Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 15.12.2020

§ 167 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus rakennusluvasta, Veisunkatu 14 (lisäpykälä) 

TRE:7387/10.03.01/2020

Valmistelija

  • Ruonala Heidi, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Heidi Ruonala, puh. 040 569 1218, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Rakennusvalvontapäällikkö on 25.11.2020 § 1092 lupatunnus 20-1210-R, myöntänyt luvan asuinpientalon rakentamiseen ja lämpökaivon poraamiseen osoitteessa Veisunkatu 14. Rakennuslupapäätöksestä on tehty kolme oikaisuvaatimusta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 192 §:n mukaan valitusoikeus rakennus- ja toimenpidelupapäätöksestä sekä maisematyölupa- ja purkamislupapäätöksestä on 1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla; 2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa; 3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa; sekä 4) kunnalla. Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat vireisen alueen omistajia ja heillä on tällä perusteella oikeus tehdä rakennusluvasta oikaisuvaatimus.

Kaikissa oikaisuvaatimuksissa vedotaan siihen, ettei kaikkia naapureita ole kuultu rakennuslupahakemuksesta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n mukaan rakennuslupahakemuksen vireilletulosta on ilmoitettava naapurille, jollei ilmoittaminen hankkeen vähäisyys tai sijainti taikka kaavan sisältö huomioon ottaen ole naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeetonta. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla.

Omakotitaloa ei voida pitää vähäisenä hankkeena. Oikeuskirjallisuuden mukaan, jos hanke sisältää kaavasta poikkeamisia, jotka vaikuttavat naapurin tai naapurien asemaan, on kuulemisen lainminlyönti selvä muotovirhe ja johtaa helposti lupapäätöksen kumoutumiseen valitusasteessa. (Jääskeläinen, Syrjänen, Hurmeranta, Wähä: Maankäyttö- ja rakennuslaki (2018) s. 677) Rakennushanke Veisunkatu 14:ssa sisältää useita poikkeamisia kaavasta, joilla on vaikutusta erityisesti kiinteistöön Veisunkatu 12. Kiinteistön omistajien kuuleminen on tämänkin vuoksi ollut välttämätöntä.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 65 §:n 3 momentin mukaan hakija voi liittää hakemukseensa selvityksen siitä, että naapurit tai osa naapureista ovat tietoisia hankkeesta, ja selvityksen heidän mahdollisesta kannastaan rakentamiseen. Siltä osin kuin hakija on esittänyt selvityksen naapurien kuulemisesta, ei 1 momentissa tarkoitettu kuuleminen ole tarpeen.

Hakija on toimittanut edellä tarkoitetun selvityksen naapurien kuulemisesta. Rakennushankkeen naapurikiinteistön Veisunkatu 12 omistaa puoliksi kuolinpesä. Naapurikuulemisen on kiinteistön Veisunkatu 12 osalta allekirjoittanut vain yksi omistajista eikä kuolinpesän muiden osakkaiden nimiä ole kuulemisasiakirjassa.

Hakija on oikaisuvaatimusten johdosta vedonnut siihen, että hän on esittänyt kuulemisasiakirjan kuolinpesän asiamiehelle ja tämä on katsottu rakennusvalvonnassakin riittäväksi.

Hallintolain 57 §:n 2 momentin mukaan tiedoksianto kuolinpesälle toimitetaan sille pesän osakkaalle, jonka hallussa pesä on, tai pesänhoitajalle. Jos kuolinpesä on usean osakkaan yhteisessä hallinnossa, tiedoksianto voidaan toimittaa yhdelle heistä. Osakkaan on ilmoitettava tiedoksisaannista muille pesän osakkaille.

Hallintolain mukaan hanketta Veisunkatu 14 koskeva purkamislupahakemus on viranomaisen toimesta voitu antaa tiedoksi vain yhdelle kuolinpesän osakkaalle. Hakijan tehdessä itse naapurien kuulemisen, ei hallintolaki tule sovellettavaksi, vaan selvitys naapurien kuulemisesta on tullut toimittaa kaikkien kuolinpesän osakkaiden osalta. Muiden naapureiden kohdalla aviopuolisoiden yhteisesti omistamien kiinteistöjen osalta, molemmat omistajat ovat allekirjoittaneet naapurikuulemisasiakirjan. Luvan hakija vastaa toimittamansa selvityksen oikeellisuudesta.

Edellä mainitun perusteella, kun kaikkia kiinteistön Veisunkatu 12 omistajia ei ennen luvan myöntämistä ole kuultu, on tapahtunut menettelyvirhe, jonka perusteella päätös tulee kumota ja palauttaa uudelleen valmisteluun.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jaskanen Leena, Rakennusvalvontapäällikkö

Oikaisuvaatimukset hyväksytään. Rakennuslupapäätös 25.11.2020 § 1092, lupatunnus R-20-1210 kumotaan ja palautetaan uudelleen valmisteluun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ilpo Sirniö toimi puheenjohtajana tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijät, rakennusluvan hakija, Miia Inkerö, Heidi Ruonala, Minna Järvinen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus    

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Rakennus- ja toimenpidelupa

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen); sekä
4) kunnalla

Purkamis- ja maisematyölupa

Valitusoikeus on:

1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
2) kunnan jäsenellä; sekä
3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
4) elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on valitusoikeus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä myös silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä. Jos rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista, valitusoikeus rakennusluvasta on myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.