Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 18.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2020 

TRE:985/02.02.02/2021

Valmistelija

  • Rautavaara Maarit, Henkilöstö- ja hallintopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstö- ja hallintopäällikkö Maarit Rautavaara, puh. 041 730 0972, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin liikelaitosten johtosäännön mukaan johtokunnan tehtävänä on alaisensa liikelaitoksen osalta hyväksyä ehdotus tilinpäätökseksi toimintakertomuksineen. Tampereen Vesi Liikelaitos on laatinut vuoden 2020 toiminnastaan erillistilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Varsinainen tilinpäätös ja toimintakertomus käsitellään maaliskuun johtokunnassa.

Liikevaihto tilikaudella 2020 oli 66,4 milj. euroa ja jäi vuosisuunnitelmasta 0,7 milj. euroa. Liikevaihto ei toteutunut suunnitellun suuruisena koska jätevesilaskutuksen keskihinta jäi suunniteltua pienemmäksi. Laskutustyöt eivät toteutuneet suunnitellun suuruisina. Töiden toteumassa on vuosittaista vaihtelua. Liikevaihto toteutui kuitenkin edellisvuotta suurempana. Liikevaihtoa kasvatti tilikauden alussa tehdyt korotukset jäteveden käyttömaksuun, veden ja jäteveden perusmaksuihin sekä liittymismaksun yksikköhintaan. Valmistus omaan käyttöön pieneni edellisestä vuodesta johtuen Tampereen Infra liikelaitoksen yhtiöittämisestä.

Palveluiden ostot toteutuivat edellisvuotta sekä vuosisuunnitelmaa pienempinä. Palveluiden suunniteltua pienempää toteumaan on merkittävästi vaikuttanut rakentamisen ja alueiden kunnossapidon toteutuminen suunniteltua pienempänä. Korjauskustannukset sekä vesi- että viemäriverkoston ylläpidon osalta jäivät suunniteltua pienemmiksi johtuen leudosta talvesta. Sisäisiin ja ulkoisiin laskutustöihin kohdistuvat rakentamispalveluiden ostot ovat olleet suunniteltua pienemmät. Koneiden ja kaluston kunnossapitoon kohdistuvien palveluiden ostot ovat vedentuotantolaitoksilla, jätevedenpuhdistamoilla ja myös jäteveden pumppaamoilla olleet suunniteltua pienempiä. Palveluostojen pienentymistä verrattuna edellisvuoteen selittää omajohtoiseen rakentamiseen liittyvien rakentamispalveluiden ostojen pienentyminen sekä kuljetuspalveluiden ostojen pienentyminen henkilöstöjärjestelyiden myötä.

Henkilöstökulut kasvoivat uusien rekrytointien ja siirtyneiden työntekijöiden myötä edellisvuodesta ja ylittivät vuosisuunnitelman 0,2 milj. eurolla. Poistot ylittivät vuosisuunnitelman, mutta toteutuivat kuitenkin edellisvuotta pienempinä johtuen edellisvuoden tilinpäätökseen sisältyneestä suunnitellusta poikkeavasta poistosta.

Liiketoiminnan muut kulut pienenivät edellisvuoden tasosta ja alittivat suunnitellun mm. tuloverokirjauskäytännön muuttumisen myötä ja vahingonkorvausten jäädessä suunniteltua pienemmiksi. Korvaus peruspääomasta oli vuosisuunnitelman suuruinen 10,5 milj. euroa. Vuoden 2020 liikeylijäämä oli 28,9 milj. euroa ollen 2,4 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempi.

Tilikaudella 2020 investoinnit toteutuivat 22,4 milj. euron suuruisina. Vuosisuunnitelma oli 26,3 milj. euroa, josta jäätiin 3,9 milj. euroa. Investoinnit toteutuivat suunniteltua pienempänä. Merkittävimpiä syitä investointien suunnitellusta poikkeavaan toteutumaan on ollut suunnitelmien valmistumisen viivästyminen. Suunniteltua pienempi toteuma aiheutui osittain organisaatiomuutosten toteutusaikataulusta. Verkostorakentamisen suunniteltua alhaisempaa toteumaa selittää osittain myös se, etteivät yhteistyössä tehtävät työmaat ole alkaneet suunnitellusti.

Verkostorakentamiseen investoitiin yhteensä 14,3 milj. euroa. Isoimpina kohteina verkostorakentamisessa on ollut Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen ja Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen välisen uuden päävesijohdon rakentamisen jatkaminen, Epilänkadun jätevesiviemärin saneeraus ja Makkarajärven vesihuollon rakentaminen.

Laitosinvestointien toteuma on yhteensä 2,4 milj. euroa. Merkittävimpänä kohteena on ollut Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen loppuunsaattamisen jatkaminen.

Verkosto- ja laitostöiden lisäksi tehtiin pääomitus Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:lle, 5,6 milj. euroa.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Tampereen Vesi Liikelaitoksen tilinpäätösehdotus ja toimintakertomus 2020 merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, talousyksikko@tampere.fi