§ 16 Lausunto PunaMusta Oy:n ympäristöluvan muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2455/11.01.00/2021

Päätöspäivämäärä

28.4.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kaavoitusviranomaisen lausuntoa PunaMusta Oy:n ympäristölupahakemuksesta. Lausuntoa pyydetään 5.5.2021 mennessä, LSSAVI/17369/2020.

Hakemus koskee PunaMusta Oy:n painotuotantotoiminnan ympäristöluvan muuttamista vastaamaan nykyisiä tuotantomääriä. Laitoksen toiminnan luonne ei ole muuttunut, mutta toiminnan volyymi on kasvanut voimassa olevaan ympäristölupaan nähden. Ympäristölupaa haetaan enintään 18 000 tonnin tuotantomäärälle painotuotteita vuodessa. Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaosto on 11.6.2010 myöntänyt PunaMusta Oy:n painolaitoksen toiminnalle ympäristöluvan. Laitos sijaitsee kiinteistöllä 837-230-3551-4, osoitteessa Kaapelikatu 1.

Tuotantolaitos toimii heatset-painomenetelmällä ja yksikön päätuotteita ovat aikakausi- ja järjestölehdet sekä suoramarkkinointituotteet. Laitos toimii pääosin viitenä päivänä viikossa kolmessa vuorossa. Laitoksen osaprosesseja ovat painopinnanvalmistus, painatus ja jälkikäsittely.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikka-alueeksi. Alue kuuluu myös kaupunkiseudun läntisten yritysalueiden kehittämisvyöhykkeeseen. Merkinnällä osoitetaan Tampereen ydinkaupunkiseudun länsi-eteläsuuntainen yritysaluevyöhyke. Vyöhyke ulottuu Ylöjärven Elovainiosta Kolmenkulman, Pitkäniemen, lentoaseman ja kehäteiden palvelu- ja yritysalueiden kautta Lempäälän Marjamäkeen. Marjamäestä vyöhyke jatkuu edelleen tien 130 suunnassa Valkeakoskelle.

 Yleiskaava

Kantakaupungin yleiskaava 2040 on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 15.5.2017. Yleiskaava on kuulutettu voimaan 20.1.2020. Yleiskaavassa kyseinen alue on työpaikkojen ja elinkeinojen aluetta, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Alue varataan toimisto- ja työpaikkatiloille, ympäristöön soveltuville teollisuus- ja varastotiloille sekä näihin liittyville liike- ja varastotiloille. Alueelle ei tule sijoittaa sellaisia toimintoja, jotka häiriintyvät raskaasta liikenteestä, melusta ja tärinästä. Alueen yhteyksiä seudullisille ja valtakunnallisille pääväylille parannetaan kehittämällä logistiikan ja tavaralii­kenteen sujuvuutta. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista eikä likaantumista. Toiminta alueella ei saa heikentää Natura 2000 -verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja. PunaMusta Oy on merkitty kohdemerkinnällä kemikaalilaitokseksi ja sen ympärille kemikaalilaitoksen konsultointivyöhyke. Tuotantolaitos sijaitsee myös toisen kemikaalilaitoksen konsultointivyöhykkeellä. Alue sijaitsee Vihnusjärven valuma-alueella. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 –verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Raakavesilähteenä toimivaan Vihnusjärveen johtuvan veden laatu on säilytettävä hyvänä. Tesomajärven tila tulee säilyttää. Alue on myös melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-aluetta.

Alueella on vireillä kuluvan valtuustokauden 2017- 2021 Kantakaupungin vaiheyleiskaava, jonka ehdotus oli yleisesti nähtävillä 14.1.–15.2.2021. Vaiheyleiskaava ei osoita alueen yleiskaavatilanteeseen merkittäviä muutoksia. Alueen pohjoispuolella sijaitsevalle Kolmihaarankadulle on osoitettu pyöräliikenteen seudullinen pääreitistö.

Asemakaava

Alueella on voimassa 4.2.1961 vahvistunut asemakaava nro 1540, jossa kyseinen alue on osoitettu kaavamerkinnällä TTV: Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue, jolle sijoitettavien rakennusten yhteinen kerrosala saa olla enintään 0,5 kertaa tontin ala (Tehokkuusluku 0,5). Rakennusten korkeus saa olla enintään 22, 0 m. Rakennusten etäisyyden toisistaan ja naapuritontin rajasta on oltava vähintään sama kuin rakennuksen korkeus, kuitenkin vähintään 8,0 m. Rakennusten on täytettävä ainakin PL DIII -luokan vaatimukset. Yhtä kerrosta korkeampien rakennusten ulko-, kantavat- ja porrashuoneiden seinät sekä välipohjat on tehtävä tulenkestäviksi.

Eri rakennusten tai muusta teollisuus-, varasto- ja liikerakennuksesta tulenkestävästi erotettuun osaan saadaan tehdä asuinhuoneistoja henkilökunnalle, jonka alituinen läsnäolo on laitoksen toiminnalle välttämätön.

Tontille on varattava yksi autopaikka viittä työntekijää kohti, kuitenkin vähintään yksi autopaikka 200 m2:n kerrosalaa kohti.


Kaavayksikön 837-230-3551-4 pinta-ala on 19028 m2 ja rakennusoikeutta on 9504 k-m2 (e=0,5).

Aluetta ympäröi teollisuusalueet. Lähin asutus sijaitsee alueen eteläpuolella, noin 300 metrin etäisyydellä toiminnasta. Yksittäisiä asukkaita asustaa myös teollisuusalueella.

Toiminta on asemakaavan mukaista.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti