§ 13 Suomi-rata Oy:n tilintarkastajan hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:994/08.01.01/2021

Päätöspäivämäärä

5.2.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen.

Kaupparekisteri hyväksyi Suomi-rata Oy:n perustamisen 15.12.2020. Tampereen kaupunki omistaa yhtiöstä noin 7,2 prosentin osuuden.

Suomi-rata Oy:n perustamissopimuksessa ei nimetty tilintarkastajaa yhtiön perustamisen yhteydessä. Yhtiön perustamissopimuksessa on todettu, että yhtiön tilintarkastaja valitaan yhtiön perustamisen jälkeen. Yhtiöjärjestyksessä tilintarkastajasta todetaan seuraavasti: ”Yhtiöllä on yksi (1) tilintarkastaja, jonka tulee olla tilintarkastusyhteisö. Tilintarkastajan toimikausi jatkuu toistaiseksi.”

Yhtiön hallitus on esittänyt yhtiön osakkeenomistajille, että yhtiön tilintarkastusyhteisöksi valittaisiin Ernst & Young Oy ja päävastuullisena tilintarkastajana toimisi KHT, JHTT Mikko Rytilahti. Hän on Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja (KHT-tilintarkastaja) ja hänellä on julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajan erikoistumistutkinto (JHT-tilitarkastaja). Mikko Rytilahti on toiminut muun muassa Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy:n (ent. Traffic Management Finland Oy), Finavia Oyj:n ja VR-Yhtymä Oy:n päävastuullisena tilintarkastajana.

Tilintarkastajan valinta tehdään lähtökohtaisesti yhtiökokouksessa. Osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n mukaan osakkeenomistajat voivat kuitenkin yhtiökokousta pitämättä yksimielisinä päättää yhtiökokoukselle kuuluvasta asiasta. Jos yhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja, vähintään kahden heistä on allekirjoitettava päätös.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä on tullut nimeämiseen liittyvä pyyntö 2.2.2021 ja allekirjoitusta pyydetään 8.2.2021 mennessä. Asiasta päättäminen ei siten ehdi odottamaan seuraavaa konsernijaoston kokousta 23.2.2021, vaan päätös tulee tehdä hallintosäännön 36 §:n mukaan konsernijohtajalle myönnetyllä päätösvallalla omistajaohjauksen kiireellisiä asioita koskien.

Päätös

Suomi-rata Oy:n tilintarkastajaksi hyväksytään Ernst & Young Oy.

Allekirjoitus

Konsernijohtajan 1. varahenkilö, johtaja Taru Kuosmanen