§ 69 Teknisen työn tilojen varusteiden ja kalusteiden puitejärjestely ja Olkahisten koulun teknisen työn koneiden ja laitteiden hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2754/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

16.4.2021

Päätöksen tekijä

Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailutusasiantuntija Antti Mustalahti,  p. 041 730 6059, etunimi.sukunimi@tuomilogistiikka.fi, työnjohtaja Kauko Hämäläinen, p. 050 308 7503, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, p. 040 800 4678, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tuomi Logistiikka Oy pyysi tarjouksia Tampereen kaupungin toimeksiannosta teknisten työn tilojen varustamisesta ja kalustamisesta kouluihin. 

Kyseessä on 3 toimittajan puitejärjestely, jonka sisäiset hankinnat tehdään puitejärjestelyssä vahvistettujen ehtojen mukaisesti. Puitejärjestelyn kautta voidaan sopimuskauden aikana tilata teknisen työn tilojen varustamista koskevia laitteita ja koneita kouluihin, sekä muihin Tampereen kaupungin yksiköihin niiltä osin kuin niillä on tarpeita, jotka voidaan tällä sopimuksella täyttää. Sopimuskausi on kaksi vuotta hankintasopimuksen allekirjoituksesta ja sopimuskautta on mahdollista jatkaa kahden vuoden optiokaudella. 

Hankintamenettelynä on hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä tavaran hankinta. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 01.03.2021 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa. 

Hankintaa ei ollut jaettu osiin, koska kyseessä oli useamman toimittajan puitejärjestely ja koko kokonaisuudelle haluttiin useampi toimittaja. Osatarjousten tekeminen oli kuitenkin sallittu siten, että vähintään 18/24 tuotetta oli tarjottava. Osat olivat osa1: Kuumakäsittely, osa2: Konesali, osa3: Puu-/metallityö, osa4: Tekninen laboratorio, osa5: Puu-/Metallivarasto, osa6: Kalusteet. Tarjoajan oli mahdollista tarjota kaikkia osia. Osatarjoukset osa-alueen sisällä oli sallittu. 

Tarjouksen jätti määräaikaan 06.04.2021 klo 12.00 mennessä yksi yritys: Step Systems Oy (y-tunnus 0909748-6) 

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen 

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouskilpailusta. Tarjouspyyntöön osallistunut tarjous täytti tarjouspyynnön vaatimukset. 

Tarjousten vertailu 

Valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin hinnaltaan halvin tarjous. Tarjoajan oli tarjottava vähintään (18/24) tuotetta. Mikäli tarjoaja jätti tarjoamatta jonkun tuotteen, niin kyseiselle tuotteelle/tuotteille otettiin kalleimman tarjouksen hinta. Mikäli jotain tuotetta ei tarjonnut yksikään tarjoaja, niin jätettiin tuote vertailun ulkopuolelle. Vertailuhinta saatiin kertomalla tuotteille annettu arvonlisäveroton kappalehinta arvioidulla hankintamäärällä. Kaikkien tuotteiden hinnat laskettiin yhteen, josta muodostui tarjoajan vertailuhinta. 

Hankinnassa käytettiin esimerkkikohteena Olkahisen koulun teknisen työn tiloja. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että Olkahisen koulun teknisen työn koneet ja laitteet hankitaan tämän tarjouskilpailun kokonaistaloudellisesti edullisimmalta toimittajalta, ja mahdolliset puuttuvat koneet siltä puitesopimustoimittajalta, jolla kyseinen tuote on halvin. 

Tarjouskilpailuun saapui ainoastaan yksi tarjous, jonka tuotteiden kokonaishinta oli 88 369,00 euroa. Tästä syystä vertailua ei ollut tarpeen suorittaa. Saapuneen tarjouksen hintataso arvioitiin ja niiden todettiin olevan hyväksyttävissä. Olkahisen koulun teknisen työn koneet ja laitteet esitetään hankittavaksi Step Systems Oy:ltä. 

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on sitoumuksetta noin 2 000 000 euroa sisältäen option käytön. 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikkö voi avoimessa menettelyssä tarkistaa tarjousten vaatimustenmukaisuuden ja vertailla tarjoukset ennen poissulkemisperusteisiin (hankintalain 80 § ja 81 §) tai soveltuvuusvaatimuksiin kohdistuvaa tarkistamista. Hankintalain 79 §:n 2 mom. mukaan sopimusta ei voi tehdä sellaisen tarjoajan kanssa, joka olisi tullut sulkea menettelystä 80 §:n nojalla tai joka ei täytä soveltuvuusvaatimuksia.   

Hankintayksikkö on tarkastanut valittavaksi esitetyn yrityksen soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. Step Systems Oy täyttää tarjouspyynnössä tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vaatimukset. Step Systems Oy on ennen hankintapäätöstä toimittanut hyväksytysti tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset. Step Systems Oy:n on ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta toimitettava rikosrekisteriote (hankintamenettelyote), sekä yhteisösakko-ote. 

Päätösesitys

Step Systems Oy (y-tunnus 0909748-6) esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi puitejärjestelyyn. 

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Olkahisen koulun teknisen työn koneet ja laitteet tilataan puitesopimuksen mukaisesti Step Systems Oy:ltä (y-tunnus 0909748-6) yhteishintaan 88 369,00 euroa. 

Päätös

Puitesopimus teknisen työn tilojen varustamisesta tehdään Step Systems Oy:n (y-tunnus 0909748-6) kanssa.

Sopimuskauden pituus on kaksi vuotta ja mahdollisen optiokauden pituus on kaksi vuotta. Optiokaudesta tehdään erillinen päätös. 

Hankinnan kokonaisarvo on sitoumuksetta noin 2 000 000 euroa sopimuskauden ajalta sisältäen mahdollisen optiokauden. 

Olkahisen koulun teknisen työn koneet ja laitteet tilataan puitesopimuksen mukaisesti Step Systems Oy:ltä (y-tunnus 0909748-6) yhteishintaan 88 369,00 euroa. 

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu.

 

Allekirjoitus

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä