§ 31 Hyhkyn vesilaitoksen saneerauksen pääurakan hankinnan keskeyttäminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:5152/02.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

11.3.2021

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Tekninen asiantuntija Heikki Syrjälä, puh. 050 469 1771, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh. 040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hankinnan lyhyt kuvaus:

Hankinnan kohteena on Hyhkyn vesilaitoksen saneerauksen pääurakka.

Hankinnan kohteena oleva urakka ja sen sisältö on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä.

Lisätiedot:

Tampereen Vesi Liikelaitos on käynnistänyt hankintamenettelyn koskien Hyhkyn vesilaitoksen saneerauksen pääurakkaa 22.10.2020 lähetetyllä kilpailullisen neuvottelumenettelyn tarjouspyynnöllä.

Hyhkyn vedenottamon saneerauksen pääurakan hankintaa päätettiin jatkaa kilpailullisella neuvottelumenettelyllä, jossa kesäkuussa 2020 järjestetyssä kilpailutuksessa mukana olleiden urakoitsijoiden kanssa keskusteltiin aikataulusta, urakkamuodosta, toteutustavoista yms. Hankkeen teknistä sisältöä ei lähdetty muuttamaan vaan hankintayksikön tarkoituksena oli urakoitsijoiden kanssa neuvottelemalla löytää mahdollisimman toimiva ratkaisu saneerauksen läpiviemiseen. Tilaaja on päivittänyt hankkeen tarjouspyyntöaineistoa urakoitsijoiden kanssa viikolla 41/2020 käytyjen neuvottelujen pohjalta.

Tarjousten jättämisen määräaikaan 6.11.2020 mennessä Tampereen Vesi on vastaanottanut hankintamenettelyyn yhden tarjouksen.

Annettu tarjous ylitti hankkeelle hyväksytyn kokonaisrahoituksen määrän.

Hankintayksikkö ei pystynyt myöskään tekemään riittävää vertailua hintojen kesken, koska tarjouksia saatiin vain yksi.

Hankintayksikön kannalta mainitussa tilanteessa ei ole tarkoituksienmukaista alkaa edistää prosessia pidemmälle, vaan hankintamenettely on toteutettava myöhemmin uudelleen ja samalla harkittava mahdollisia vaihtoehtoisia toteuttamistapoja kyseistä hankintatarvetta silmällä pitäen.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 125 §:n 1 momentissa todetaan, että hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Hankintayksikkö katsoo, että todellisiksi ja perustelluiksi syiksi nyt käsillä olevassa hankintamenettelyssä tulee katsoa, että annettu tarjous ylitti hankintaan varatut määrärahat eikä riittävää vertailua hintojen kesken pystytty tekemään, koska tarjouksia tuli vain yksi.

Näin ollen hankintamenettely voidaan keskeyttää ja kuvatussa tilanteessa hankintamenettelyn keskeyttäminen on tarkoituksenmukainen toimenpide.

 

Päätös

Tampereen Vesi Liikelaitos keskeyttää Hyhkyn vesilaitoksen saneerausta koskevan pääurakan hankinnan neuvottelumenettelyn.

 

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela