Kaupunginhallitus, kokous 18.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 26 Korkeimman hallinto-oikeuden päätös päivärahan maksamista koskevasta kunnallisvalituksesta 

TRE:5991/01.02.02/2020

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Minna Kaipinen, puh. 040 800 4581, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja on hylännyt 30.5.2016 § 59 ylipalomiehen vaatimuksen siitä, että hänen osallistumisensa kolmeen Hervannan paloasemalla järjestettyyn, yksikön johtajien ja aseman vanhimpina toimivien ylipalomiesten koulutukseen korvataan virkamatkana maksamalla hänelle osapäivärahaa kyseisiltä päiviltä. Päätöksen perusteluissa on todettu, että kysymyksessä ei ole ollut virkamatka, vaan tavanomaisiin virkatehtäviin kuuluva virantoimitusmatka. Koulutuskokonaisuus on ollut luonteeltaan tavanomaista työnantajan järjestämää, työhön liittyvää perehdytystä, johon osallistuminen on luettu työajaksi.

Tampereen kaupunginhallitus on 8.8.2016 § 291 hylännyt pelastusjohtajan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 16.6.2017 kumonnut kunnallisvalituksen johdosta  kaupunginhallituksen ja pelastusjohtajan päätökset ja palauttanut asian uudelleen käsiteltäväksi. Hallinto-oikeus katsoi, että kyseessä on ollut virkamatka. Tampereen kaupunki on vaatinut korkeimmalta hallinto-oikeudelta hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista. 

Korkein hallinto-oikeus on pyydettyään muun muassa työtuomioistuimen lausunnon kumonnut 18.12.2020 antamallaan päätöksellä hallinto-oikeuden päätöksen ja saattanut voimaan Tampereen kaupunginhallituksen ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajan päätökset. KHO toteaa päätöksessään, että koulutuksen voidaan katsoa olevan KVTES:n tarkoittamaa tavanomaista virkatoimintaa siten, että siihen osallistumista ei voida pitää määräysten mukaisena virkamatkana. Ylipalomiehellä ei ole ollut oikeutta päivärahaan myöskään muulla KVTES:n 16 liitteen 6 §:n perusteella. Näin ollen pelastusjohtajan ja kaupunginhallituksen päätökset hylätä ylipalomiehen vaatimus osapäivärahan suorittamisesta koulutukseen osallistumisen perusteella eivät ole ole olleet lainvastaisia KVTES:n määräysten perusteella.

Liite on pidettävä salassa viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 mom 32 kohdan mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös taltionumero 4384, diaarinumero 3352/3/17, merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Olli-Pekka Ojanen, Minna Kaipinen, Kim Pråhl, Mirva Sampakoski, Saija Micklin

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)