Vammaisneuvosto, kokous 15.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma 

TRE:21/00.01.03/2020

Valmistelija

  • Kiema-Majanen Eveliina, Yhdenvertaisuuskoordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Eveliina Kiema-Majanen, yhdenvertaisuuskoordinaattori,puh. 040 801 6188, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Eveliina Kiema-Majanen, yhdenvertaisuuskoordinaattori,puh. 040 801 6188, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma (SUMP) on strateginen suunnitelma, jossa tarkastellaan ihmisten liikkumistarpeita paremman elämänlaadun näkökulmasta. Perinteisessä kaupunkiliikenteen suunnitelmassa keskiössä on liikenne, ja sen kasvun aiheuttamat tulevaisuuden kehittämistarpeet. Tampereen väkiluku kasvaa, jolloin tehtyjä matkojakin on enemmän tulevaisuudessa. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelmassa nousevat esiin ympäristöllinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys, kuten liikkumisen tasa-arvo. Miten liikennejärjestelmämme voi edistää ihmisten tasa-arvoa, miten se palvelee lapsia, vanhuksia, vammaisia, pienituloisia tai vähemmistöjä? Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma kuvaa, miten Tampereen strategiassa 2030 ”Tampere-sinulle paras” esitetyt tavoitteet toteutuvat kaupunkiliikkumisessa.  Liikkumistavoista etenkin kävely, pyöräily ja joukkoliikenne painottuvat. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma on lähtökohtaisesti osallistava prosessi. Suunnitelmaa valmistellaan yhteistyössä kaupungin eri sektoreiden, järjestötoimijoiden, sidosryhmien ja asukkaiden kanssa.

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelma pitää sisällään kuvauksen liikkumisen nykytilasta, kaupunkiliikkumisen vision vuodelle 2030, tavoitteet ja toimenpideohjelman. Lisäksi olennaisen osan suunnitelmaa muodostavat toimenpiteiden seurantaa ja vaikuttavuutta kuvaavat mittarit. Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelman päivittäminen tulevaisuudessa ajoittuu samaan tahtiin yleiskaavan päivittämisen kanssa.

Kestävän kaupunkiliikkumisen suunnitelmaa ja sen toimenpide-ehdotuksia kokouksessa esittelee projektipäällikkö Sanna Ovaska ja liikenneinsinööri Heljä Aarnikko.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kiema-Majanen Eveliina, Yhdenvertaisuuskoordinaattori

Keskustelu merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Vammaisneuvosto nosti erityisesti esiin pyörien ja sähköpotkulautojen aiheuttamat vaaratilanteet keskusta-alueella, invapaikkojen saatavuuden, saattoliikenteen turvaamisen, talvikunnossapidosta huolehtimisen ja liikkumisen yleisen ja yhdenvertaisen turvallisuuden takaamisen tärkeyden. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)