle Pyhäjärven rantaan tutkitaan mahdollisuutta rakentaa venelaiturit.”

Joukkoliikenneponsi s. 86
Joukkoliikennepalvelujen kehittämistä on tarkoituksenmukaista jatkaa vuonna 2021. Tässä työssä hyödynnetään ”Joukkoliikenteen alennuslippujen perusteet ja vaikutukset” – selvitystä, joka valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä. Se on osa talousarvion 2020 päätökseen liittyvää pontta, jossa esitetään arviointia joukkoliikennelippujen hintakehityksestä eri asiakasryhmissä ja eri vyöhykkeillä sekä mahdolliset uudistamistarpeet niissä.
Tätä kattavaa selvitys- ja kehittämistyötä jatketaan saadaksemme lippujärjestelmän, joka on asiakkaalle edullinen, oikeudenmukainen, helppokäyttöinen, joustava ja joukkoliikenteen käyttöön sitouttava. Samassa yhteydessä selvitetään matkaketjuihin liittyvien liityntäliikennelippujen avaamista ja maakunnallisia lippuyhteistyötarpeita osana joukkoliikenteen vyöhykejärjestelmän kehittämistä. 

Korotetaan kunnallisveron kertymäarviota 600 000 € s.106

Lisäksi valtuuston hyväksyi seuraavat toivomusponnet:

Toivomusponsi 1:
Valtuusto edellyttää, että jos korona epidemia edelleen ensi vuonna vaikuttaa merkittävästi järjestöjen esim. urheiluseurojen toimintaedellytyksiin, lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia heikentäen niin valtuusto päättää tarvittavista tukitoimista lisätalousarviossa.

Toivomusponsi 2:
Valtuusto edellyttää, että monipuolisen asuntopolitiikan varmistamiseksi kaupunki turvaa konserniin kuuluvien asuntoyhteisöjen tontinsaannin kaupunkistrategian ja MAL-sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Lisäksi kaupunki nostaa omakotitalotonttien tarjontaa.

Toivomusponsi 3
Valtuusto näkee tärkeäksi, että Tampereen seudulla kehitetään lähijunaliikennettä aktiivisesti.


 

Kokouskäsittely

Sisällysluettelo

Esipuhe s. 3-4

YLEISPERUSTELUT s. 7-51

Talous- ja strategiaprosessi s. 9

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:


Sivu 9. Yleisperustelut. Talous- ja strategiaprosessi

•Lisätään loppuun uudet kappaleet: ”Kaupungille on jätetty valtuustoaloite, jossa vaaditaan pormestarimallista luopumista. Tampereen kaupungin pormestarimalli on ollut käytössä vuodesta 2007 lähtien. Järjestelmässä on ollut hyviä ja huonoja puolia. Järjestelmä ei ole toiminut kokonaisuudessaan odotetulla tavalla. Mm. kaupungin talous on ollut huonossa kunnossa koko pormestarijärjestelmän olemassaoloajan.
   
Vuonna 2021 käynnistetään toimenpiteet organisaation muuttamiseksi siten, että luovutaan 1.7.2023 pormestarimallista ja otetaan käyttöön virkavastuulla toimivat, a) kaupunginjohtaja- ja b) apulaiskaupunginjohtajat -malli.

Kaupunginjohtaja vastaa koko kaupungin johtamisesta ja apulaiskaupunginjohtajat vastaavat toimialueensa johtamisesta. Virat ovat määräaikaisia, kaupunginjohtajalla 7 vuotta ja apulaiskaupunginjohtajilla 5 vuotta kerrallaan. Vaihdoille kehitetään järkevä porrastusaikataulu, niin että kaikkia ei vaihdeta kerralla.

Lautakuntien puheenjohtajina toimivat luottamushenkilöt, joille maksetaan tehtävän hoidosta palkkaa.”

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 61-6.

Tampereen kaupungin organisaatio s. 9-10
Taloudelliset lähtökohdat s. 11-13


Talouden kehitysnäkymät s. 11
Kuntatalous s. 12
Kaupungin talous s. 13

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 13. Yleisperustelut. Kaupungin talous

2021

•Lisätään tekstiin uusi kappale;
”Vuoden 2020 syyskuun talousraportissa todetaan, että nettoinvestoinnit alittavat vuosisuunnitelman 34,6 milj. eurolla. Poikkeaman syynä on erityisesti talonrakennushankkeiden lykkääntyminen. Edellä mainittu 34,6 milj. euroa sisältyy vuoden 2021 investointiohjelman 271 milj. euroon.”

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 62-5.

Toimintaympäristö s. 14-18
Väestö s. 14-15
Työ s. 16-17
Asuminen s. 18

Hyväksyttiin.

Talousarvion rakenne, sitovuus ja seuranta s. 19-22
Talousarvion osat s. 19
Talousarvion sitovuus s. 19-21
Tilivelvollisen valvontavastuu s. 22

Hyväksyttiin.
 
Henkilöstö s. 23-24

Hyväksyttiin.
 
Tampereen strategia 2030 s. 25-36
Strategian rakenne ja keskeiset sisällöt s. 25
Strateginen johtamisjärjestelmä s. 25
Vuoden 2021 toiminnan tavoitteet s. 25-26
Strategiset painopisteet, valtuustokauden tavoitteet ja vuositavoitteet s. 27-36

Hyväksyttiin.

Tuottavuuden tila s. 37-38
Tampereen kaupungin kehitysohjelmat s. 39-45

Viiden tähden keskusta –kehitysohjelma s. 40

Hyväksyttiin.

Hiedanranta-kehitysohjelma s. 41

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 41. Yleisperustelut.

Hiedanranta-kehitysohjelma / Toiminnan painotukset vuonna 2021

•Teksti; Kaupungin painotuksina alueella aloitetaan Näsisaaren louhetäyttöjen esityöt jo vuonna 2020 ja varsinainen vesistötäyttö jatkuu vuonna 2021 mikäli luvitus sen mahdollistaa. Vesistötäytöllä luodaan perusta Hiedanrannan yleissuunnitelman mukaisen järvikaupungin eli Näsisaaren toteuttamiselle. Vesistötäyttö mahdollistaa raitiotien rakentamisen Näsisaaren ja Hiedanrannan keskustan kautta edelleen Lentävänniemen suuntaan.

•muutetaan muotoon; ”Kaupunki päättää olla toteuttamatta Näsisaarta alueen pohjavedelle aiheutuvan riskin johdosta. Varaudutaan vaihtoehtoisen raitiotiereitin suunnitteluun Santalahdesta Hiedanrannan kautta Lielahteen.”

Kehitysohjelman keskeiset toimenpiteet vuonna 2021 ovat:

•Teksti; Näsisaaren toteutus on käynnissä ja mahdollistaa raitiotien toteutuksen

•muutetaan muotoon; ”Kaupunki päättää olla toteuttamatta Näsisaarta alueen pohjavedelle aiheutuvan riskin johdosta. Varaudutaan vaihtoehtoisen raitiotiereitin suunnitteluun Santalahdesta Hiedanrannan kautta Lielahteen. Näsiraaren täyttöä varten tarkoitetun murskeen jatkokäsittelyä ja myyntiä tutkitaan.”

Kustannusvaikutus; TA 2021, säästö 13,36 milj. euroa, TS 2022, säästö 3,8 milj. euroa. Vaihtoehtoisen reitin suunnittelu, kulut n. 3,5-4 milj. euroa. Sulkavuoren kiviaineksen jalostaminen myyntiin lisää kaupungin tuloja n. 8 milj.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 61-6.

Raitiotie-kehitysohjelma s. 42
Smart Tampere –kehitysohjelma s. 43
Vetovoimainen elämyskaupunki –kehitysohjelma s. 44
Tampere Junior –kehitysohjelma s. 45

Hyväksyttiin.

