Keskusvaalilautakunta, kokous 17.3.2021

§ 26 Ehdokashakemusten ratkaiseminen 

TRE:7262/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 39 §:n mukaan määräaikana saapuneet ehdokashakemukset niihin liitettyine asiakirjoineen käsitellään uudelleen 32. päivänä ennen kuntavaalien vaalipäivää pidettävässä kokouksessa. Samalla tehdään päätökset ehdokashakemusten sekä vaaliliittoa ja yhteislistaa koskevien ilmoitusten johdosta.

Ne määräaikana perille toimitetut ehdokashakemukset sekä ilmoitukset vaaliliitosta ja yhteislistasta, joita vastaan huomautuksia ei ole tehty, on hyväksyttävä. Ne ehdokashakemukset ja ilmoitukset, joita vastaan on tehty huomautus, on ratkaistava.

Vuoden 2021 kuntavaaleihin saapuneet hakemukset puolueiden ehdokaslistojen julkaisemisesta liitteineen on esitelty kokouksessa 15.3.2021. Keskusvaalilautakunta antoi kokouksessaan 15.3.2021 yhteensä 10 huomautusta. Esiteltiin vaaliasiamiesten täydennykset keskusvaalilautakunnan 15.3.2021 antamien huomautusten johdosta.

Eduskunnassa on vireillä vaalilain muutos (HE 33/2021) siten, että kuntavaalien 2021 vaalipäivä siirtyy sunnuntaille 13.6.2021. Muutoksen astuttua voimaan muun ohella myös ehdokashakemusten jättämiselle varattu määräpäivä siirtyy tiistaille 4.5.2021 kello 16. Lainmuutoksen jälkeen uusia ehdokashakemuksia voidaan jättää edellä mainittuun ajankohtaan saakka. Sen sijaan ehdokashakemukset jo jättäneiden puolueiden ja muiden ehdokkaita asettaneiden ryhmien ei tarvitse jättää nyt jätettyjä ehdokashakemuksia uudelleen.

Keskusvaalilautakunnalle tulee lainmuutoksen myötä tehtäväksi kaikki ehdokasasetteluun liittyvät toimenpiteet uudelleen riippumatta siitä, onko uusia ehdokashakemuksia jätetty sille. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ehdokashakemusten ratkaiseminenkin tulee tehtäväksi uudelleen keskusvaalilautakunnan kokouksessa 12.5.2021.

Koska vaalilain muutos ei kuitenkaan ole vielä tullut voimaan, on keskusvaalilautakunnan tehtävä voimassaolevan vaalilain mukaiset toimenpiteet.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Hyväksytään Eläinoikeuspuolue r.p.:n, Liike Nyt r.p.:n, Suomen Keskusta r.p.:n, Suomen Kommunistinen Puolue r.p.:n, Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p.:n, Piraattipuolue r.p.:n, Svenska folkpartiet i Finland r.p., Suomen ruotsalainen kansanpuolue r.p.:n, Vasemmistoliitto r.p.:n, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n hakemukset puolueiden ehdokaslistojen julkaisemisesta liitteineen.

Hyväksytään Perussuomalaiset r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama lisäselvitys siten, että Asplund, Kirsi-Marian nimikkeenä on ”laillistettu kiinteistönvälittäjä, pääluottamusmies”.

Hyväksytään Vihreä liitto r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama lisäselvitys siten, että Ojala, Ellenin nimikkeenä ehdokaslistalla on "ilmastoasiantuntija, opiskelija" sekä siten että Välinoro, Annen nimikkeenä ehdokaslistalla on ”YTM, kulttuuritoimittaja”.

Hyväksytään Feministinen puolue r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama lisäselvitys siten, että Virtanen, Timon nimikkeenä ehdokaslistalla on "ratkaisunongelmoittaja”.

Hyväksytään Kansallinen Kokoomus r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen siten, että Ngo, Tinystä käytetään ehdokaslistalla väestötietojärjestelmän mukaista virallista sukunimen kirjoitusasua Ngô. Vaaliasiamies ei ole keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta toimittanut lisäselvitystä asiassa. Vaalilain 153 §:n mukaan ehdotuksessa puolueen ehdokaslistaksi on muun ohella mainittava ehdokkaan nimi. Etunimen rinnalla tai sen sijasta voidaan käyttää yleisesti tunnettua ehdokkaan puhuttelunimeä tai etunimeä lyhennyttynä. Ehdokkaan sukunimen osalta ei vaalilaissa ole vastaavaa mahdollisuutta, joten sukunimen on ehdokaslistalla oltava siinä muodossa kuin se on väestötietojärjestelmässä. Ehdokkaan virallinen nimi väestötietojärjestelmässä on Ngô, Tiny.

Hyväksytään Avoin Puolue r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama lisäselvitys siten, että Simola, Terhin nimikkeenä ehdokaslistalla on ”hallintotieteen maisteri, eläkeläinen”.

Hyväksytään Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p.:n hakemus puolueen ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama lisäselvitys siten, Vuoristo, Marian nimikkeenä ehdokaslistalla on ”vapaaehtoistoiminnan toiminnanohjaaja, sosionomi (AMK)”.

Hyväksytään Kansallinen Kokoomus r.p.:n ja Svenska folkpartiet i Finland r.p., Suomen ruotsalainen kansanpuolue r.p.:n ilmoituksen vaaliliitosta,

Hyväksytään 17 valitsijayhdistyksen hakemukset ehdokaslistojen julkaisemisesta liitteineen ja sanottujen yhdistysten ilmoituksen valitsijayhdistysten yhteislistasta nimeltään VaihtoehtoTampere yhteislista.

Hyväksytään valitsijayhdistys Seppo Lehdon hakemus ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen siten, että Seppo Lehdosta käytetään ehdokaslistalla ammattinimikettä ”historioitsija”, koska nimikettä ”aluepalauttaja” ei ole pidettävä vaalilain 153 §:n mukaisena nimikkeenä. Vaaliasiamies ei ole keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta toimittanut lisäselvitystä asiassa. Vaalilain 153 §:n mukaan ehdotuksessa puolueen ehdokaslistaksi on muun ohella mainittava ehdokkaan arvo, ammatti tai toimi enintään kahta ilmaisua käyttäen. Seppo Lehdon ehdokashakemukseen merkitty nimike ”aluepalauttaja” ei ole vaalilain 153 §:n tarkoittama arvo, ammatti tai toimi. Lehto on 14.3.2021 toimittanut selvitystä asiassa. Lisäselvityksen perusteella ilmaisu ”aluepalauttaja” saattaa kertoa Lehdon vapaa-ajan toiminnasta tai muusta yhteiskunnallisesta toiminnasta. ”Aluepalauttaja” on kuitenkin luonteeltaan yleistävä laatusana eikä sitä voida hyväksyä ehdokaslistojen yhdistelmälle vaalilain tarkoittamana arvona, ammattina tai toimena. Lisäselvitystä ei ole pidettävä riittävänä osoittamaan, että kyseessä olisi Lehdon tämän hetkinen arvo, ammatti tai toimi. Nimikkeen ”aluepalauttaja” tultua hylätyksi ehdokaslistojen yhdistelmään merkitään Seppo Lehdon arvoksi, ammatiksi tai toimeksi ehdokashakemuksessa ilmoitettu ”historioitsija”.

Hyväksytään valitsijayhdistys Sanna Piipposen hakemus ehdokaslistan julkaisemisesta liitteineen sekä vaaliasiamiehen keskusvaalilautakunnan tekemän huomautuksen johdosta antama täydennys siten, että Piipposen valitsijayhdistyksen perustajajäsenten lukumäärä ylittää vähimmäismäärän kymmenen.

Hyväksytään Seppo Lehdon ja Sanna Piipposen valitsijayhdistysten ilmoitukset valitsijayhdistysten yhteislistasta nimeltään Valkoinen Tampere Vapaussota 1918 yhteislista.

Hylätään Raimo Leipävuoren ehdokashakemus, koska asiakirjoista puuttuvat yksilöity ehdokashakemus ja sen lisäksi on yksilöimättä vaalilain 124 §:n edellyttämät asiakirjat eli 1) ehdotus valitsijayhdistyksen ehdokaslistaksi, jossa ehdokkaasta on 122 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetut tiedot; 2) ehdokkaan allekirjoittama ja hänen henkilötunnuksellaan varustettu suostumus hänet asettaneen valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi ja suostumus ottaa vastaan edustajantoimi sekä vakuutus, ettei hän ole samoissa vaaleissa suostunut toisen valitsijayhdistyksen eikä puolueen ehdokkaaksi eikä ehdokkaaksi toisessa vaalipiirissä; ja 3) valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.