§ 5 Päätös hankinnan keskeyttämisestä koskien Kotitori-palveluintegraattorin hankintaa

Lataa  Kuuntele 

TRE:564/02.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

22.1.2021

Päätöksen tekijä

Z/Johtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, email: etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Taru Kuosmanen, puh. 040 704 7337, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy pyysi Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen toimeksiannosta osallistumishakemuksia Kotitori- palveluintegraattorin hankinnasta sopimuskaudeksi 01.09.2021 -31.08.2025. 

Hankintamenettelynä oli kaksivaiheinen neuvottelumenettely. Kyseessä on hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016)  liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalvelun hankinta. Hankinnasta lähetettiin osallistumispyyntö julkaistavaksi HILMA-palvelussa 10.09.2020  ja ilmoitus oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankintalain (1397/2016) 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Hankintalain 111 §:n mukaisesti hankintayksikön on ilmoitettava sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluhankinnoista siten kuin 7 luvussa säädetään. Hankintalain 7 luvun 59 §:n perusteella myös sosiaali- ja terveyspalvelun hankintaa koskee velvollisuus käyttää EU-vakiolomakkeita ja yhteistä viitenimikkeistöä. Sovellettavan säädöksen perusteella hankintalain 58 §:ssä tarkoitetut ilmoitukset on tehtävä vakiolomakkeiden vahvistamisesta julkisiin hankintoihin liittyvien ilmoitusten julkaisemista varten ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 842/2011 kumoamisesta annetussa komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2015/1986, jäljempänä vakiolomakeasetus, vahvistettuja vakiolomakkeita käyttäen. Ilmoituksissa on oltava hankintadirektiivin liitteessä V esitetyt tiedot.

Osallistumispyynnön julkaisun jälkeen on käynyt ilmi, että julkaistu osallistumispyyntö ei täytä edellä mainittua hankintalain 59 §:n mukaista velvoitetta käyttää EU-vakiolomakkeita, sillä osallistumispyynnön pohjana on käytetty tietopyyntöihin tarkoitettua vakiolomaketta.

Lain säädösten lisäksi vakiolomakkeita on käsitelty esimerkiksi markkinaoikeuden tapauksessa MAO:336/19.  Kyseisessä tapauksessa hankinnan kohteena olleen tavaran, sen asennuksen ja kuljetuksen ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut 1.070.000 euroa, joka on ylittänyt hankintalain 26 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun tavarahankintojen EU kynnysarvon.  Hankintayksikön käynnistämässä menettelyssä hankintailmoitus oli julkaistu käyttäen kansallista vakiolomaketta.

Perusteluissaan markkinaoikeus katsoi, että hankintalain 58 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan hankintayksikön olisi tullut toimittaa julkaistavaksi hankintailmoitus EU-kynnysarvot ylittävästä hankinnasta. Hankinnasta oli kuitenkin julkaistu vain kansallisia hankintailmoituksia. Markkinaoikeuden ratkaisuun perustuen EU-hankintailmoituksen julkaisematta jättäminen oli saattanut rajata niiden ehdokkaiden määrää, jotka olisivat olleet kiinnostuneita hankintamenettelyyn osallistumisesta. Hankintailmoitukset olivat siten olleet omiaan rajoittamaan perusteettomasti kilpailua. Hankintayksikön menettely oli näin ollen ollut virheellistä.

Hankinnan keskeyttämiselle on edellä mainittujen perustelujen johdosta hankintalain tarkoittama todellinen ja perusteltu syy. Ratkaisu ei vaaranna tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua. Hankinta esitetään keskeytettäväksi ja käynnistäväksi uudelleen. Uudella kilpailutuksella pyritään varmistamaan riittävä kilpailu ja hankintamenettelyn oikeellisuus.

Tarjousasiakirjojen julkisuus

Asiakirjojen julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 17 kohdan perusteella tarjousasiakirjat ovat salaisia siihen saakka, kunnes hankintayksikkö on tehnyt uuden hankintamenettelyn, jota koskeva hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Päätös

  Alla mainituin perustein Kotitori-palveluintegraattoria koskeva hankinta keskeytetään.

 

Allekirjoitus

Johtaja Taru Kuosmanen