Kehittämistoiminta Tampereen kaupungilla s. 46
Ilmastobudjetti s. 47-48


Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan ponsiehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 47, kappaleen loppuun:
Sähkölaitos selvittää, miten Tampereen kaukolämmön tuotannossa voitaisiin lisääntyvästi siirtyä polttoon perustumattomiin ja hiilinegatiivisiin ratkaisuihin.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Lylyn muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hylättiin äänin 3-64.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 47. Ilmastobudjetti

•Sivun ensimmäisen kappaleen teksti alkaen sanalla ”Tampere” ja loppuen sanaan ”hiilineutraaliksi”;

•muutetaan muotoon; ”Tampere luopuu vuosilukuun 2030 sidotusta hiili-neutraalisuustavoitteestaan. Samalla kaupunki leikkaa Viiden tähden keskustahankkeesta, ilmastobudjetista ja kestävän liikkumisen edistämisestä n. 4,2 miljoonaa euroa pois. Tampere ei edistä ilmasto- tai muistakaan syistä lihan ja maidon käytön rajoittamista tai lopettamista, etenkään kas-vavassa iässä olevien lasten tai haavoittuvassa asemassa olevien vanhusten yksiköissään.”

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 48. Yleisperustelut, Ilmastobudjetti

•Hankkeiden kustannuksia tarkistetaan Viiden tähden keskustahankkeesta, ilmastobudjetista ja kestävän liikkumisen edistämisestä leikataan n. 4,2 miljoonaa euroa pois.

Taulukko 2. Tuhatta euroa.
   
Muutetaan;                  TA 2021, TS 2022, TS 2023, TS 2024
   
Taulukko 3.Tuhatta euroa.

Muutetaan;   
Kapa Kävely- ja pyöräteiden rakentaminen       -1590     -1350      -1350      -1350
Kapa Pyörä- ja käv.opastus sekä p-pys. -laskimet -175
Kapa Liityntäpysäköintiratkaisut                          -250     -175        -175        -125
Kapa Ulkovalaistuksen LED-vaihdot                    -1000   -1000      -1000       -1000
Kapa Luonnonmukaiset hulevesiratkaisut             -400
Kitia Uus. energ. lisääminen rakennuksissa          -400     -450       -500         -500
Kitia Hiilij. pien. uudis- ja korjausrakentamisessa -400    -375       -375         -750
Kitia Maam.kiertotalousalue ja hyödyntäminen    -550

Poistetaan:
Kitia Ympäristöluokitusmaksu talonrakentamisessa -70     -70         -70          -70

Kustannussäästö 2021 yhteensä 4,258 milj. euroa.

Muutokset viedään virkamiestyönä investointiosaan.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Riskienhallinta ja turvallisuus s. 49
Hankinnat s. 50-51


Hyväksyttiin.

KÄYTTÖTALOUSOSA JA INVESTOINNIT YKSIKÖITTÄIN s. 52-100

Sivistyspalvelujen palvelualue s. 53-57
Sivistys- ja kulttuurilautakunta s. 53-57


Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan ponsiehdotuksen puheenvuorossaan:

Tampereen Teatterin remonttia koskeva ponsi:

Sivu 53
Tampereen Teatterin päänäyttämön remontti on välttämätöntä tehdä tämän taloussuunnitelmakauden lopulla. Peruskorjaukseen tarvitaan niin OKM:n kuin Tampereen kaupungin investointitukea. Valtuusto toteaa, että kaupunki varautuu teatterin korjausinvestointiin tämän taloussuunnitelmakauden lopulla. Investointituen tason kaupunki määrittelee sen jälkeen, kun tarkemmat korjausinvestoinnin suunnitelmat kustannuksista ja toteutusajasta ovat valmistuneet.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 54. Sivistys- ja kulttuurilautakunta. Tuottavuus.

•Lisätään ”Tuottavuus”-osan loppuun uusi kappale: ”Tampere edistää liikkumista tarjoamalla uimahallin käyttäjämaksut puoleen hintaan kaikille käyttäjäryhmille klo 9-14 välisenä aikana matkakortilla maksettaessa.”

Kustannusvaikutus miinus 150 000 euroa.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 62-5.

Varhaiskasvatus ja esiopetus s. 56
Perusopetus s. 56
Kulttuuri s. 57
Liikunta ja nuoriso s. 57

Hyväksyttiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue s. 58-62
Sosiaali- ja terveyslautakunta s. 58-62


Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 58
Huumehoito ja kaupungin turvallisuus
Päihdehuollon tiekartan yhteydessä hyödynnetään tähän mennessä tehdyt selvitykset. Ulkopuolisella tutkimuksella arvioidaan ovatko nykyiset päihdehuollon hoitotavat ja -toimenpiteet olleet oikeita ja riittäviä ja missä asioissa ko. alueella esiintyy muutos- ja resurssitarpeita. Lisäksi palvelutarjonnassa kiinnitetään huomiota päihdeasiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja erityisesti lääkkeettömän hoidon mahdollisuuteen. Päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn panostetaan nykyistä vahvemmin ja se huomioidaan kaupungin eri organisaatioissa. Kaupungin turvallisuussuunnitelmassa huomioidaan päihteiden ongelmakäyttöön liittyvät turvallisuushaitat ja niiden ennaltaehkäisy. Turvallisuussuunnitelmaa laaditaan yhteistyössä poliisin kanssa.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 58. Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue. Sosiaali- ja terveyslautakunta

Toiminnan painopisteet ja tavoitteet

•Lisätään uudet kappaleet:
1) ”Tampere lisää ruokapankkiapua budjetissa olevan esityksen lisäksi 100 000 euroa. Summa osoitetaan ja varataan ruoan ostamiseen, niin että jaettavasta ruokakassista saadaan monipuolisempi.”

Kustannusvaikutus, miinus 100 000 euroa.

2) ”Tampereen kaupunki edistää valtion suuntaan alueelleen erikseen perustettavan suljetun ja vartioidun palautuskeskuksen toteuttamista. Palautuskeskus on tarkoitettu käännyttämispäätöksen tai karkotuspäätöksen saaneita ja mahdollisesti myös rikokseen syyllistyneitä henkilöitä varten, joilla ei ole laillista oikeutta olla Suomessa.”

Kustannusvaikutus plus/miinus 0 euroa. Kuuluu valtion maksettavaksi.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 62-4, tyhjää 1.

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 60
Nuorisovastaanotto: Panostetaan nuorten mielenterveyspalveluihin erityisesti vaativampaa moniammatillista hoitoa tarvitsevien nuorten hoitoon pääsyn turvaamiseen ja nopeuttamiseen.
Henkilöresurssien lisäykseen 160 000 € s. 60

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 60 ja 61
Toiminnan keskeiset muutokset s. 61
Kuusikon perhetukikeskuksen uusi lastensuojelun sijaishuollon osasto perustetaan alkuvuodesta 2021.
Määrärahalisäys 140 000 € s. 60

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Ikäihmisten palvelut s. 61

Ilpo Sirniö oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 61
Taloussuunnitelmaan, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue, sivulle 61 Ikäihmisten palvelut kohtaan lisätään teksti:
Ennaltaehkäisevänä toimena, erikoissairaanhoidon kulujen vähentämiseksi, terveysasemien asiakasmaksujen ei peritä yli 70 vuotiailta.

Kannatus: Anneli Kivistö, Matti Joki.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Sirniön muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 54-13.

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut s. 61
Toiminnan keskeiset muutokset s.61
Vastaanottopalvelut s. 62
Psykososiaalisen tuen palvelut s. 62

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 62
Lisäys, toiminnan keskeiset muutokset s. 62
Tampereen kaupunki valmistelee laajalla yhteistyöllä päihdehuollon tiekartan, jossa huomioidaan päihteiden ennaltaehkäisy- ja hoitotoimet
Huumehoidon resurssien lisäykseen 200 000 € s. 60.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 62
Psykososiaalisen tuen palvelut s. 62
Kotouttamistyön vahvistaminen maahanmuuttajapalveluissa 100 000 € s. 60

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Lylyn muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hylättiin äänin 3-63, tyhjää 1.

Sairaalapalvelut s. 62

Hyväksyttiin.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue s. 63-80

Elinvoima- ja osaamislautakunta s. 63-68

Ammatillinen koulutus s. 66
Lukiokoulutus s. 66
Työllisyys- ja kasvupalvelut s. 67
Vetovoima ja edunvalvonta s. 67
Elinkeinopalvelut s. 68
Kehitysohjelmat s. 68

Hyväksyttiin.

Asunto- ja kiinteistölautakunta s. 69-80

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 70. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, ASUNTO- JA KIINTEISTÖLAUTAKUNTA

Talous

•Lisäys tekstiin, uusi kappale; ”Maksutuloihin kirjautuvat maankäyttösopimuskorvaukset.” Lisäys em. lauseen perään; ”Maankäyttökorvauksista ei myönnetä alennuksia (täydennysrakentamisen kannustimet) ratikan vaikutusalueen läheisyydessä, maapoliittisten linjausten mukaisesti. Kaupunki pyrkii löytämään lainmukaisia kertarakentajia, pienrakentajia tai yksittäisiä taloyhtiöitä koskevia helpotuksia maankäyttökorvaukseen myös ratikan vaikutusalueen läheisyydessä.”

Kustannusvaikutus tuloja lisäävä.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka s. 71

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 71 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue,

Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka

•Lisätään tekstiin, uusi kappale; ”Tampere lisää laadukkaiden ok-tonttien määrän vastaamaan kysyntää. Yritystonttien kierto varmistetaan yrittäjän yhteydenotosta rakentamiseen. Prosessin nopeus pyritään saamaan ympäristökuntien prosessien tasolle.”

kustannusvaikutus neutraali, tehdään osana normaalia kaavoitusta

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 61-6.

Talonrakennushankkeet s. 72-80

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan ponsiehdotuksen puheenvuorossaan:

s. 76, Liikuntapaikkoja, hankkeet:
Eteläpuiston kehittämisen yhteydessä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa Pyhäjärven rantaan, Koulukadun pään seutuville Uimalaitos.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Kaupunkiympäristön palvelualue s. 81-88
Yhdyskuntalautakunta s. 81-85


Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 82. Kaupunkiympäristön palvelualue, Yhdyskuntalautakunta

Talous

•Lisätään uusi kappale: ”Kaupunki ei vuoden 2021 aikana supista kadunvarsipysäköintiä. Kaupunki ei valmistele tietullien / ruuhkamaksujen käyttöönottoa. Tampere ei edistä polttomoottoriautojen kieltämistä.”

Kustannusvaikutus, tuloja lisäävä.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 58-7, tyhjää 2.

Kaupunkiympäristön suunnittelu s. 84
Kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito s. 84

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan ponsiehdotuksen puheenvuorossaan:

s. 84, Satamapalvelut:
”Pyynikin Trikoon ranta-alueelle Pyhäjärven rantaan tutkitaan mahdollisuutta rakentaa venelaiturit.”
Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 84. Kaupunkiympäristön palvelualue

Kaupunkiympäristön suunnittelu

•Lisätään tekstiin uusi kolmas kappale; ”Kaupunki edistää taloussuunnitelmakautena 2021-2024 Eteläpuistonkadun eteläpuoleisen alueen suojelemista, kehittämistä kaikkien tamperelaisen virkistysalueeksi ja Kaupinojan tapaisen yleisen saunan toteuttamista alueen tuntumaan.”

Kustannusvaikutus neutraali, tehdään osana normaalia kaavoitusta.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 59-5, tyhjää 3.

Kestävä kaupunki s. 85

Aarne Raevaara oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 85 Kestävä kaupunki Toiminnan keskeiset muutokset -taulukkoon toiseksi uudeksi kohdaksi: "Sako- ja umpikaivolietteen kuljetusjärjestelmä säilyy yrittäjävetoisena niiden kuntien osalta, jotka olivat arvioineet toimivan järjestelmän kehittämistarpeet päätyen siihen, että jätelain 37.1 § edellytykset täyttyvät kattavasti ja luotettavasti, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin sopimusperusteisessa kiinteistöhaltijan järjestämässä kuljetuksessa."

Kannatus: Lassi Kaleva.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Raevaaran muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 62-4, tyhjää 1.

Kehitysohjelmat s. 85

Hyväksyttiin.

Joukkoliikennelautakunta s. 86-88

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan ponsiehdotuksen puheenvuorossaan:

Joukkoliikenneponsi sivu 86

Joukkoliikennepalvelujen kehittämistä on tarkoituksenmukaista jatkaa vuonna 2021. Tässä työssä hyödynnetään ”Joukkoliikenteen alennuslippujen perusteet ja vaikutukset” – selvitystä, joka valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä. Se on osa talousarvion 2020 päätökseen liittyvää pontta, jossa esitetään arviointia joukkoliikennelippujen hintakehityksestä eri asiakasryhmissä ja eri vyöhykkeillä sekä mahdolliset uudistamistarpeet niissä.
Tätä kattavaa selvitys- ja kehittämistyötä jatketaan saadaksemme lippujärjestelmän, joka on asiakkaalle edullinen, oikeudenmukainen, helppokäyttöinen, joustava ja joukkoliikenteen käyttöön sitouttava. Samassa yhteydessä selvitetään matkaketjuihin liittyvien liityntäliikennelippujen avaamista ja maakunnallisia lippuyhteistyötarpeita osana joukkoliikenteen vyöhykejärjestelmän kehittämistä. 

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 86. Kaupunkiympäristön palvelualue, Joukkoliikennelautakunta

Toimintaympäristön muutokset

•Lisätään uusi kappale; ”Käynnistetään 10 vuotta sitten perustetun raitiotieprojektin mukainen lähijunaprojekti. Projektiin nimetään nykyisestä virkamieskunnasta siihen puolipäiväisesti keskittyvä henkilö. Yhdessä Väyläviraston kanssa lähijunaprojekti pyrkii edistämään 100 000 euron hanke-rahan turvin Tampellan, Amurin, Santalahden ja Tohlopinrannan (Epilä) seisakkeiden eri kustannustehokkaiden vaihtoehtojen suunnittelua ja toteutusta (M-junan reitti Tampereelta Nokialle).”

Kustannusvaikutus henkilöstötyövuoden osalta miinus 60 000 euroa ja hankerahan osalta miinus 100 000 euroa.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 87. Joukkoliikennelautakunta

Talous

•Lisäys tekstiin, uusi kappale; ”Joukkoliikenteen lipunhinnat tarjotaan vuoden 2021 kestävän kokeilun aikana 50 % alennuksella kaikille käyttäjäryhmille klo 9-14.”

Kustannusvaikutus miinus 2,5 miljoonaa euroa.

Tämä rahoitetaan leikkaamalla vastaavasti ilmastobudjetista 2,5 miljoonaa euroa (koskien sivun 48 muutosesitystä).

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Joukkoliikenne s. 88

Hyväksyttiin.

Konsernihallinto s. 89-91
Konsernihallinto s. 89-90

Aarne Raevaara on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 89 Talousarvion toiminnan tavoite 2021 Nro 43 "Investointien tulorahoitus-% on 36" tilalle: "Investointikatto, joka sisältää kaikki investoinnit, otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa. Investointien tulorahoitusprosentti on vuonna 2021 50 ja vuonna 2022 60"

Kannatus: Lassi Kaleva.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Raevaaran muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Yhteiset erät s. 91

Lassi Kaleva on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 91. Konsernihallinto, Yhteiset erät

•Lisätään uudet kappaleet:
1) ”Tampere vakinaistaa kouluvalmentajamallin ja lisää kouluvalmentajien (mm. sosionomi, nuoriso-ohjaaja) määrää 7-8:lla kouluvalmentajalla siten, että saamme jokaiseen Tampereen 15 yhtenäiskouluun kouluvalmentajan.”

Kustannusvaikutus miinus 350 000 euroa.

2) ”Tampere laajentaa lasten ilmaisruokailun järjestämisen 1-2-luokkalaisten kesäkerhoissa kesäaikana 2021 koskemaan myös yksityisten kerhotoimijoiden toimintaa ns. erikseen haettavana ateriatukena 5 euroa / kerhopäivä. Ateriatuki tulee koskemaan arviolta 400-500 lasta (kustannus-vaikutus miinus 50 000 euroa).”

Kustannusvaikutus miinus 50 000 euroa.

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 64-3.

Taseyksiköt s. 92-100
Pirkanmaan pelastuslaitos s. 92-94
Vahinkorahasto s. 95


Hyväksyttiin.

Liikelaitokset s. 96-100
Tampereen Vesi Liikelaitos s. 97-98
Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos s. 99-100

Hyväksyttiin.

LASKELMAT s. 101-117
Tuloslaskelma s. 102-110

Verotulot s. 105-107

Pormestari Lauri Lyly oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Sivu 106
Korotetaan kunnallisveron kertymäarviota 600 000 € s.106

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Valtionosuudet s. 108
Korkotulot ja –menot s. 109-110
Muut rahoitustulot ja –menot s. 110 

Hyväksyttiin.

Investoinnit s. 111-113

Aarne Raevaara oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 112 Investoinnit Omaisuuden myynti ja rahoitusosuudet -otsikon alle viimeiseksi uudeksi kappaleeksi: "Lupa ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä perutaan."

Kannatus: Lassi Kaleva.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Raevaaran muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-4.

Rahoituslaskelma s. 114-117
Antolainauksen muutokset s. 116
Korollisten velkojen muutokset s. 117

Hyväksyttiin.

LIITTEET s. 118-137
Konsernin toiminta ja talous s. s. 119-128


Aarne Raevaara oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 122 Konserniyhteisöjen tavoitteet 2021 -otsikon alle viimeiseksi uudeksi kappaleeksi: "Tavase Oy ajetaan hallitusti alas vuoden 2021 loppuun mennessä ja kaupunki sitoutuu Tavasen osalta vain tähän vaadittaviin kustannuksiin."

Kannatus: Yrjö Schafeitel, Lassi Kaleva.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Raevaaran muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 63-3, tyhjää 1.

Investoinnit kohteittain 2021-2030 s. 129-137

Hyväksyttiin.

Täydentäviä tietoja s. 138

Lassi Kaleva oli tehnyt seuraavan muutosehdotuksen ryhmäpuheenvuorossaan:

Sivu 138, Täydentäviä tietoja muutetaan;

•muutetaan muotoon; Tuloveroprosentti; TA 2021, TS 2022, TS 2023, TS 2024, veroprosentti
20,25 --> 20,00.

Tuloveron alentamisen kustannusvaikutus n. – 10 milj. euroa. Vaikutus taloudelliseen toimeliaisuuteen ja työllisyyteen positiivinen.  

Kannatus: Heikki Luoto, Aarne Raevaara.

Koska muutosehdotus ei hyväksytty yksimielisesti, puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus tältä hyväksyttiin äänin 62-5. 

Toivomusponsiehdotukset:

Pormestari Lauri Lyly on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Toivomusponsi 1:
Valtuusto edellyttää, että jos korona epidemia edelleen ensi vuonna vaikuttaa merkittävästi järjestöjen esim. urheiluseurojen toimintaedellytyksiin, lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia heikentäen niin valtuusto päättää tarvittavista tukitoimista lisätalousarviossa.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä toivomusponsiehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Pormestari Lauri Lyly on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Toivomusponsi 2:
Valtuusto edellyttää, että monipuolisen asuntopolitiikan varmistamiseksi kaupunki turvaa konserniin kuuluvien asuntoyhteisöjen tontinsaannin kaupunkistrategian ja MAL-sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Lisäksi kaupunki
nostaa omakotitalotonttien tarjontaa.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä toivomusponsiehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Pormestari Lauri Lyly on tehnyt seuraavan muutosehdotuksen puheenvuorossaan:

Toivomusponsi 3
Valtuusto näkee tärkeäksi, että Tampereen seudulla kehitetään lähijunaliikennettä aktiivisesti.

Kannatus: Ilkka Sasi. Juhana Suoniemi, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Kalle Kiili, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Ari Wigelius, Aarne Raevaara, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, voidaanko Lylyn tekemä toivomusponsiehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska muutosehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti.

Äänestystulokset

  • Jaa 61 kpl 91%

    Ari Wigelius, Maija Kajan, Jouni Ovaska, Salazar Natalia Rincón, Riitta Ollila, Olga Haapa-aho, Matti Höyssä, Ilkka Sasi, Vilhartti Hanhilahti, Merve Caglayan, Ilpo Sirniö, Ilkka Porttikivi, Esa Kanerva, Noora Tapio, Pia Viitanen, Jaakko Stenhäll, Anneli Kivistö, Ulla-Leena Alppi, Olli-Poika Parviainen, Sari Tanus, Atanas Aleksovski, Antti Ivanoff, Kalervo Kummola, Henri Backman, Petri Siuro, Kalle Kiili, Kirsi Kaivonen, Ulla Kampman, Oras Tynkkynen, Sinikka Torkkola, Tiina Elovaara, Mikko Aaltonen, Matti Helimo, Leena Kostiainen, Milka Hanhela, Anne Liimola, Jukka Gustafsson, Irja Tulonen, Anneli Taina, Petri Rajala, Inna Rokosa, Miisa Karjalainen, Leena Rauhala, Väinö Friman, Sanna Marin, Minna Minkkinen, Aleksi Jäntti, Matti Joki, Mikko Kriikku, Aila Dundar-Järvinen, Jouni Markkanen, Anne-Mari Jussila, Jaakko Mustakallio, Sofia Vikman, Juhana Suoniemi, Reeta Ahonen, Lauri Lyly, Peter Löfberg, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Ei 6 kpl 9%

    Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Lasse Oksanen, Yrjö Schafeitel

  • Jaa 62 kpl 93%

    Ari Wigelius, Petri Rajala, Riitta Ollila, Sanna Marin, Maija Kajan, Ilpo Sirniö, Jaakko Stenhäll, Oras Tynkkynen, Ilkka Sasi, Vilhartti Hanhilahti, Jouni Ovaska, Ulla-Leena Alppi, Väinö Friman, Leena Rauhala, Pia Viitanen, Matti Höyssä, Olga Haapa-aho, Anne-Mari Jussila, Irja Tulonen, Sofia Vikman, Kirsi Kaivonen, Olli-Poika Parviainen, Lauri Lyly, Matti Helimo, Ulla Kampman, Petri Siuro, Kalervo Kummola, Jaakko Mustakallio, Aleksi Jäntti, Aila Dundar-Järvinen, Antti Ivanoff, Esa Kanerva, Henri Backman, Mikko Kriikku, Lasse Oksanen, Inna Rokosa, Ilkka Porttikivi, Juhana Suoniemi, Anne Liimola, Jukka Gustafsson, Salazar Natalia Rincón, Milka Hanhela, Noora Tapio, Minna Minkkinen, Miisa Karjalainen, Merve Caglayan, Atanas Aleksovski, Tiina Elovaara, Kalle Kiili, Jouni Markkanen, Sinikka Torkkola, Reeta Ahonen, Leena Kostiainen, Anneli Taina, Mikko Aaltonen, Peter Löfberg, Yrjö Schafeitel, Sari Tanus, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Anneli Kivistö, Erkki Axen

  • Ei 5 kpl 7%

    Heikki Luoto, Lassi Kaleva, Matti Joki, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara

  • Jaa 61 kpl 91%

    Oras Tynkkynen, Maija Kajan, Petri Rajala, Peter Löfberg, Henri Backman, Riitta Ollila, Matti Höyssä, Lauri Lyly, Irja Tulonen, Esa Kanerva, Sinikka Torkkola, Sari Tanus, Vilhartti Hanhilahti, Miisa Karjalainen, Anneli Kivistö, Ulla-Leena Alppi, Kirsi Kaivonen, Ilkka Porttikivi, Ilpo Sirniö, Ilkka Sasi, Minna Minkkinen, Aila Dundar-Järvinen, Pia Viitanen, Salazar Natalia Rincón, Olli-Poika Parviainen, Väinö Friman, Petri Siuro, Leena Rauhala, Jouni Markkanen, Jukka Gustafsson, Aleksi Jäntti, Sofia Vikman, Tiina Elovaara, Jaakko Stenhäll, Jaakko Mustakallio, Sanna Marin, Olga Haapa-aho, Kalervo Kummola, Milka Hanhela, Anne Liimola, Mikko Aaltonen, Anne-Mari Jussila, Anneli Taina, Ulla Kampman, Mikko Kriikku, Juhana Suoniemi, Noora Tapio, Atanas Aleksovski, Inna Rokosa, Reeta Ahonen, Kalle Kiili, Antti Ivanoff, Ari Wigelius, Merve Caglayan, Matti Helimo, Anna-Kaisa Ikonen, Jouni Ovaska, Lasse Oksanen, Yrjö Schafeitel, Leena Kostiainen, Johanna Loukaskorpi

  • Ei 6 kpl 9%

    Heikki Luoto, Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Matti Joki, Terhi Kiemunki, Erkki Axen

  • Jaa 3 kpl 4%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki

  • Ei 64 kpl 96%

    Jouni Markkanen, Ilpo Sirniö, Oras Tynkkynen, Petri Rajala, Maija Kajan, Jouni Ovaska, Ilkka Sasi, Miisa Karjalainen, Minna Minkkinen, Riitta Ollila, Irja Tulonen, Olli-Poika Parviainen, Petri Siuro, Sanna Marin, Jaakko Mustakallio, Ari Wigelius, Lauri Lyly, Sofia Vikman, Kalle Kiili, Sinikka Torkkola, Tiina Elovaara, Ulla-Leena Alppi, Pia Viitanen, Matti Joki, Aila Dundar-Järvinen, Mikko Kriikku, Kirsi Kaivonen, Väinö Friman, Sari Tanus, Noora Tapio, Anneli Kivistö, Olga Haapa-aho, Atanas Aleksovski, Jaakko Stenhäll, Aleksi Jäntti, Peter Löfberg, Aarne Raevaara, Matti Helimo, Vilhartti Hanhilahti, Matti Höyssä, Merve Caglayan, Lasse Oksanen, Antti Ivanoff, Jukka Gustafsson, Ilkka Porttikivi, Inna Rokosa, Anneli Taina, Milka Hanhela, Ulla Kampman, Salazar Natalia Rincón, Henri Backman, Juhana Suoniemi, Anne Liimola, Reeta Ahonen, Leena Rauhala, Esa Kanerva, Kalervo Kummola, Mikko Aaltonen, Anne-Mari Jussila, Anna-Kaisa Ikonen, Yrjö Schafeitel, Leena Kostiainen, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Jaa 63 kpl 94%

    Peter Löfberg, Yrjö Schafeitel, Ilkka Sasi, Irja Tulonen, Lauri Lyly, Sinikka Torkkola, Tiina Elovaara, Sari Tanus, Aleksi Jäntti, Sanna Marin, Ilpo Sirniö, Ilkka Porttikivi, Petri Rajala, Jaakko Stenhäll, Ulla-Leena Alppi, Petri Siuro, Jaakko Mustakallio, Matti Höyssä, Ari Wigelius, Henri Backman, Jukka Gustafsson, Leena Kostiainen, Pia Viitanen, Riitta Ollila, Mikko Aaltonen, Aila Dundar-Järvinen, Maija Kajan, Leena Rauhala, Oras Tynkkynen, Mikko Kriikku, Matti Joki, Lasse Oksanen, Väinö Friman, Anneli Taina, Ulla Kampman, Jouni Ovaska, Kalervo Kummola, Antti Ivanoff, Kirsi Kaivonen, Reeta Ahonen, Esa Kanerva, Olga Haapa-aho, Kalle Kiili, Matti Helimo, Anne Liimola, Sofia Vikman, Juhana Suoniemi, Anneli Kivistö, Inna Rokosa, Noora Tapio, Jouni Markkanen, Atanas Aleksovski, Salazar Natalia Rincón, Miisa Karjalainen, Olli-Poika Parviainen, Merve Caglayan, Anne-Mari Jussila, Milka Hanhela, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Minna Minkkinen, Erkki Axen, Vilhartti Hanhilahti

  • Ei 4 kpl 6%

    Aarne Raevaara, Heikki Luoto, Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki

  • Jaa 63 kpl 94%

    Riitta Ollila, Petri Rajala, Matti Höyssä, Maija Kajan, Jouni Ovaska, Sanna Marin, Leena Rauhala, Ilpo Sirniö, Anneli Kivistö, Aleksi Jäntti, Ulla-Leena Alppi, Väinö Friman, Irja Tulonen, Sinikka Torkkola, Henri Backman, Pia Viitanen, Sofia Vikman, Ilkka Porttikivi, Lauri Lyly, Vilhartti Hanhilahti, Tiina Elovaara, Mikko Kriikku, Noora Tapio, Ari Wigelius, Jaakko Mustakallio, Minna Minkkinen, Juhana Suoniemi, Anne Liimola, Aila Dundar-Järvinen, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Ulla Kampman, Anneli Taina, Yrjö Schafeitel, Inna Rokosa, Matti Helimo, Olli-Poika Parviainen, Matti Joki, Reeta Ahonen, Petri Siuro, Sari Tanus, Miisa Karjalainen, Oras Tynkkynen, Milka Hanhela, Esa Kanerva, Ilkka Sasi, Merve Caglayan, Olga Haapa-aho, Salazar Natalia Rincón, Jaakko Stenhäll, Peter Löfberg, Mikko Aaltonen, Leena Kostiainen, Antti Ivanoff, Kalervo Kummola, Kalle Kiili, Lasse Oksanen, Jukka Gustafsson, Anna-Kaisa Ikonen, Anne-Mari Jussila, Johanna Loukaskorpi, Jouni Markkanen, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Terhi Kiemunki

  • Jaa 62 kpl 93%

    Aleksi Jäntti, Ari Wigelius, Sinikka Torkkola, Maija Kajan, Petri Rajala, Jouni Ovaska, Minna Minkkinen, Ilpo Sirniö, Vilhartti Hanhilahti, Pia Viitanen, Matti Höyssä, Jaakko Mustakallio, Riitta Ollila, Leena Rauhala, Yrjö Schafeitel, Irja Tulonen, Milka Hanhela, Esa Kanerva, Olli-Poika Parviainen, Ulla-Leena Alppi, Kirsi Kaivonen, Mikko Kriikku, Sanna Marin, Henri Backman, Anneli Kivistö, Peter Löfberg, Juhana Suoniemi, Antti Ivanoff, Jaakko Stenhäll, Leena Kostiainen, Petri Siuro, Lasse Oksanen, Väinö Friman, Ilkka Porttikivi, Miisa Karjalainen, Mikko Aaltonen, Salazar Natalia Rincón, Anne Liimola, Ilkka Sasi, Aila Dundar-Järvinen, Lauri Lyly, Atanas Aleksovski, Anneli Taina, Oras Tynkkynen, Noora Tapio, Tiina Elovaara, Jouni Markkanen, Inna Rokosa, Anna-Kaisa Ikonen, Ulla Kampman, Reeta Ahonen, Anne-Mari Jussila, Jukka Gustafsson, Matti Helimo, Merve Caglayan, Sofia Vikman, Olga Haapa-aho, Kalle Kiili, Sari Tanus, Kalervo Kummola, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Ei 5 kpl 7%

    Lassi Kaleva, Aarne Raevaara, Heikki Luoto, Matti Joki, Terhi Kiemunki

  • Jaa 62 kpl 93%

    Sinikka Torkkola, Riitta Ollila, Henri Backman, Petri Rajala, Maija Kajan, Aleksi Jäntti, Jouni Ovaska, Minna Minkkinen, Sanna Marin, Matti Höyssä, Ulla-Leena Alppi, Salazar Natalia Rincón, Vilhartti Hanhilahti, Noora Tapio, Pia Viitanen, Aila Dundar-Järvinen, Irja Tulonen, Milka Hanhela, Jaakko Stenhäll, Kirsi Kaivonen, Reeta Ahonen, Leena Kostiainen, Ari Wigelius, Väinö Friman, Oras Tynkkynen, Ulla Kampman, Mikko Aaltonen, Peter Löfberg, Jukka Gustafsson, Sofia Vikman, Ilkka Porttikivi, Lauri Lyly, Ilkka Sasi, Sari Tanus, Antti Ivanoff, Matti Helimo, Ilpo Sirniö, Miisa Karjalainen, Anneli Taina, Kalervo Kummola, Atanas Aleksovski, Anne Liimola, Tiina Elovaara, Esa Kanerva, Leena Rauhala, Merve Caglayan, Mikko Kriikku, Petri Siuro, Anneli Kivistö, Kalle Kiili, Lasse Oksanen, Yrjö Schafeitel, Olli-Poika Parviainen, Olga Haapa-aho, Juhana Suoniemi, Jouni Markkanen, Anna-Kaisa Ikonen, Matti Joki, Anne-Mari Jussila, Johanna Loukaskorpi, Jaakko Mustakallio, Inna Rokosa

  • Ei 4 kpl 6%

    Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Erkki Axen

  • Jaa 54 kpl 81%

    Sinikka Torkkola, Milka Hanhela, Sanna Marin, Riitta Ollila, Maija Kajan, Jaakko Mustakallio, Jaakko Stenhäll, Väinö Friman, Sofia Vikman, Olli-Poika Parviainen, Olga Haapa-aho, Juhana Suoniemi, Oras Tynkkynen, Ulla-Leena Alppi, Pia Viitanen, Kirsi Kaivonen, Lauri Lyly, Salazar Natalia Rincón, Miisa Karjalainen, Jouni Ovaska, Ilkka Porttikivi, Mikko Aaltonen, Aila Dundar-Järvinen, Henri Backman, Merve Caglayan, Anne Liimola, Noora Tapio, Irja Tulonen, Vilhartti Hanhilahti, Ari Wigelius, Jukka Gustafsson, Kalervo Kummola, Minna Minkkinen, Petri Siuro, Anneli Taina, Reeta Ahonen, Petri Rajala, Kalle Kiili, Tiina Elovaara, Peter Löfberg, Jouni Markkanen, Mikko Kriikku, Leena Rauhala, Antti Ivanoff, Aleksi Jäntti, Sari Tanus, Matti Helimo, Anne-Mari Jussila, Ilkka Sasi, Matti Höyssä, Inna Rokosa, Leena Kostiainen, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi

  • Ei 13 kpl 19%

    Yrjö Schafeitel, Atanas Aleksovski, Ilpo Sirniö, Anneli Kivistö, Esa Kanerva, Lassi Kaleva, Ulla Kampman, Aarne Raevaara, Terhi Kiemunki, Matti Joki, Lasse Oksanen, Heikki Luoto, Erkki Axen

  • Jaa 3 kpl 4%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki

  • Ei 63 kpl 94%

    Maija Kajan, Sanna Marin, Peter Löfberg, Riitta Ollila, Ari Wigelius, Milka Hanhela, Irja Tulonen, Vilhartti Hanhilahti, Leena Rauhala, Aleksi Jäntti, Tiina Elovaara, Atanas Aleksovski, Anneli Kivistö, Mikko Kriikku, Jaakko Mustakallio, Antti Ivanoff, Ilkka Sasi, Ulla-Leena Alppi, Jaakko Stenhäll, Petri Rajala, Ilpo Sirniö, Matti Höyssä, Sinikka Torkkola, Aila Dundar-Järvinen, Henri Backman, Lauri Lyly, Jouni Markkanen, Olli-Poika Parviainen, Pia Viitanen, Petri Siuro, Sofia Vikman, Sari Tanus, Noora Tapio, Inna Rokosa, Kirsi Kaivonen, Väinö Friman, Jouni Ovaska, Miisa Karjalainen, Kalervo Kummola, Jukka Gustafsson, Oras Tynkkynen, Esa Kanerva, Matti Helimo, Mikko Aaltonen, Yrjö Schafeitel, Anneli Taina, Juhana Suoniemi, Salazar Natalia Rincón, Matti Joki, Reeta Ahonen, Anna-Kaisa Ikonen, Ilkka Porttikivi, Kalle Kiili, Anne Liimola, Merve Caglayan, Olga Haapa-aho, Lasse Oksanen, Ulla Kampman, Minna Minkkinen, Anne-Mari Jussila, Leena Kostiainen, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Aarne Raevaara

  • Jaa 63 kpl 94%

    Sinikka Torkkola, Riitta Ollila, Milka Hanhela, Henri Backman, Maija Kajan, Leena Rauhala, Sanna Marin, Matti Höyssä, Jaakko Stenhäll, Irja Tulonen, Petri Rajala, Atanas Aleksovski, Ulla-Leena Alppi, Lauri Lyly, Petri Siuro, Esa Kanerva, Matti Helimo, Ilpo Sirniö, Vilhartti Hanhilahti, Yrjö Schafeitel, Kalle Kiili, Noora Tapio, Kirsi Kaivonen, Olli-Poika Parviainen, Mikko Kriikku, Sari Tanus, Aila Dundar-Järvinen, Anne Liimola, Anneli Kivistö, Ari Wigelius, Miisa Karjalainen, Aleksi Jäntti, Oras Tynkkynen, Mikko Aaltonen, Jouni Markkanen, Anneli Taina, Minna Minkkinen, Tiina Elovaara, Juhana Suoniemi, Leena Kostiainen, Olga Haapa-aho, Merve Caglayan, Peter Löfberg, Väinö Friman, Jouni Ovaska, Matti Joki, Ilkka Sasi, Kalervo Kummola, Salazar Natalia Rincón, Jukka Gustafsson, Inna Rokosa, Reeta Ahonen, Anne-Mari Jussila, Antti Ivanoff, Ilkka Porttikivi, Pia Viitanen, Jaakko Mustakallio, Lasse Oksanen, Sofia Vikman, Anna-Kaisa Ikonen, Ulla Kampman, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Terhi Kiemunki, Lassi Kaleva

  • Jaa 61 kpl 91%

    Petri Rajala, Riitta Ollila, Väinö Friman, Milka Hanhela, Maija Kajan, Henri Backman, Minna Minkkinen, Matti Höyssä, Leena Rauhala, Anneli Kivistö, Noora Tapio, Ilkka Sasi, Oras Tynkkynen, Ilpo Sirniö, Ulla-Leena Alppi, Olli-Poika Parviainen, Sanna Marin, Sofia Vikman, Jouni Ovaska, Peter Löfberg, Jukka Gustafsson, Salazar Natalia Rincón, Sinikka Torkkola, Olga Haapa-aho, Esa Kanerva, Mikko Kriikku, Pia Viitanen, Anneli Taina, Petri Siuro, Irja Tulonen, Ari Wigelius, Ilkka Porttikivi, Tiina Elovaara, Antti Ivanoff, Jouni Markkanen, Leena Kostiainen, Vilhartti Hanhilahti, Lauri Lyly, Jaakko Mustakallio, Mikko Aaltonen, Ulla Kampman, Jaakko Stenhäll, Miisa Karjalainen, Kirsi Kaivonen, Juhana Suoniemi, Kalervo Kummola, Aleksi Jäntti, Aila Dundar-Järvinen, Reeta Ahonen, Merve Caglayan, Inna Rokosa, Anne Liimola, Sari Tanus, Kalle Kiili, Anna-Kaisa Ikonen, Atanas Aleksovski, Johanna Loukaskorpi, Anne-Mari Jussila, Lasse Oksanen, Matti Helimo, Erkki Axen

  • Ei 6 kpl 9%

    Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Matti Joki, Yrjö Schafeitel

  • Jaa 58 kpl 87%

    Aleksi Jäntti, Milka Hanhela, Väinö Friman, Riitta Ollila, Matti Höyssä, Maija Kajan, Sanna Marin, Petri Siuro, Anneli Kivistö, Vilhartti Hanhilahti, Lauri Lyly, Leena Rauhala, Ilpo Sirniö, Petri Rajala, Ari Wigelius, Juhana Suoniemi, Kirsi Kaivonen, Peter Löfberg, Esa Kanerva, Atanas Aleksovski, Irja Tulonen, Noora Tapio, Aila Dundar-Järvinen, Mikko Kriikku, Jaakko Mustakallio, Ilkka Sasi, Minna Minkkinen, Ulla-Leena Alppi, Antti Ivanoff, Pia Viitanen, Sofia Vikman, Jaakko Stenhäll, Anne Liimola, Ilkka Porttikivi, Jouni Ovaska, Tiina Elovaara, Henri Backman, Inna Rokosa, Jukka Gustafsson, Sinikka Torkkola, Merve Caglayan, Kalle Kiili, Oras Tynkkynen, Matti Helimo, Sari Tanus, Olli-Poika Parviainen, Salazar Natalia Rincón, Anneli Taina, Ulla Kampman, Olga Haapa-aho, Anne-Mari Jussila, Miisa Karjalainen, Leena Kostiainen, Reeta Ahonen, Jouni Markkanen, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Mikko Aaltonen

  • Ei 7 kpl 10%

    Lassi Kaleva, Matti Joki, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara, Lasse Oksanen, Yrjö Schafeitel

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Kalervo Kummola, Erkki Axen

  • Jaa 59 kpl 88%

    Sinikka Torkkola, Jaakko Mustakallio, Riitta Ollila, Milka Hanhela, Petri Rajala, Olli-Poika Parviainen, Väinö Friman, Pia Viitanen, Esa Kanerva, Anneli Kivistö, Lauri Lyly, Inna Rokosa, Jaakko Stenhäll, Kirsi Kaivonen, Mikko Kriikku, Anne-Mari Jussila, Noora Tapio, Vilhartti Hanhilahti, Petri Siuro, Miisa Karjalainen, Irja Tulonen, Jouni Markkanen, Leena Kostiainen, Maija Kajan, Juhana Suoniemi, Henri Backman, Sofia Vikman, Aila Dundar-Järvinen, Mikko Aaltonen, Minna Minkkinen, Jouni Ovaska, Oras Tynkkynen, Ilkka Porttikivi, Matti Höyssä, Ari Wigelius, Sanna Marin, Leena Rauhala, Jukka Gustafsson, Anneli Taina, Merve Caglayan, Anne Liimola, Olga Haapa-aho, Ulla Kampman, Salazar Natalia Rincón, Kalle Kiili, Ilkka Sasi, Kalervo Kummola, Antti Ivanoff, Aleksi Jäntti, Ilpo Sirniö, Tiina Elovaara, Reeta Ahonen, Sari Tanus, Yrjö Schafeitel, Peter Löfberg, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Atanas Aleksovski, Matti Helimo

  • Ei 5 kpl 7%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara, Lasse Oksanen

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Matti Joki, Ulla-Leena Alppi, Erkki Axen

  • Jaa 62 kpl 93%

    Riitta Ollila, Petri Rajala, Jouni Ovaska, Leena Rauhala, Maija Kajan, Pia Viitanen, Yrjö Schafeitel, Anneli Kivistö, Aila Dundar-Järvinen, Irja Tulonen, Milka Hanhela, Miisa Karjalainen, Atanas Aleksovski, Sari Tanus, Matti Joki, Noora Tapio, Henri Backman, Salazar Natalia Rincón, Mikko Kriikku, Juhana Suoniemi, Lauri Lyly, Kalle Kiili, Ulla-Leena Alppi, Esa Kanerva, Anne Liimola, Sanna Marin, Minna Minkkinen, Olga Haapa-aho, Peter Löfberg, Leena Kostiainen, Ulla Kampman, Matti Höyssä, Ilkka Porttikivi, Anneli Taina, Olli-Poika Parviainen, Ilpo Sirniö, Jaakko Stenhäll, Matti Helimo, Aleksi Jäntti, Kalervo Kummola, Tiina Elovaara, Jaakko Mustakallio, Ilkka Sasi, Kirsi Kaivonen, Sinikka Torkkola, Jouni Markkanen, Oras Tynkkynen, Petri Siuro, Reeta Ahonen, Väinö Friman, Vilhartti Hanhilahti, Ari Wigelius, Mikko Aaltonen, Lasse Oksanen, Anne-Mari Jussila, Antti Ivanoff, Sofia Vikman, Merve Caglayan, Inna Rokosa, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Jukka Gustafsson

  • Ei 4 kpl 6%

    Aarne Raevaara, Heikki Luoto, Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Erkki Axen

  • Jaa 63 kpl 94%

    Peter Löfberg, Riitta Ollila, Milka Hanhela, Minna Minkkinen, Sinikka Torkkola, Lauri Lyly, Miisa Karjalainen, Pia Viitanen, Maija Kajan, Leena Rauhala, Ari Wigelius, Väinö Friman, Ulla-Leena Alppi, Jaakko Stenhäll, Petri Rajala, Anneli Kivistö, Esa Kanerva, Sari Tanus, Vilhartti Hanhilahti, Kalervo Kummola, Matti Höyssä, Noora Tapio, Irja Tulonen, Ilkka Porttikivi, Mikko Kriikku, Kirsi Kaivonen, Petri Siuro, Matti Joki, Aila Dundar-Järvinen, Anne Liimola, Olli-Poika Parviainen, Sanna Marin, Jukka Gustafsson, Jaakko Mustakallio, Yrjö Schafeitel, Reeta Ahonen, Antti Ivanoff, Kalle Kiili, Anneli Taina, Mikko Aaltonen, Aleksi Jäntti, Oras Tynkkynen, Ilpo Sirniö, Tiina Elovaara, Henri Backman, Ulla Kampman, Juhana Suoniemi, Anna-Kaisa Ikonen, Sofia Vikman, Salazar Natalia Rincón, Merve Caglayan, Lasse Oksanen, Jouni Markkanen, Atanas Aleksovski, Inna Rokosa, Olga Haapa-aho, Jouni Ovaska, Matti Helimo, Leena Kostiainen, Johanna Loukaskorpi, Anne-Mari Jussila, Ilkka Sasi, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara

  • Jaa 63 kpl 94%

    Sinikka Torkkola, Milka Hanhela, Riitta Ollila, Olli-Poika Parviainen, Sanna Marin, Peter Löfberg, Leena Rauhala, Minna Minkkinen, Inna Rokosa, Lauri Lyly, Henri Backman, Irja Tulonen, Noora Tapio, Matti Höyssä, Sofia Vikman, Mikko Kriikku, Petri Siuro, Matti Helimo, Merve Caglayan, Aleksi Jäntti, Vilhartti Hanhilahti, Matti Joki, Atanas Aleksovski, Ulla-Leena Alppi, Miisa Karjalainen, Esa Kanerva, Anneli Kivistö, Pia Viitanen, Kalle Kiili, Anne Liimola, Ilpo Sirniö, Kalervo Kummola, Maija Kajan, Jaakko Stenhäll, Ulla Kampman, Aila Dundar-Järvinen, Anneli Taina, Leena Kostiainen, Ilkka Porttikivi, Tiina Elovaara, Jaakko Mustakallio, Anna-Kaisa Ikonen, Juhana Suoniemi, Jouni Ovaska, Petri Rajala, Lasse Oksanen, Reeta Ahonen, Ari Wigelius, Anne-Mari Jussila, Mikko Aaltonen, Antti Ivanoff, Yrjö Schafeitel, Jouni Markkanen, Väinö Friman, Kirsi Kaivonen, Sari Tanus, Oras Tynkkynen, Olga Haapa-aho, Ilkka Sasi, Salazar Natalia Rincón, Johanna Loukaskorpi, Jukka Gustafsson, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Heikki Luoto, Terhi Kiemunki, Lassi Kaleva, Aarne Raevaara

  • Jaa 63 kpl 94%

    Väinö Friman, Peter Löfberg, Vilhartti Hanhilahti, Oras Tynkkynen, Petri Rajala, Noora Tapio, Leena Rauhala, Minna Minkkinen, Pia Viitanen, Lauri Lyly, Mikko Kriikku, Riitta Ollila, Ari Wigelius, Ilpo Sirniö, Antti Ivanoff, Esa Kanerva, Aleksi Jäntti, Olli-Poika Parviainen, Olga Haapa-aho, Jouni Ovaska, Irja Tulonen, Sari Tanus, Aila Dundar-Järvinen, Milka Hanhela, Miisa Karjalainen, Anneli Kivistö, Kalervo Kummola, Jaakko Stenhäll, Kirsi Kaivonen, Henri Backman, Maija Kajan, Petri Siuro, Ulla-Leena Alppi, Jukka Gustafsson, Merve Caglayan, Tiina Elovaara, Salazar Natalia Rincón, Ulla Kampman, Sanna Marin, Matti Höyssä, Yrjö Schafeitel, Jaakko Mustakallio, Sinikka Torkkola, Anne Liimola, Juhana Suoniemi, Anneli Taina, Ilkka Porttikivi, Matti Joki, Mikko Aaltonen, Sofia Vikman, Jouni Markkanen, Reeta Ahonen, Ilkka Sasi, Lasse Oksanen, Kalle Kiili, Leena Kostiainen, Matti Helimo, Inna Rokosa, Anne-Mari Jussila, Atanas Aleksovski, Johanna Loukaskorpi, Anna-Kaisa Ikonen, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki, Aarne Raevaara, Heikki Luoto

  • Jaa 64 kpl 96%

    Milka Hanhela, Sinikka Torkkola, Olli-Poika Parviainen, Petri Rajala, Noora Tapio, Lauri Lyly, Sanna Marin, Kirsi Kaivonen, Petri Siuro, Anneli Kivistö, Matti Höyssä, Väinö Friman, Juhana Suoniemi, Tiina Elovaara, Mikko Kriikku, Irja Tulonen, Matti Helimo, Ilpo Sirniö, Salazar Natalia Rincón, Aila Dundar-Järvinen, Riitta Ollila, Jaakko Mustakallio, Merve Caglayan, Leena Rauhala, Esa Kanerva, Anne Liimola, Reeta Ahonen, Olga Haapa-aho, Peter Löfberg, Ari Wigelius, Pia Viitanen, Ilkka Porttikivi, Vilhartti Hanhilahti, Jaakko Stenhäll, Oras Tynkkynen, Anneli Taina, Terhi Kiemunki, Antti Ivanoff, Minna Minkkinen, Henri Backman, Jukka Gustafsson, Ulla Kampman, Matti Joki, Jouni Ovaska, Aleksi Jäntti, Kalle Kiili, Miisa Karjalainen, Mikko Aaltonen, Lasse Oksanen, Yrjö Schafeitel, Leena Kostiainen, Sofia Vikman, Ilkka Sasi, Maija Kajan, Inna Rokosa, Ulla-Leena Alppi, Kalervo Kummola, Sari Tanus, Anna-Kaisa Ikonen, Jouni Markkanen, Atanas Aleksovski, Anne-Mari Jussila, Johanna Loukaskorpi, Erkki Axen

  • Ei 3 kpl 4%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Aarne Raevaara

  • Jaa 63 kpl 94%

    Petri Rajala, Leena Rauhala, Riitta Ollila, Ilpo Sirniö, Henri Backman, Noora Tapio, Merve Caglayan, Irja Tulonen, Esa Kanerva, Kirsi Kaivonen, Petri Siuro, Matti Joki, Aila Dundar-Järvinen, Oras Tynkkynen, Väinö Friman, Anneli Kivistö, Ulla Kampman, Lauri Lyly, Sofia Vikman, Pia Viitanen, Anne Liimola, Jaakko Stenhäll, Sinikka Torkkola, Tiina Elovaara, Yrjö Schafeitel, Minna Minkkinen, Mikko Kriikku, Vilhartti Hanhilahti, Jouni Ovaska, Sari Tanus, Peter Löfberg, Olli-Poika Parviainen, Jukka Gustafsson, Mikko Aaltonen, Kalervo Kummola, Ari Wigelius, Olga Haapa-aho, Aleksi Jäntti, Ulla-Leena Alppi, Antti Ivanoff, Lasse Oksanen, Anneli Taina, Sanna Marin, Matti Helimo, Ilkka Porttikivi, Juhana Suoniemi, Kalle Kiili, Miisa Karjalainen, Matti Höyssä, Jaakko Mustakallio, Ilkka Sasi, Inna Rokosa, Salazar Natalia Rincón, Milka Hanhela, Anne-Mari Jussila, Reeta Ahonen, Jouni Markkanen, Johanna Loukaskorpi, Maija Kajan, Anna-Kaisa Ikonen, Leena Kostiainen, Atanas Aleksovski, Erkki Axen

  • Ei 4 kpl 6%

    Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki

  • Jaa 63 kpl 94%

    Milka Hanhela, Vilhartti Hanhilahti, Olli-Poika Parviainen, Leena Rauhala, Irja Tulonen, Esa Kanerva, Mikko Kriikku, Henri Backman, Petri Siuro, Anneli Kivistö, Matti Höyssä, Sari Tanus, Matti Helimo, Lassi Kaleva, Ulla Kampman, Ilpo Sirniö, Lauri Lyly, Riitta Ollila, Peter Löfberg, Väinö Friman, Anne-Mari Jussila, Antti Ivanoff, Miisa Karjalainen, Aila Dundar-Järvinen, Lasse Oksanen, Noora Tapio, Ilkka Porttikivi, Salazar Natalia Rincón, Anneli Taina, Matti Joki, Ulla-Leena Alppi, Petri Rajala, Jaakko Stenhäll, Kalervo Kummola, Pia Viitanen, Anne Liimola, Juhana Suoniemi, Sinikka Torkkola, Ari Wigelius, Tiina Elovaara, Olga Haapa-aho, Aleksi Jäntti, Reeta Ahonen, Minna Minkkinen, Mikko Aaltonen, Jouni Ovaska, Oras Tynkkynen, Merve Caglayan, Jukka Gustafsson, Sofia Vikman, Ilkka Sasi, Inna Rokosa, Sanna Marin, Kalle Kiili, Jouni Markkanen, Jaakko Mustakallio, Anna-Kaisa Ikonen, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Leena Kostiainen, Maija Kajan, Erkki Axen

  • Ei 3 kpl 4%

    Yrjö Schafeitel, Aarne Raevaara, Terhi Kiemunki

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Heikki Luoto

  • Jaa 62 kpl 93%

    Sanna Marin, Jouni Ovaska, Riitta Ollila, Mikko Kriikku, Petri Rajala, Olli-Poika Parviainen, Kirsi Kaivonen, Noora Tapio, Lauri Lyly, Irja Tulonen, Sari Tanus, Pia Viitanen, Aleksi Jäntti, Anneli Kivistö, Sinikka Torkkola, Ulla-Leena Alppi, Salazar Natalia Rincón, Henri Backman, Oras Tynkkynen, Juhana Suoniemi, Olga Haapa-aho, Väinö Friman, Matti Höyssä, Anne Liimola, Ulla Kampman, Jaakko Stenhäll, Ilkka Porttikivi, Anne-Mari Jussila, Mikko Aaltonen, Kalervo Kummola, Vilhartti Hanhilahti, Milka Hanhela, Ari Wigelius, Anneli Taina, Aila Dundar-Järvinen, Minna Minkkinen, Reeta Ahonen, Miisa Karjalainen, Tiina Elovaara, Ilkka Sasi, Ilpo Sirniö, Maija Kajan, Inna Rokosa, Kalle Kiili, Antti Ivanoff, Matti Joki, Jaakko Mustakallio, Merve Caglayan, Jouni Markkanen, Esa Kanerva, Sofia Vikman, Leena Rauhala, Peter Löfberg, Anna-Kaisa Ikonen, Lasse Oksanen, Petri Siuro, Matti Helimo, Johanna Loukaskorpi, Atanas Aleksovski, Jukka Gustafsson, Leena Kostiainen, Erkki Axen

  • Ei 5 kpl 7%

    Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Terhi Kiemunki, Yrjö Schafeitel

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Reija Linnamaa, konsernihallinto, palvelualueet ja liikelaitokset, aloitteiden tekijät

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.