§ 19 Päätös koskien rakennuttamisjohtajalle esitettyä asiakirjapyyntöä

Lataa  Kuuntele 

TRE:2092/01.02.07/2020

Päätöspäivämäärä

15.3.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asianosainen on tehnyt Tampereen kaupungille tietopyynnön saada Tampereen kaupungin rakennuttamisjohtajalta kaikki rakennuttamisjohtajalle saapuneet sähköpostiviestit, jotka koskevat asianosaista ja jotka ovat saapuneet rakennuttamisjohtajalle eräältä kaupungin entiseltä viranhaltijalta tai kaupungin entisen urakoitsijan entiseltä toimitusjohtalta. Rakennuttamisjohtaja on toimittanut asianosaiselle yhden sähköpostiviestin, joka kaupungin entiseltä viranhaltijalta oli rakennuttamisjohtajalle saapunut entisen viranhaltijan virkasuhteen päätyttyä. Niiden viestien osalta, jotka ovat saapuneet rakennuttamisjohtajalle entisen viranhaltijan virkasuhteen vielä ollessa voimassa, rakennuttamisjohtaja katsoi, että kyse on viranomaisen sisäisestä tiedon- ja mielipiteiden vaihdosta, eikä julkisuuslain mukaisista viranomaisen asiakirjoista. Rakennuttamisjohtaja ilmoitti asianosaiselle mahdollisuudesta saada asiaa koskien valituskelpoinen päätös, mikäli asianosainen niin haluaa.

Asianosainen ilmoitti rakennuttamisjohtajalle 25.2.2021 haluavansa saada tietopyyntöään koskien virallisen viranhaltijapäätöksen muutoksenhakuohjeineen.

Asiaa on tarkasteltu toistamiseen 25.2.2021 tulleen tietopyynnön johdosta. Asianosaisen tietopyyntö kohdistuu viranhaltijoiden väliseen tietojen vaihtoon, eikä viestejä ole liitetty Tampereen kaupungin arkistoon. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 5 §:n 4 momentin mukaan julkisuuslakia sovelletaan esimerkiksi viranomaisten välisiä neuvotteluja, yhteydenpitoa ja muuta niihin verrattavaa viranomaisten sisäistä työskentelyä varten laadittuihin asiakirjoihin vain, jos asiakirjat sisältävät sellaisia tietoja, että ne arkistolainsäädännön mukaan on liitettävä arkistoon. Jos asiakirjat kuitenkin liitetään arkistoon, viranomainen voi määrätä, että tietoja niistä saa antaa vain viranomaisen luvalla. Nyt tietopyynnön kohteena olevat sähköpostiviestit, jotka on lähetetty esimies-alaissuhteessa, ovat nimenomaisesti viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittuja viestejä. Niitä ei ole arkistointilainsäädännön mukaisesti liitettävä arkistoon, eikä niitä ole arkistoon liitetty. Täten kyse ei ole julkisuuslain mukaisista asiakirjoista, joten julkisuuslain mukainen asiakirjajulkisuus ei nyt käsillä oleviin sähköpostiviesteihin edellä kuvatulla tavalla sovellu.

Asianosaisen pyynnöstä saada myös kaupungin entisen urakoitsijan entisen toimitusjohtajan viestit joudutaan kieltäytymään. Tällaisia viestejä ei ole rakennuttamisjohtajalle saapunut.

Päätös

Asianosaisen asiakirjapyynnöstä kieltäydytään jäljempänä selostetuin perustein. 

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Johtaja Mikko Nurminen