§ 38 Yhteisymmärryspöytäkirjan hyväksyminen Uasin Gishun maakunnan ja Tampereen kaupungin välillä

Lataa  Kuuntele 

TRE:2380/04.04.00/2021

Päätöspäivämäärä

29.3.2021

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen,​ 040 538 8402,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri,​ puh. 0400 780 866,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

 

Business Tampereen vienninedistäminen koulutuksen saralla on  käynnistynyt lupaavasti kenialaisten kumppaneiden kanssa. Vuonna 2019 Tampereen kaupunki solmi aiesopimuksen kenialaisen Elgeyo-​Marakwetin maakunnan kanssa,​ minkä seurauksena Elgeyo-​Marakwet sponsoroi 25 sairaanhoitajaopiskelijan opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa. Yhteistyön jatkosta neuvotellaan parhaillaan,​ ja siitä hyötyvät useat oppilaitokset ja yritykset. Tampereen ja Elgeyo-​Marakwatin koulutusyhteistyö on aikaansaanut kiinnostusta myös muissa Kenian maakunnissa. Kenian Narokin maakunnan edustajat vierailivat Tampereella maaliskuun alussa 2021 neuvottelemassa yhteistyöstä tamperelaisten toimijoiden kanssa. Kenian paikallishallinto arvostaa kansainvälisiä alueiden keskinäisiä yhteistyösopimuksia,​ jotka merkittävästi vahvistavat edellytyksiä koulutusvientiin ja muun tutkimus-​ ja koulutusyhteistyön syntymiseen. Kenia on maana itä-​Afrikan johtava talous,​ ja suomalaisen koulutusosaamisen maine on erinomainen.

Kenialainen Uasin Gishun maakunnan kanssa on jo aiemmin sovittu yhteistyöstä ja se haluaisi käynnistää koulutuksen Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutuksen käynnistämiseksi Uasin Gishun maakunta tarvitsee TAMK:in kanssa tehdyn sopimuksen lisäksi maakunnan ja Tampereen kaupungin välisen yhteisymmärryspöytäkirjan, mikä edistää merkittävästi Tampereen seudun koulutusvientitoimijoiden mahdollisuuksia liiketoimintaan Keniassa.

Yhteisymmärryspöytäkira on päätöksen liitteenä.

Hallintosäännön 34 §:n 1. kohdan mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

 

Päätös

 

Uasin Gishun maakunnan ja Tampereen kaupungin välinen yhteisymmärryspöytäkirja hyväksytään liitteenä olevan mukaisesti.

 

Allekirjoitus

Lauri Lyly, pormestari