§ 12 Lausunto Delete Ympäristöpalvelut Oy:n ympäristöluvan muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1363/11.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

18.3.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Delete Ympäristöpalvelut Oy:n Ruskon nestemäisiä vaarallisia jätteitä käsittelevän laitoksen ympäristöluvan muuttamisesta ja toiminnan aloittamisluvasta sekä luvan tarkistamisesta jätteenkäsittelyä koskevien BAT-päätelmien johdosta. Lausuntoa pyydetään 26.3.2021 mennessä (LSSAVI/9459/2020).

Delete Ympäristöpalvelut Oy:n Ruskon nestemäisiä vaarallisia jätteitä käsittelevä laitos sijaitsee Ruskon kaupunginosassa, osoitteessa Tauskonkatu 30, korttelissa 6215 tontilla 8 (837-75-6215-8).

Hakemus koskee laitoksen voimassa olevan ympäristöluvan tarkistamista uusien jätteenkäsittelyn BAT-päätelmien (WT BAT) takia. Samalla haetaan lupaa käyttää ultra-suodatukseen mobiililaitteistoa nykyisen luvan salliman ultrasuodatuskäsittelyn lisäksi. Vastaanotettavien jätejakeiden määrää sekä jätekoodeja esitetään lisättävän. Toiminnassa vastaanotettavien ja varastoitavien jätejakeiden kokonaismäärä ei muutu.

Hakemus koskee myös YSL 199 §:n mukaista toiminnan aloittamislupaa muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikka- alueeksi. Alue kuuluu myös 2- kehän kehittämisvyöhykkeeseen. Merkinnällä osoitetaan Tampereen ydinkaupunkiseudun 2- kehään tukeutuva yritys- ja tutkimustoiminnan sekä asumisen vyöhyke, joka ulottuu lentoasemalta Sääksjärven, Hervannan, Saarenmaan ja Lentolan kautta Tarastenjärvelle. Vyöhyke kytkee lentoasemaa ja itäistä kaupunkiseutua toisiinsa, keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen sekä kaupunkiseudun muihin yritysalueisiin.

Yleiskaava

Kantakaupungin yleiskaava 2040 on hyväksytty valtuustossa 15.5.2017. Yleiskaava on kuulutettu voimaan 20.1.2020. Yleiskaavassa kyseinen alue on työpaikkojen ja elinkeinojen aluetta. Alue varataan teollisuus- jatuotantotoiminnoille sekä logistisille toiminnoille ja palveluille. Alueita kehitetään tehokkaina ja hyvin saavutettavina tuotantotoiminnan alueina. Alueille ei tule sijoittaa sellaisia toimintoja, jotka häiriintyvät raskaasta liikenteestä, melusta, tärinästä ja päästöistä. Soveltuvilla osilla sallitaan lumenvastaanotto- ja maanvastaanottotoiminta. Alueiden yhteyksiä seudullisille ja valtakunnallisille pääväylille parannetaan kehittämällä logistiikan ja tavaraliikenteen sujuvuutta.

Voimassa olevassa yleiskaavassa alue sijaitsee kemikaalilaitoksen, Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen, konsultointivyöhykkeellä. Asemakaavoituksen yhteydessä on pyydettävä turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) ja pelastusviranomaisen lausunto. Alue sijaitsee myös Vihiojan valuma-alueella, jolla hulevesivirtaamia on rajoitettava. Ahvenisjärven ja Vihilahden tilaa tulee parantaa. Lisäksi tontin poikki itä länsi-suunnassa kulkee Tauskonoja, joka on yleiskaavassa osoitettu merkittäväksi ojaksi tai vesireitiksi, joka tulee säilyttää avoimena. Merkinnän kuvauksen mukaan kohteet tulisi säilyttää avoimena ja vesireitit eli putkitetut osuudet tulisi pyrkiä palauttamaan avoimiksi. Kohteilla on arvoa hulevesien hallinnan sekä luonto- ja virkistysarvojen näkökulmasta. Ojan välitön lähiympäristö tulisi säilyttää rakentamattomana ja mahdollisimman kasvipeitteisenä. Asiantuntija-arvio huomioonotettavan lähiympäristön laajuudesta tulisi tehdä hankekohtaisesti perustuen kohteen merkitykseen hulevesien hallinnassa sekä kohteen merkitykseen osana luontoarvo- ja virkistysverkostoa.

Alueella on vireillä kuluvan valtuustokauden 2017- 2021 Kantakaupungin vaiheyleiskaava, jonka ehdotus oli yleisesti nähtävillä 14.1.–15.2.2021. Alueen kaavamerkintöihin ei vaiheyleiskaavassa osoiteta muutoksia.

Asemakaava

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 10.6.2009 hyväksymä asemakaava nro 8236. Asemakaavassa alue on osoitettu teollisuus-, varasto- ja jätteenkäsittelyrakennusten korttelialueeksi, jonka kokonaiskerrosalasta saadaan prosenttiluvun osoittama määrä käyttää liike- ja toimistotiloina (TJ-1, lto10%). Tontilta on varattava autopaikkoja merkinnän osoittama määrä (1ap/te100m2, 1ap/va100m2, 1ap/lto50m2 1ap/j150m2). Tontilta kerääntyvästä hulevedestä on erotettava öljy, hiekka ja roskat. Huleveden käsittely tulee mitoittaa vähintään 10 mm/10 min sateelle. Hulevedet saa laskea purkuojaan vain näytteenottokaivon kautta (hule-20). Tontilla tehtävät täytöt ja leikkaukset eivät saa ylittää tontin rajoja. Luiskan kaltevuuden tulee olla sellainen, että luiska voidaan metsittää ympäristöön sopivalla puulajilla. (maa-6). Korttelialueella sijaitsevan laitoksen ympäristöönsä aiheuttama melutaso ei saa ylittää melun A-painotetun ekvivalenttitason (Laeq) päiväohjearvoa (klo 7-22) 55 dB eikä yöohjearvoa (klo 22-7) 50 dB (me-3). Asemakaavassa on alueen halki itä-länsisuuntaisesti osoitettu ohjeellinen maanalaista johtoa varten varattu alueen osa (Tauskonoja).

Kaavayksikön 837-75-6215-8 pinta-ala on 6125 m2 ja rakennusoikeutta on 3063 m2 (e=0,5).

Alueen länsi- ja pohjoispuolella on teollisuusaluetta. Etelä- ja länsipuolella on virkistysaluetta.

Lähin asutus sijaitsee idässä Ruskon teollisuusalueella, noin 350 metrin etäisyydellä toiminnasta, sekä etelässä Lintuhytin asuinalueella, noin 500 metrin etäisyydellä toiminnasta.

Toiminta on asemakaavan mukaista. Lintuhytin asukkailta on tullut yhteydenottoja myös kaavoitukseen Delete Ympäristöpalvelut Oy:n aiheuttamista ympäristöhäiriöistä asuinalueelle. Ympäristöluvan käsittelyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että toiminnasta ei aiheudu haittaa lähialueen asukkaille.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti