§ 8 Järjestyksenvalvonta- ja vartiointipalvelut liikennejärjestelmässä - yhteishankintaan osallistuminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1678/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

16.3.2021

Päätöksen tekijä

Joukkoliikennejohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen, puh 050 552 6124, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

toimistosihteeri Tarja Onjukka, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin Joukkoliikenne -palveluryhmän tilaamaan Nysse-liikenteeseen ei ole tällä hetkellä hankittu erillistä järjestyksenvalvontapalvelua. Matkustajien kokemuksia selvittäneissä tutkimuksissa koettu turvallisuustaso on kuitenkin ollut hyvä. Aika ajoin palveluita tuottavat liikennöintiyritykset ovat nostaneet esiin huolen kuljettajien työturvallisuudesta mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kuljettajan tukena ongelmatilanteissa on kunkin yrityksen päivystystoiminta sekä hätäkeskuksen kautta saatavat palvelut.

Raitioliikenteen alkaminen kesällä 2021 saattaa lisätä järjestyksenvalvonnan tarvetta. Busseihin matkustajat nousevat kyytiin kuljettajan ohi ja kuljettajan paikalta näkee peilien kautta matkustamoon. Kuljettajalla on mahdollisuus saada yleiskäsitys bussin turvallisuustilanteesta ja tunnistaa riskitilanteita. Raitiovaunuihin noustaan kyytiin kolmesta eri ovesta. Ohjaamosta pystyy seuraamaan kameroiden välityksellä matkustamoa, mutta vaunun suuren koon vuoksi vastaavan tilannekuvan ylläpitäminen kuin bussissa ei ole raitiovaunussa mahdollista. Tämä lisää riskiä järjestyshäiriöiden syntymiselle. Nysse-liikenteen hyvän turvallisuustason ylläpitämiseksi myös Ratikassa, ennaltaehkäisevinä toimina osalla vuoroista on toinen kuljettaja matkustamon puolella vaunuvastaavan tehtävässä. Lisäksi lipputarkastustoimintaan osoitetaan enemmän resursseja ja varaudutaan järjestyksenvalvontapalvelun tilaamiseen.

Fintraffic Raide Oy valmistelee kevään ja kesän 2021 aikana toteutettavaa järjestyksenvalvonta- ja vartiointipalvelut liikennejärjestelmässä yhteishankintaa. Yhteishankinnalla jatketaan pääkaupunkiseudulla toiminnassa olevan, useampaa toimijaa palvelevan joukkoliikenteen turvavalvomon ja siihen kytkeytyvien järjestyksenvalvonta- ja vartiointipalveluiden toimintaa. Fintraffic on erityistehtäväkonserni, joka toimii liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa. Hankinta tehdään erityisalojen hankintalain mukaisesti. Tampereen kaupungilla (Joukkoliikenne) on mahdollisuus osallistua yhteishankintaan samoin sopimusehdoin muiden toimijoiden kanssa. Sopimuspohja on päätösesityksen liitteenä.

Yhteishankintaan osallistuminen on Tampereen kaupungille kustannuksiltaan edullinen tapa hoitaa joukkoliikenteen järjestyksenvalvontapalvelun hankinta sekä mahdollistaa pääkaupunkiseudun toimijoiden asiantuntemuksen hyödyntämisen hankinnan valmistelussa ja järjestyksenvalvonnan tilaamisessa.

Päätös

Hyväksytään liitteenä oleva sopimus yhteistoiminnasta järjestyksenvalvonta- ja vartiointipalvelua liikennejärjestelmässä koskevasta yhteishankinnasta.

Allekirjoitus

joukkoliikennejohtaja Mika Periviita