TRE:2118/12.01.01/2021
Uuden lukiolain mukaisesti lukio-opiskelijat saavat opinnoista jatkossa entistä vahvemman laaja-alaisen yleissivistyksen ja paremmat korkeakouluvalmiudet. Uudistus parantaa opiskelijoiden hyvinvointia ja edesauttaa omien opinto- ja urapolkujen löytymistä sekä sujuvoittaa opintojen etenemistä ja siirtymistä korkea-asteen opintoihin. Pitemmällä aikavälillä koko yhteiskunnan osaamistaso nousee.
Opintopistemitoitus ja siihen liittyvät opintojen rakenteiden muutokset, vahvempi korkeakouluyhteistyötä koskeva velvoite sekä opintojen ohjausta ja oppimisen tukea koskevat velvoitteet toteutuvat, kun uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2021. Opinnot määritellään opintopisteinä ja –jaksoina kurssien sijaan. Opintojaksojen laajuuksista päättää koulutuksen järjestäjä opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.
Opetus ja opintojen ohjaus järjestetään siten, että opiskelijalla on mahdollisuus yksilöllisiin opintoja koskeviin valintoihin. Aiemmin ja muualla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista vahvistetaan. Koulutuksen järjestäjä tunnustaa toisessa oppilaitoksessa suoritetut lukio-opinnot hyväksi lukemalla ne osaksi lukiokoulutuksen oppimäärää riippumatta siitä, järjestääkö oppilaitos itse vastaavia opintoja tai millaisina opintojaksoina tai niiden osina ne on järjestetty.
Aikuislukion roolin mukaisesti opiskelijalla on oltava aiemmat opinnot huomioiden mahdollisuus suorittaa opintokokonaisuudet 1 - 3 opintopisteen laajuisina. Näin opiskelijan valinnanmahdollisuudet eivät pienene eikä opiskeluaika pitene.
Jaksojärjestelmä ja tuntikiertokaavio ovat oleellinen tekijä lukion uuden opetussuunnitelman perusteiden mukaisia opintojaksoja suunniteltaessa. Jaksojärjestelmän tulee olla toimiva, opiskelijan valintamahdollisuudet mahdollistava ja opiskelijan edun mukainen. Tuntikiertokaavion tulee olla sellainen, joka mahdollistaa opiskelijalle erimittaisten opintojaksojen suorittamisen, ottaa huomioon opiskelijan aiemmin hankitun osaamisen, eikä pidennä opiskeluaikaa.
Kuusijaksojärjestelmä opiskelijan voi aloittaa opinnot useaan eri ajankohtaan lukuvuoden aikana. Aikuislukion pääasiallinen toiminta-aika on klo 16 - 20.30. Tämä jaksojärjestelmä antaa opiskelijalle runsaamman opintojaksotarjonnan kyseisen aikarajan huomioon ottaen kuin esimerkiksi viisijaksojärjestelmä.
Päätetty tuntikiertokaavio mahdollistaa pedagogisesti uuden lukiolain ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteutumisen. Se antaa opiskelijalle mahdollisuuden suorittaa eri mittaisia opintojaksoja periodirajoista huolimatta.
Tampereen aikuislukiossa lukuvuosien 2021 - 2022 ja 2022 - 2023 periodirajat ovat seuraavat: Tampereen aikuislukio, lukuvuosi 2021 - 2022, aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma
Tampereen aikuislukio, lukuvuosi 2022 - 2023, aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma
Periodin tuntikiertokaavio toteutetaan liitteen mukaisesti.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan 12.12.2018 § 140 liitteenä olevan delegointimatriisin mukaan lukiokoulutuksen johtaja hyväksyy koulukohtaisen opetussuunnitelman kuntatason opetussuunnitelman puitteissa.