§ 9 Metsäkoneen vuokraus määräajaksi pienhankintana Tampereen seudun ammattiopistoon

Lataa  Kuuntele 

TRE:2400/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

5.4.2021

Päätöksen tekijä

Koulutusjohtaja, Kalevan kampus

Valmistelijan yhteystiedot

Koulutuspäällikkö Mari Nieminen, puh. 040 8016709, lehtori Jari Kuusiniemi, puh. 0400 342559, hankintasuunnittelija Piritta Simonen, puh. 040 868 7664, sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Koulutusjohtaja Regina Blom, puh. 040 8062092, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto (Tredu) järjestää metsäalan perustutkinnon metsäkoneenkuljetuksen osaamisala –koulutusta. Keskeinen osa koulutuksen vaikuttavuutta ja ajanmukaisuutta on käytössä oleva metsäkonekalusto. Koulutuksessa olennaista on myös se, että käytetään vastaavaa kalustoa kuin käytännön työelämässä.

Komatsu Forest Oy tarjoaa metsäkoneoppilaitoksille ensimmäisenä konevalmistajana mahdollisuutta uuden metsäkoneen vuokraukseen saadun tarjouksen mukaisin oppilaitoksen toiminnan huomioivin ehdoin. Käytännössä kone vuokrataan vain aktiiviselle käyttöajalle vuoden aikana ja vuokrattava kone on aina uusi. Myös muilta metsäkonevalmistajilta on tiedusteltu vuokraustoiminnan mahdollisuutta, mutta tällä hetkellä vain Komatsu Forest Oy:llä on tarjolla oppilaitoksen toiminta-ajan huomioivaa, vuosittain uusimman konekaluston hyödyntämistä mahdollistavaa vuokraustoimintaa tarjouksessa ilmoitetuin ehdoin. Koulutuksen näkökulmasta toiveena olisi, että myös muut konevalmistajat lähtisivät vastaavanlaiseen vuokraustoimintaan mukaan. Tällä tavoin pääsemme työelämän tasolle tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuden käyttää uusinta kalustoa ja hyödyntämään konedataa opetuksessa entistä tehokkaammin. Uusi kone vastaa myös koneille asetettuja ympäristövaatimuksia.                                

Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista säädetyn (1397/2016) lain 25 §:n mukaisen kansallisen kynnysarvon, jolloin hankintalakia ei sovelleta kyseessä olevaan hankintaan. Kyseessä on pienhankinta, johon sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaan pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista, mikäli hankinta on arvoltaan vähäinen tai kilpailuttaminen on muutoin epätarkoituksenmukaista.  Edellytykset toteuttaa pienhankinta ilman kilpailutusta on arvioitava tapauskohtaisesti. Pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista esimerkiksi silloin, kun hankittavaa tavaraa ei ole todennäköisesti saatavissa kuin yhdeltä toimittajalta.

Komatsu Forest Oy:ltä (Y-tunnus 0209074-0) on saatu 26.2.2021 tarjous metsäkoneen vuokrauksesta. Vuokrauksen kohteena on kuormatraktori. Koneen varustelut ja vuokrauksen tarkempi sisältö on ilmoitettu tarjouksessa. Vuokran määrä on 3 900 euroa / kuukausi (alv 0%).

Edellä mainitun perusteella esitetään, että metsäkoneen vuokrauksesta tehdään määräaikainen sopimus Komatsu Forest Oy:n kanssa. Hankinnan kilpailuttaminen olisi epätarkoituksenmukaista, koska muilla metsäkonevalmistajilla ei ole tällä hetkellä tarjolla vastaavanlaista vuokraustoimintaa.

Sopimuskausi on yksi (1) vuosi. Vuokrausaika on 9/2021 – 5/2021 ja vuokraa maksetaan vain vuokrakuukausilta. Hankinnan kokonaisarvo sopimuskaudella on yhteensä 35 100 euroa (alv 0%). 

Vuokrakustannukset kohdennetaan kustannuspaikalle 134765.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Asiakirjoja säilytetään Tampereen seudun ammattiopistossa.      

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Koulutusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 17.2.2021 § 31. Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö. (Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.3.2021 alkaen.)

 

Päätös

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kalevan kampukselle Kurun toimipisteeseen metsäalalle tehdään määräaikainen vuokrasopimus metsäkoneesta (kuormatraktori) esityksen mukaisesti Komatsu Forest Oy:n (Y-tunnus 0209074-0) kanssa.

Vuokran määrä on 3 900 euroa / kuukausi (alv 0%). Sopimuskausi on yksi (1) vuosi. Vuokrausaika on 9/2021 – 5/2021 ja vuokraa maksetaan vain vuokrakuukausilta.

Vuokrakustannukset yhteensä 35 100 euroa (alv 0 %) sopimuskaudella kohdennetaan kustannuspaikalle 134765.

Hankintapäätös on Tampereen kaupunkia sitova vasta, kun sopimus on allekirjoitettu.

 

Allekirjoitus

Regina Blom, koulutusjohtaja