Päätöksen perustelut
Tampereen startup-talo avattiin Åkerlundinkatu 8:ssa vuoden 2020 lokakuun alussa. Tärkeänä osana talon toimintakulttuurin rakentamista nähdään ravintolatoiminnan jatkuminen talon 1. kerroksessa, missä aikaisemmin toimi Tredun opetuskeittiö sekä koulutukseen liittyvä ravintola. Kaupungin kiinteistöpalvelut on solminut keittiöstä ja ravintolatilasta vuokrasopimuksen Suomen Pientuottajatukku Oy:n kanssa (Y: 3011706-6). Yritys ryhtyy tuottamaan tilassa ravintolapalveluita, mutta aikoo lisäksi käyttää keittiötilaa ruokainnovaatioihin keskittyvän kehitysohjelmassa osana uutta Gastro Arena -konseptiaan.
Konseptin tavoitteena on tuottaa Suomeen ensimmäinen koko ruokaketjun kattavan innovaatio-, tuotteistamis- ja palvelumuotoilualusta, jonka näyteikkunana ja markkinakanavana toimii oma ravintola ja tuotantokeittiö, sekä Kotitila-myymälät ja -verkkokauppa.
Suomen Pientuottajatukku tarjoaa Tampereen kaupungille 12 kk:n palveluohjelman, jolla eri tapahtumien, työpajojen ja valmennusohjelman kautta saadaan tuotettua 10 uutta tuote-, konsepti- tai yrityslanseerausta ensimmäisen toimintavuoden aikana (1.4.2021-31.3.2022).
Palveluohjelma koostuu verkossa toteutettavasta, kartoittavasta ongelmanratkaisu- ja tiiminmuodostustapahtumasta, sekä verkko-ohjelmana että lähitoteutuksena annetusta intensiivisparrauksesta. Toimijoilla on mahdollisuus kehittää ja tuotteistaa uusia tuotteita Gastro Arenan tuotantokeittiössä, mahdollisuudesta välittömään markkinatutkimukseen Gastro Arenan ravintolan tarjonnassa ja Kotitilan valikoimassa, sekä eri vuoden aikana tapahtuvista valmennustapahtumista.
Palveluohjelman toteutukseen tarvitaan Åkerlundinkadun ravintolakeittiön osittamista ja muokkaamista soveltuvaksi sekä operatiiviselle ravintolatoiminnalle että palveluohjelman osalta testi- ja tuotantokeittiöksi. Tämä edellyttää tilan jakamista kevyiden rakenteiden avulla, sekä eri teknisen infran osien ja keittiölaitteiden siirtämistä ja kytkemistä. Muutosten myötä tila saadaan muokattua kahdeksi erillisiksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Muutostöiden osalta konsultoidaan kaupungin kiinteistöpäällikköä Henri Lievosta, sekä elintarvikevalvontaa. Pientuottajatukku vastaa omalta osaltaan muutostöiden kustannuksista, suunnittelusta, mahdollisista tarvittavista luvista, sekä töiden tilauksesta, toteutuksen valvonnasta ja vastaanotosta.
Tampereen kaupunki osallistuu toiminnan käynnistämiseen 10 000 eurolla. Suomen Pientuottajatukun tuotteistamis- ja palvelumuutosalusta tukee kaupungin strategisia tavoitteita synnyttää innovaatioista uusia yritysiä. Hanke rohkaisee asiantuntijaverkoston kautta pientuottajia ja yrityksiä kehittämään uusia tuotteita ja raaka-aineiden jalostusmahdollisuuksia, sekä lisäksi kehittämään ratkaisuja ruokahävikin ja ruokaketjun hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.