§ 4 Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista

Lataa  Kuuntele 

TRE:7648/02.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

10.2.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lausunnot

 

Lakiesityksen sisältö on kannatettava, ja se edistää useiden kaupunkien ja kuntien (ml. Tampere) tavoitteita olla hiilineutraali noin vuosikymmenen päästä.

 Kun kunnat velvoitetaan hankkimaan vähäpäästöistä ajoneuvokalustoa ja liikennepalveluita, se vähentää kunnan oman toiminnan päästöjä ja toimii myös esimerkkinä ja ohjaustekijänä yksityiselle sektorille.

 Latausinfran kustannukset. Kuntien kannalta kattavan latausinfran rakentaminen niin henkilö- ja pakettiautoille kuin etenkin linja-autoille ja raskaalle kalustolle, jotka eivät voi toiminnan luonteen vuoksi nojautua yleiseen latausinfraan, aiheuttaa merkittävän kertaluonteisen kustannuksen. Lain vaatimusten porrastaminen kahteen vaiheeseen jossain määrin helpottaa tätä kustannuserää.

 Käyttövoima ja kaluston saatavuus. Biokaasun hyväksyminen käyttövoimaksi esimerkiksi ensimmäisellä hankintajaksolla olisi tarkoituksenmukaista, koska sähköautoissa eri kategorioissa tulee olemaan toimitushaasteita. Jos tätä ei sallita, vaihtoehdoksi saattaa jäädä nykyisen bensiini- ja dieselkaluston käyttö.

 Lain 8§ 3. momentti on ymmärrettävä, mutta sen poistaminen mahdollistaisi kaluston joustavan käytön ja biopolttoaineen laajan hyödyntämismahdollisuuden hankinnoissa. 

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti