Perustelut
Tampereen kaupunginhallituksen yksi käynnissä olevista kehitysohjelmista on Vetovoimainen elämyskaupunki -kehitysohjelma, jonka merkittävimmän sisällön muodostaa tällä hetkellä kulttuuripääkaupunkihaku vuodelle 2026. Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana 20 Pirkanmaan kuntaa. Tampere on kulttuuripääkaupunkihankkeen päähakijakunta, Mänttä-Vilppula pääkuntakumppani ja muut kunnat ovat kuntakumppaneita. Kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvät hakukustannukset on jaettu Tampereen ja muiden kuntien kesken erikseen sovituin rahoitusosuuksin.
Tampereen lisäksi hakijoiksi Suomen kilpailuun ovat ilmoittautuneet Oulu ja Savonlinna. Hakuprosessi on kaksivaiheinen, kaikki hakijat pääsivät jatkoon kulttuuripääkaupunkihankkeen ensimmäisestä vaiheesta 24.6.2020. Lopullinen valinta hakijoiden keskuudesta tehdään 2.6.2021 toisen hakuvaiheen päätyttyä.
Toisen vaiheen hakemus pohjautuu ensimmäisen vaiheen hakemukseen (hyväksytty kaupunginhallituksessa 20.4.2020). Hakemusta on toisessa vaiheessa syvennetty ja konseptia kirkastettu EU-raadin palautteen ja asiantuntijakommenttien perusteella. Hakemuksessa vastataan EU:n asettamien kriteerien mukaisiin 44 kysymykseen mm. hankkeen tavoitteista, konseptista, kulttuurisesta ohjelmasta, kansainvälisestä ulottuvuudesta, asukkaiden osallisuudesta, hallinnosta ja toteutusvalmiuksista. Hakukirjan koko on toisessa vaiheessa määritelty laajemmaksi 100-sivuiseksi dokumentiksi.
Hakukirja on käsitelty kaupunginhallituksen lähetekeskustelussa 29.3.2021. Hakemus on nyt viimeistelty ja valmis 12.4.2021 kaupunginhallituksen hyväksyntäkäsittelyyn. Hakukirja lähtee painoon 14.4.2021 ja toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön viimeistään 23.4.2021. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa hakukirjan EU:n valintaraadin päätöksen jälkeen 2.6.2021.
Yleisesti ottaen kulttuuripääkaupunkihankkeilla tavoitellaan asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun kohottamista kulttuurin keinoin. Onnistuessaan hanke lisää kaupungin elinvoimaa sekä veto- ja pitovoimaa, luo kansainvälisiä yhteyksiä ja näkyvyyttä, lisää turismia ja vahvistaa erityisesti innovaatiotaloutta sekä luovia aloja. EU:n kulttuuripääkaupunkitoiminnalle asettamien tavoitteiden mukaisesti hanke on pitkän tähtäimen kehitysprojekti, joka edistää kulttuurin panosta kaupungin pitkän aikavälin kehitykseen ja kansainvälistymiseen kaupungin omien strategisten painopisteiden mukaisesti.
Hankkeen taloudellinen kokonaisuus muodostuu valtion osuuden lisäksi Tampereen rahallisesta panostuksesta sekä kuntakumppaneilta erikseen sovitusta vuosittaisesta rahoitusosuudesta. Lisäksi hankkeeseen kerätään varoja yritysyhteistyön ja erilaisten hankeyhteisöjen muodossa. Omarahoitusosuus, mihin yhdessä kuntien kanssa on varauduttu, koostuu Tampereen kaupungin osuudesta 18,75 milj. euroa (78,74 euroa/asukas, 11,25 euroa/asukas/vuosi) ja kuntien osuudesta 6,25 milj. euroa (22,71 euroa/asukas, 11,25 euroa/asukas/vuosi). Valtion rahoitusosuus hankkeelle on edelleen avoinna.
Asian liite on pidettävä salassa viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 17 kohdan mukaisesti.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen ja Pirkanmaan hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 hyväksytään lähetettäväksi EU-raadille.
Palvelualueen johtaja Teppo Rantanen oikeutetaan tekemään hakemuksen tekstiin vähäisiä teknisiä muutoksia.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.