§ 26 Ratikan taide: Opiskelijan pysäkin taide, toteutuksen suorahankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:6075/02.07.01/2019

Päätöspäivämäärä

22.3.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Antti Haukka, p. 040 180 7096, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, p. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Ratikan valikoitujen pysäkkien ympäristöön tai osaksi pysäkkikatoksia muodostuu yhtenäinen taidekokonaisuus. Tavoitteena on, että kokonaisuus on valmis, kun Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa elokuussa 2021.

Pysäkkitaidekokonaisuuteen haettiin keväällä 2020 avoimella haulla taiteilijoita. 58 hakijan joukosta valittiin Opiskelijan pysäkille taiteilijoiksi Akuliina Niemi, Jarkko Räsänen sekä Aleksi Tegelin ja Maaret Syväojan yhteistyö. Taiteilijoiden tehtävänä oli suunnitella pysäkkialueelle äänitaideteokset, joita soitetaan pysäkkilaiturien penkkiin sijoitettavan äänentoistolaitteiston kautta.

Taiteilijoilta on hankittu ensin ääniteosten luonnosvaihe, jossa he esittivät 2-3 eri vaihtoehtoa siitä, mitä teos voisi olla. Luonnosvaiheen aikana töitä ohjattiin haluttuun suuntaan ja lopulliset luonnokset hyväksyttiin joulukuussa 2020. Luonnosten hyväksymisen jälkeen siirrytään toteutusvaiheeseen, jossa taiteilijat tekevät valitusta teemasta lopullisen teoksensa. Valmiit ääniraidat luovutetaan tilaajalle maaliskuun 2021 loppuun mennessä ja niitä kuullaan pysäkillä arviolta kesään mennessä.

Jokaiselle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle maksetaan taiteilijapalkkiona 7000 euroa (alv 0 %), joka sisältää ääniteoksen suunnittelutyön ja käyttöoikeuden luovuttamisen tilaajalle toteuttamissopimuksen mukaisesti. Teoksen toteuttamiseksi tilataan myös audiolaitteisto ja niiden asennus AV-Online Oy:ltä hintaan 8000 euroa (alv 0 %), sähkötöitä ISS Palvelut Oy:ltä hintaan 480 euroa (alv 0 %) sekä tietoliikennetöitä Node Solutions Ltd:ltä hintaan 760 euroa (alv 0 %). Näitä hintoja ei saa ylittää ilman tilaajan lupaa ja kaikki kulut laskutetaan toteuman mukaisesti.

Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397 /2016) 40 § 2 momentin 3) kohdan mukainen suorahankinta, sillä hankinnan tarkoituksena on ainutkertaisen taideteoksen tai taiteellisen esityksen luominen tai hankkiminen.

Päätös

Hankitaan Akuliina Niemeltä, Jarkko Räsäseltä sekä Aleksi Tegeliltä ja Maaret Syväojalta Ratikan taideohjelman mukaiset äänitaideteokset Opiskelijan raitiopysäkille suorahankintana. Lisäksi hankitaan ääniteosten vaatima laitteisto asennuksineen AV-Online Oy:ltä, sähkötyöt ISS Palvelut Oy:ltä sekä tietoliikennetyöt Node Solutions Ltd:ltä. Hankintojen yhteenlaskettu kokonaishinta on 30 240 euroa (alv 0 %). Kustannukset maksetaan Liikenneväylien investointien kustannuspaikalta 111850.

Taiteilijoiden kanssa solmitaan kirjalliset sopimukset. Hankintapäätös sitoo kaupunkia vasta, kun sopimukset on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Johtaja Mikko Nurminen