Keskusvaalilautakunta, kokous 15.2.2021

§ 6 Kaupunginhallituksen päätös 1.2.2021 § 49 vuoden 2021 kuntavaalien vaalilautakuntien asettamisesta 

TRE:573/00.00.02/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hirvelä Heli, Hallintojohtaja, Heli.Hirvela@tampere.fi

Perustelut

Kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 18.4.2021. Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme. Vaalilautakunnan jäsenten ja varajäsenten tulee edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Toimitettavissa vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoa tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Kaupunginhallitus päätti 11.1.2021 § 8 äänestysalueiden (68 kpl) äänestyspaikoista. Kunnallisjärjestöt / puolueet ovat tehneet esityksiä äänestysalueiden vaalilautakuntien puheenjohtajiksi, varapuheenjohtajiksi, jäseniksi ja varajäseniksi. Kaikkia vaalilautakuntien luottamushenkilöpaikkoja ei ole vielä pystytty täyttämään. Tältä osin vaalilautakunnat jäävät tässä vaiheessa vajaiksi ja niitä tulee täydentää myöhemmin kaupunginhallituksen päätöksellä.

Myös kuntavaalien vaalitoimikunnat asetetaan myöhemmin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Vuoden 2021 kuntavaaleja varten asetetaan 68 vaalilautakuntaa ja valitaan niihin liitteessä luetellut henkilöt.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus nimesi 1.2.2021 § 49 puheenjohtajat, varapuheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet vaalilautakuntiin. Vaalilautakuntia on 68 kpl ja jokaisessa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, 3 muuta jäsentä sekä 5 varajäsentä. Kaikkia vaalilautakuntien luottamushenkilöpaikkoja ei vielä pystytty täyttämään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Merkitään otsikossa mainittu kaupunginhallituksen päätös tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)