§ 39 Liikennemerkkivahinko Hatanpään valtatiellä

Lataa  Kuuntele 

TRE:6904/03.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

23.3.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

suunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asianosainen on anonut Tampereen kaupungilta vahingonkorvausta 10.11.2020 päivätyllä vahingonkorvausanomuksella Hatanpään valtatie 7:n kohdalla 2.11.2020 sattuneesta kaatuneen liikennemerkin aiheuttamasta vahingosta. Asianosainen kertoo kävelleensä Hatanpään valtatietä pitkin ja olleensa kääntymässä linja-autoasemalle, kun tuuli kaatoi betoniporsaalla olleen työmaasta varoittavan liikennemerkin hänen päälleen. Liikennemerkki osui kaatuessaan asianosaisen mukaan häntä päähän sekä selkään.

Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on tällä hetkellä yhteensä 741,95 euroa ja se koostuu kuitteihin perustuvista sairaalakäyntien ja ensihoidon kustannuksista (141,95 euroa) sekä korvauksesta kivusta ja särystä (600,00 euroa).

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun ja 1 §:n mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingon tapahtumapaikalla on ollut vahingon tapahtumahetkellä ja vahinkoa edeltäneellä ajalla useita luvanvaraisia työmaita osittain peräkkäin ja limittäin. Tampereen kaupunki on selvittänyt tapausta ja ollut yhteydessä vahinkotapahtuman aikaan ja sitä edeltävänä aikana kohteessa sijainneiden työmaiden vastuutahoihin. Liikennemerkin asettajasta ei ole kaupungin selvityksistä huolimatta saatu selvyyttä, mutta ilmeistä on, että kyseinen asianosaisen päälle kaatunut liikennemerkki on ollut puutteellisesti perustettu. Vaikka Tampereen kaupunki katsookin, että sillä ei ole asiassa vahingonkorvauslaissa tarkoitettua tuottamusta eikä vahingon aiheuttajaa ole saatu selville, ottaa Kaupunki vaatimuksen käsiteltäväkseen ja katsoo, että kohtuusperiaatteella vahinko voidaan korvata.

Osana korvausvaatimusta asianosainen vaatii korvausta kivusta ja särystä 600,00 euroa. Vahingonkorvauslain 5 luvun 2 c §:n mukaan kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta määrätään korvaus ottamalla huomioon erityisesti henkilövahingon laatu ja vaikeusaste, sen edellyttämän hoidon laatu ja kestoaika sekä haitan kestoaika. Kivusta ja särystä sekä muusta tilapäisestä haitasta suoritettavien korvausten määrän arvioimisessa Tampereen kaupunki noudattaa Henkilövahinkoasian neuvottelukunnan sekä Liikennevahinkolautakunnan suosituksia. Asianosaisen esittämä korvausvaatimus on kohtuullinen ja henkilöasiain neuvottelukunnan suositusten mukainen.

Edellä esitetyin perustein Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että asianosaisen esittämä vahingonkorvausvaatimus voidaan hyväksyä kokonaisuudessaan edellä kerrotuilla perusteilla.

Päätös

Asianosaisen vahingonkorvausvaatimus suuruudeltaan 741,95 euroa hyväksytään kokonaisuudessaan jäljempänä selostetuin perustein.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen