§ 45 Jätevedenpuhdistamoiden apuaineiden hankinta vuodelle 2021

Lataa  Kuuntele 

TRE:908/02.05.00/2021

Päätöspäivämäärä

26.3.2021

Päätöksen tekijä

Toimitusjohtaja, Tampereen Vesi

Valmistelijan yhteystiedot

Kehityspäällikkö Risto Mäki, puh.040 145 0608, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela, puh.040 556 0604, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Vesi käyttää jätevedenpuhdistamoillaan (4 kpl) puhdistamolietteen kuivaukseen ja jäteveden selkeytykseen apuaineita (polymeerejä), joiden avulla saavutetaan ympäristöluvan edellyttämä puhdistetun jäteveden laatutaso ja minimoidaan kustannukset lietteen jatkokäsittelyssä. Soveltuva apuaine riippuu jäteveden koostumuksesta, lämpötilasta, lietteen laadusta ym. ja vaihtelee siten eri vuodenaikana ja eri puhdistamoilla. Tästä syystä Tampereen Vesi käyttää useita erilaisia apuaineita jätevedenpuhdistamoillaan ja vaihtaa niitä tarpeen mukaan. Tampereen Vesi on testannut ja testaa jatkossakin erilaisten apuaineiden soveltumista jäteveden ja lietteen käsittelyyn.

Tampereen Vesi käyttää vuositasolla eri toimittajien erilaisia apuaineita (polymeerejä ja vaahdonestoaineita) yhteensä n. 54 000 kg vuodessa.

Tampereen Vesi pyysi kolmelta toimittajalta tarjoukset puhdistamoilla käytössä olevista apuaineista puhdistamolietteen kuivaukseen ja tiivistykseen sekä jäteveden selkeytykseen vuodelle 2021. Kaikki toimittajat jättivät tarjoukset apuaineiden toimituksista seuraavasti, perille kuljetettuina:

- Kemira Oyj, tarjous 21.12.2020

o Neljä polymeeriä ja vaahdonestoaine, hinnat 2,68 – 3,30 euroa/kg (alv 0%)

- SNF Finland Oy, tarjous 28.12.2020

o Kaksi polymeeriä, hinnat 2,69 – 2,79 euroa/kg (alv 0%)

- BTC Europe GmbH, tarjous 23.12.2020

o Kaksi polymeeriä 3,30 euroa/kg (alv 0%)

Kaikki toimittajat tarjosivat tuotevalikoimassaan olevia tuotteita, joista osaa Tampereen Vesi käyttää, osaa Tampereen Vesi on testannut pienissä erissä, ja osa ei ole ollut toistaiseksi käytössä. Tarjoushinnat vastaavat vähäisin tarkistuksin aikaisemmin toteutunutta hintatasoa. Kaikki tarjoukset olivat hyväksyttävissä. Tampereen Vesi Liikelaitos on arvioinut ja todennut tarjouksen jättäneet toimittajat luotettaviksi ja toimituskykyisiksi suorittamaan kyseinen hankinta.

Apuaineiden käyttömäärien arvioidaan vuonna 2021 vastaavan likimäärin aiempina vuosina toteutuneita käyttömääriä. Tällöin jätevedenpuhdistamoiden apuaineiden hankinnan arvo vuositasolla on arviolta 155 000 euroa (alv 0%) tarjousten mukaisilla yksikköhinnoilla. Hankinta on pienhankinta, joka alittaa erityisalojen hankintalain kynnysarvon.

Kaikki kolme yritystä valitaan Tampereen Veden jätevedenpuhdistuksen apuaineiden toimittajiksi vuodelle 2021 ja toimittajien kanssa tehdään sopimukset. Soveltuva apuaine kuhunkin kohteeseen ja tarkoitukseen valitaan käytännössä saadun jäteveden puhdistustuloksen sekä lietteen tiivistys- ja kuivaustuloksen perusteella. Käytettäviä apuaineita voidaan vaihtaa ja käyttömäärää muuttaa tarpeen mukaan kaikissa käyttöpisteissä.

Päätösehdotus perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksen teon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen. Tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän jälkeen päätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

 

Päätös

Tampereen Vesi Liikelaitos tekee sopimukset jätevedenpuhdistamoiden apuaineiden hankinnasta vuonna 2021 seuraavien kemikaalitoimittajien kanssa:

-        Kemira Oyj (y-tunnus 0109823-0)

-        SNF Finland Oy (y-tunnus 1097986-5)

-        BTC Europe GmbH (y-tunnus 2362914-3)

Hankinta toteutetaan yksittäisinä tilauksina sopimuksiin liitettävien tarjoushinnastojen mukaisilla yksikköhinnoilla. Käytettäviä apuaineita voidaan vaihtaa ja käyttömäärää muuttaa tarpeen mukaan kaikissa käyttöpisteissä.

Hankinnan arvo on yhteensä arviolta 155 000 euroa (alv 0%) vuoden 2021 aikana.

Hankintapäätös sitoo Tampereen Vesi Liikelaitosta vasta, kun sopimukset toimittajien kanssa on tehty.

 

Allekirjoitus

Toimitusjohtaja Petri Jokela