§ 14 Lausunto Kangasalan kaupungin Saarenmaan yritysalueen 1. asemakaavan nro 878 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1880/10.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

15.4.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 8016952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupungin lausuntopyyntö Saarenmaan yritysalueeen 1. asemakaavan nro 878 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Kangasalan kaupungille annetaan asiassa oheinen lausunto.

Lausunnot

Kangasalan kaupunki on asettanut vireille Saarenmaan yritysalueen 1. asemakaavan, kaava 878. Asemakaavan laatimisen keskeinen tavoite on yritystonttien ja erityisesti teollisuuspainotteisten tonttien lisääminen. Tällä vastataan tonttikysyntään. Laajan mittakaavan tavoitteena on täydentää kaupunkiseudun aluerakennetta. Kaavoitettava alue kuuluu seudun kehittyvään kakkoskehän vyöhykkeeseen, joka maakuntakaavatasolla on osoitettu ulottuvaksi Pirkkalasta lentokentältä aina Tarastenjärven kiertotalouskeskittymään saakka. Kakkoskehä luo pitkällä tähtäimellä uuden yhteydenKangasalan nauhataajaman ja Hervannan työpaikkakeskittymän välille.

Tampereen kaupunki ilmoittautuu osalliseksi Saarenmaan yritysalueen asemakaavaan nro 878 ja edellyttää mahdollisuutta lausua asemakaavaluonnoksesta. Kaava-alue-rajautuu Tampereen puolella pääosin asemakaavoittamattomaan alueeseen Ruskon yritys- ja työpaikka-alueen itäpuolella. Juvankatu (Kangasalan puolella Saarenmaantie) on osoitettu asemaakaavassa nro 8099 v. 2013. Kantakaupungin yleiskaavassa 2040 suunnittelualue rajautuu Tampereen puolen työpaikkojen ja elinkeinojen alueeseen sekä keskuspuistoverkostoon. Juvankatu on kuntarajan tuntumassa pääkokoojakatu ja osa pyöräilyn pääreitistön tavoiteverkkoa ja kuntarajalla on ohjeellinen virkistysyhteys. Alueella vireillä olevassa valtuustokauden 2017-2021 Kantakaupungin vaiheyleiskaavan tarkistetussa ehdotuksessa on osoitettu seudullinen pyöräliikenteen tavoiteverkko Juvankadulle ja Kauhakorvenkadulle. Lisäksi Särkijärvi-Hervannan kanjoni-Solkimäki alue on osoitettu keskuspuistoverkoston kehittämistarvealueeksi eli alueelle tulee laatia kokonaissuunnitelma. Uudella kohdemerkinnällä on osoitettu Ruskon maanvastaanotto- ja kierrätysalue, jossa täyttyneen maanvastaanottoalueen vieressä on tarve tutkia alueen pientä laajentamista.  Lisäksi asemakaava-alueen pohjoisosa rajautuu Tampereen puolelle osoitettuun kokonaissuunnitelman tarvealueeseen, jossa asemakaavojen käyttötarkoituksen- ja rakentamistehokkuuden muutosten ja 1. asemakaavan tulee perustua aluekokonaisuutta koskevaan suunnitelmaan tai alueelle tulee laatia kokonaisuutta koskeva asemakaava.​ Toivottavaa on, että kuntarajalla sovitetaan yhteen virkistysyhteydet, jotta niiden jatkuvuus olisi turvattu.

 Kaava-aineistosta ilmenee, että Saarenmaan osayleiskaavaehdotuksen mukaista maankäyttöä on tarkoitus toteuttaa jo ennen 2-kehän rakentamista. Tällöin alue tukeutuu täysin Tampereen yhdyskuntarakenteeseen ja liikenneverkkoon ja jää erilleen Kangasalan yhdyskunta- ja palvelurakenteesta. Kytkeytyminen pääosin Tampereeseen aiheuttaa merkittäviä, etenkin liikenteestä johtuvia, vaikutuksia Tampereen Annalan asuntoalueelle, Ruskon teollisuusalueelle sekä Hervannan aluekeskukseen. Haittojen välttämiseksi Tampereen kaupunki pitää tärkeänä, että Saarenmaan toteuttaminen perustuu alusta alkaen 2-kehän toteutukseen koko Rusko-Lentola välillä.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti