§ 24 Tampere.fi-verkkopalvelun suunnittelu ja toteuttaminen Drupal 9 -alustalle

Lataa  Kuuntele 

TRE:6758/02.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

2.2.2021

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankinta-asiantuntija Lassi Koivumäki, puh. 041 730 4675, etunimi.sukunimi@tuomilogistiikka.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala, puh. 050 558 8958, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy kilpailutti Tampereen kaupungin konsernihallinnon tietohallintayksikön toimeksiannosta Tampere.fi-verkkopalvelun suunnittelun ja toteuttamisen Drupal 9- alustalle, sisältäen myös tuki-, ylläpito- ja jatkokehityspalvelut sekä käyttöpalvelut. Hankinta kilpailutettiin toistaiseksi voimassa olevalle sopimuskaudelle. Sopimuskausi pyritään käynnistämään mahdollisimman pian hankintapäätöksen saatua lainvoiman.

Hankintaa ei jaettu osiin, sillä se ei ollut riskien- ja sopimushallinnan kannalta tarkoituksenmukaista.

Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä palveluhankinta. Hankinnassa sovellettiin lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 15.11.2020 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankinnasta tehtiin korjausilmoitus, joka lähetettiin julkaistavaksi 4.12.2020. Korjausilmoituksella korjattiin kaavavirhe liitteestä 5 Hintalomake Tampere. Ennen korjausta hintakaava ei huomioinut Ylläpito- ja tukipalveluiden osalta käyttöpalveluiden kuukausihintaa vertailuhinnassa.

Tarjouksen jätti määräaikaan 18.12.2020 klo 12.00 mennessä seuraavat kolme yritystä:

  • Druid Oy (Y-tunnus 2491789-2)
  • Exove Oy (Y-tunnus 2040509-9)
  • Wunder Finland Oy (Y-tunnus 2307947-9)

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastaminen:

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Druid Oy:n ja Exove Oy:n tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Jos tarjouksessa tai osallistumishakemuksessa olevat tiedot tai asiakirjat ovat puutteellisia tai virheellisiä taikka jotkut asiakirjat tai tiedot puuttuvat, hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään tietoja tai asiakirjoja hankintayksikön asettamassa määräajassa.

Wunder Finland Oy:lle lähetettiin täsmennyspyyntö koskien tarjouksessa käytettyä vanhaa versiota liitteestä 5 Hintalomake Tampere, jossa esiintyi korjausilmoituksella korjattu kaavavirhe. Wunder Finland Oy toimitti hyväksyttävän selvityksen täsmennyspyyntöön asetettuun määräaikaan mennessä. Täsmennyspyyntö tehtiin, jotta voitiin varmistua menettelyn oikeellisuudesta. Täsmennyspyyntöön saadun vastauksen perusteella myös Wunder Finland Oy:n tarjous täytti tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten vertailu:

Valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin parasta hinta-laatu –suhdetta seuraavin painotuksin:

  • Hinta, maksimipisteet 40 vertailupistettä
  • Laatu, maksimipisteet 60 vertailupistettä

 

Hinnan pisteytys tehtiin vertailemalla tarjouspyynnön liitteeseen 5 Hintalomake Tampere muodostunutta vertailuhintaa. Edullisimman vertailuhinnan antanut tarjous sai vertailuun hinnan maksimivertailupisteet. Muiden tarjousten hinnat suhteutettiin tähän hintaan kaavalla: (edullisin tarjottu vertailuhinta / pisteytettävän tarjouksen vertailuhinta) * hinnan maksimivertailupisteet.

Laadun pisteet jakaantuvat seuraavasti:

  • Ratkaisukuvaus, maksimipisteet 40 vertailupistettä
  • Toimitussuunnitelma, maksimipisteet 20 vertailupistettä

 

Molempien laadun osa-alueiden vertailu tehtiin omana kokonaisuutenaan.

Ratkaisukuvausta arvioitiin sen mukaan, kuinka hyvin tarjottu ratkaisu soveltui tarjouspyynnössä asetettuihin tavoitteisiin ja vaatimuksiin.

Arviointi perustui avovastauksiin, jotka pisteytettiin seuraavalla tavalla:

0 = Heikko (kuvattu heikosti/vastaa heikosti tavoitteita)

1 = Tyydyttävä (kuvattu tyydyttävästi/vastaa tyydyttävästi tavoitteita)

2 = Hyvä (kuvattu hyvin/vastaa hyvin tavoitteita)

3 = Erinomainen (kuvattu erinomaisesti, vastaa erinomaisesti tavoitteita)

Vastauksesta annettavaan arvioon vaikuttivat erityisesti seuraavat näkökulmat:

1) Vastauksen kattavuus: Kysymyskohdassa esitettyjen kaikkien kysymysten ja niihin liittyvien näkökohtien huomioon ottaminen vastauksessa.

2) Tarjotun ratkaisun soveltuvuus: Vastauksesta kävi ilmi, että tarjoaja oli lukenut ja ymmärtänyt määrittelyssä (liite 1) kuvatun tarpeen, ja ehdotettu ratkaisu vastasi kuvattuun tarpeeseen. Mikäli tarjoaja oli esittänyt esimerkkejä vastaavista toteutuksista, nämä esimerkit kuvasivat toiminnallisuuksia, joilla oli vastaavuus määriteltyyn tarpeeseen.

3) Teknisten ratkaisujen suunnitelmallisuus: Kuvauksesta kävi ilmi, millä tavoin Drupal 9 -sisällönhallintajärjestelmän vakiotoiminnallisuuksia, lisäosia tai räätälöintejä oli suunniteltu hyödynnettäviksi määrittelyssä (liite 1) kuvattujen toiminnallisuuksien ja lopputulosten toteuttamiseksi. Ratkaisuehdotus ilmensi kokemusta ja osaamista Drupal -teknologian hyödyntämisen toimivista käytännöistä.

4) Ylläpitokokemuksen ja/tai käyttökokemuksen havainnollisuus: Ratkaisukuvaus esitteli asiakaslähtöisesti ja ymmärrettävästi sen, millainen oli ylläpitäjän/sisällöntuottajan ja/tai loppukäyttäjän käyttökokemus ratkaisussa ehdotettuja työkaluja käyttäessä.

Ratkaisumallin osalta parhaat yhteispisteet saanut tarjous sai osa-aluetta koskevat maksimipisteet tarjousten kokonaisvertailuun. Muiden tarjousten vertailupisteet osa-alueelta saatiin suhteuttamalla niiden yhteispisteet parhaan tarjouksen yhteispisteisiin kaavalla:

(Tarjouksen saamat yhteispisteet / Parhaimman tarjouksen saamat yhteispisteet) * osa-alueen maksimipisteet.

Tarkemmin ratkaisumallin vertailua on kuvattu liitteellä 2 – Ratkaisukuvauksen vertailu.

Toimitussuunnitelman osalta vertailtiin suunnitelman selkeyttä ja soveltuvuutta tarjouspyynnössä kuvattuun tarpeeseen.

Toimitussuunnitelmaa arvioitiin avovastauksilla, jotka pisteytettiin seuraavalla tavalla:

0 = Heikko (kuvattu heikosti/vastaa heikosti tavoitteita)

1 = Tyydyttävä (kuvattu tyydyttävästi/vastaa tyydyttävästi tavoitteita)

2 = Hyvä (kuvattu hyvin/vastaa hyvin tavoitteita)

3 = Erinomainen (kuvattu erinomaisesti, vastaa erinomaisesti tavoitteita)

Toimitusmallin osalta parhaat yhteispisteet saanut tarjous sai osa-alueen maksimipisteet tarjousten kokonaisvertailuun. Muiden tarjousten vertailupisteet saatiin suhteuttamalla niiden yhteispisteet parhaan tarjouksen yhteispisteisiin kaavalla: (Tarjouksen saamat yhteispisteet / Parhaimman tarjouksen saamat yhteispisteet) * osa-alueen maksimipisteet.

Tarkemmin toimitusmallin vertailua on kuvattu liitteellä 3 – Toimitussuunnitelman vertailu.

Lopulliset kokonaisvertailupisteet muodostettiin laskemalla yhteen hinnan vertailupisteet ja laadun eri osa-alueista saadut vertailupisteet. Tarjoukset asetettiin paremmuusjärjestykseen kokonaisvertailupisteiden perusteella.

Tarjoajien kokonaisvertailupisteet olivat seuraavat:

  • Exove Oy: 95,5556 pistettä
  • Wunder Finland Oy: 91,2115 pistettä
  • Druid Oy: 70,3681 pistettä

 

Tarkempi tarjousten vertailu hintoineen ja pisteineen on kuvattu päätöksen liitteissä olevilla vertailutaulukoilla. Vertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Exove Oy (Y-tunnus 2040509-9) kokonaisvertailupisteillä 95,5556. Exove Oy esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen:

Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikkö voi avoimessa menettelyssä tarkistaa tarjousten vaatimustenmukaisuuden ja vertailla tarjoukset ennen poissulkemisperusteisiin (hankintalain 80 § ja 81 §) tai soveltuvuusvaatimuksiin kohdistuvaa tarkistamista. Hankintalain 79 §:n 2 mom. mukaan sopimusta ei voi tehdä sellaisen tarjoajan kanssa, joka olisi tullut sulkea menettelystä 80 §:n nojalla tai joka ei täytä soveltuvuusvaatimuksia.  

Hankintayksikkö on tarkastanut valittavaksi esitetyn tarjoajan soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. Exove Oy täytti tarjouspyynnössä tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Exove Oy:n tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset on tarkistettu ennen hankintapäätöstä VastuuGroup.fi palvelusta. Exove Oy:n on ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta toimitettava rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote ja yhteisösakko-ote).

Hankinnan arvioitu arvo sitoumuksetta on neljältä ensimmäiseltä vuodelta 496 965 euroa.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintapäätös perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa, josta niitä voi tarvittaessa tiedustella (hankintapalvelut@tuomilogistiikka.fi). 

Hankinnan valmistelijoina toimi moniammatillinen työryhmä.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (delegointimatriisi) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Päätös

Sopimus Tampere.fi-verkkopalvelun suunnittelusta ja toteuttamisesta Drupal 9 –alustalle tehdään toistaiseksi voimassa olevana Exove Oy:n (Y-tunnus 2040509-9) kanssa.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on sitoumuksetta neljän ensimmäisen vuoden aikana 496 965 euroa.

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala