§ 23 Raitiotien osan 1 koeajojen liikennetarkasteluiden hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1748/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

22.3.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja Ville-Mikael Tuominen, p. 050 343 0700, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, p. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Raitiotie on uusi liikennemuoto Tampereella. Raitiotien ja raitiovaunujen käyttöönotto vaatii Tampereella liikenteessä kulkijoilta tarkkaavaisuutta ja raitiotien tuomien uusien liikennesääntöjen oppimista. Runsasluminen talvi ja valmis rata, mutta ei vielä säännöllistä raitiotieliikennettä tuovat omat haasteensa. Haasteita on havaittu raitiotien liikennöinnin, liikenteenohjauksen, liikenneturvallisuuden sekä tienkäyttäjien toiminnan kannalta. Haasteiden on havaittu keskittyvän tiettyihin katukohteisiin.

Raitiotien kehitysohjelma on pyytänyt tarjouksen Ramboll Finland Oy:ltä liikennetilanteen tarkastelusta ja parannustoimenpiteiden laatimisesta. Tehtävänmäärittelystä pidettiin kokous 15.1.2021, jolloin myös annettiin lupa työn aloittamiseen. Pyydettyjen liikennetarkasteluiden tavoitteena on tiedostaa ja havaita kohteiden käytännön ongelmakohdat, mahdollinen virhekäyttäytyminen sekä esittää niihin kevyitä, nopeasti toteuttavia parannustoimia. Osa parannusehdotuksista voi olla väliaikaisia ratkaisuja esimerkiksi tehostettua liikenteen ohjausta, joista luovutaan, kun raitiotieliikenteeseen on totuttu. Työssä tarkastellaan liikennejärjestelyjen toteutusta ja selkeyttä, liikenteenohjausta, liikenneturvallisuutta sekä tienkäyttäjien toimintaa.

Ramboll Finland Oy on antanut täydennetyn tarjouksen 25.1.2021 liikennetarkasteluiden toteuttamisesta maastokäynnein ja haastatteluin sekä raitiovaunukuljettajien järjestelmiin kirjaamiin havaintoihin perehtymällä. Tarkasteluihin sisältyy seitsemän kohdetta raitiotien osan 1 alueella. 

Toimeksiannon kattohinta on 24 700 euroa (alv 0%). Työssä noudatettavana veloitusperusteena on aikapalkkio henkilöryhmittäin. Hinta perustuu Tampereen kaupungin ja Rambollin väliseen LKT-puitesopimukseen (Hankintasopimus liikennesuunnitteluun liittyvien suunnittelu- ja asiantuntijapalvelujen hankinnasta, TRE: 8586/02.07.01/2016).

Päätös

Tilataan raitiotien osan 1 koeajojen liikennetarkastelut Ramboll Finland Oy:ltä kattohintaan 24 700 euroa (alv 0 %). Kustannukset maksetaan Raitiotien kehitysohjelman kustannuspaikalta 111821.

Allekirjoitus

Johtaja Mikko Nurminen