Keskusvaalilautakunta, kokous 15.12.2020

§ 14 Yleiset ennakkoäänestyspaikat vuoden 2021 kuntavaaleissa 

TRE:7264/00.00.02/2020

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen puh. 040 1286993,  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen puh. 040 1286993,  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 7. - 13.4.2021.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi. Kaupunginhallitus päättää vaalilain 48 §:n mukaisesti myös ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajoista. Kaupunginhallituksen on myös huolehdittava siitä, että Väestörekisterikeskuksen ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin merkitään jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot.

Oikeusministeriö on lähettänyt 1.10.2020 VN/20585/2020 kunnille kirjeen (liite), jossa annetaan ohjeita muun ohella siitä, mitä ennakkoäänestyspaikkoja määrättäessä tulee ottaa huomioon.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärä Tampereella oli 18. Ennakkoäänestyspaikoista kaikki olivat kaupungin itsensä järjestämiä paikkoja.  Eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti tamperelaisista 41,6 prosenttia (vaalipäivänä 32,9 prosenttia).

Keskusvaalilautakunta toteaa, että ennakkoäänestys on aikaisemmissa vaaleissa sujunut hyvin eikä pitkiä jonoja äänestyspaikoille ole päässyt syntymään. Äänestyspaikkoja on ollut riittävästi ja ne ovat sijainneet eri puolilla kaupunkia. 

Vallitseva Covid-19 -tartuntatautiepidemia edellyttää koronavirustilanteen huomioimista myös vaalijärjestelyissä ja varautumista siihen, että tilanne jatkuu kuntavaalien järjestämiseen saakka.Keskusvaalilautakunta huolehtii osaltaan tarvittavista erityisjärjestelyistä, jotta vaalit voidaan toimittaa luotettavasti ja turvallisesti sekä äänioikeutettujen että vaalitoimitsijoiden näkökulmasta. Huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi riittävä väljyys ja tarpeelliset suojatoimet ennakkoäänestyspaikoilla.

Oikeusministeriö on kunnille lähetetyssä kirjeessä tuonut esiin, että ennakkoäänestyspaikkojen riittävä määrä voi edesauttaa myös koronavirustilanteessa sitä, että äänestäjät hajaantuvat tasaisemmin eri paikkoihin eikä ruuhkia pääse syntymään, jolloin turvavälien pitämisestä on helpompi huolehtia.  Oikeusministeriö korostaa, että koronavirustilanteessa tärkeä näkökulma on myös turvallisuus. Äänestäjän tulee olla turvallista äänestää ja vaalitoimitsijoiden tulee olla turvallista hoitaa tehtäviään. Ennakkoäänestyspaikka tulisi sijoittaa riittävän suureen tilaan, jotta äänestystoimitus sujuu äänestäjän kannalta mahdollisimman joutuisasti ja vaivattomasti. 

Tampereen kaupunginvaltuustossa tehtiin 18.5.2020 päivätty valtuustoaloite, jossa vaaditaan, että Tampereen kaupungin keskusvaalilautakunnan tulisi suunnitella kuntavaalien 2021 äänestyspaikat ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivänä yhteistyössä nuorten kanssa. Myös valtuustoaloite on huomioituna ennakkoäänestyspaikkojen sijainnissa. Valtuustoaloitteen johdosta tehdyn nuorisolle suunnatun kyselyn vastauksista selvisi, että toivottavia ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa kauppakeskukset ja Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13.

Keskusvaalilautakunta esittää, että kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat säilyvät pääosin ennallaan. 

Tampereen yliopisto sekä Tampereen ammattikorkeakoulu ovat ilmoittaneet, että ennakkoäänestystä kuntavaaleissa ei voida järjestää Tampereen yliopiston eikä ammattikorkeakoulun tiloissa. Koronarajoituksista johtuen yliopiston sekä ammattikorkeakoulun tilat ovat vain rajoitetusti auki.  Aiemmissa vaaleissa ennakkoäänestyspaikkana toimineen Tampereen yliopisto kirjasto Linnan korvaa nyt Tullintorin kauppakeskus. Ennakkoäänestystä ei kuntavaaleissa järjestetä Tampereen yliopisto Hervannan kampus Tietotalolla eikä Tampereen ammattikorkeakoululla (TAMK).

Kauppakeskus Duo Hervannassa korvaa aiemmin ennakkoäänestyspaikkana toimineen Hervannan kirjaston. Hervannan kirjaston tilojen osalta keskusvaalilautakunta on jo edellisissä vaaleissa todennut, että tilaa ei ole parhaalla mahdollisella tavalla äänestyksen järjestämiseen.

Edellä todetuista syistä uusina ennakkoäänestyspaikkoina esitetään: kauppakeskus Duo Hervanta, kauppakeskus Ratina, kauppakeskus Tullintori ja Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13.

Tampereella olisi vuoden 2021 kuntavaaleissa käytettävissä yhteensä 18 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa:

Keskusvirastotalo

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13

Pääkirjasto Metso

Kaukajärven kirjasto 

Kämmenniemen kirjasto

Nekalan palvelukeskus

Pappilanpuiston palvelukeskus 

Pispan palvelukeskus 

Pohjolan palvelukeskus 

Citymarket Linnainmaa

Citymarket Turtola

Prisma Kaleva

Prisma Koivistonkylä 

Prisma Lielahti 

Kauppakeskus Westeri Tesoma

Kauppakeskus Duo Hervanta

Kauppakeskus Ratina

Kauppakeskus Tullintori

 

Edellä mainittujen yleisten ennakkoäänestyspaikkojen tarkat aukioloajat ilmenevät päätöksen liitteestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Korhonen Katja, Lakimies

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi,

että yleiset ennakkoäänestyspaikat Tampereella kuntavaaleissa 2021 ovat perusteluosassa esitetyt ennakkoäänestyspaikat ja yleisten ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat liitteen mukaiset,

että keskusvaalilautakunta oikeutetaan tekemään aukioloaikoihin mahdollisesti tulevia pieniä muutoksia,

että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)