§ 12 Lausunto äitiys- ja isyyslakien yhdistämisestä vanhemmuuslaiksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:2362/03.06.00/2021

Päätöspäivämäärä

6.5.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä sivistys- ja kulttuuripalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maria Päivänen, puh. ja johtava sosiaalityöntekijä Birgitta Jyrkkä, puh. 050 430 1195, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, puh. 040 806 

Päätöksen perustelut

Luonnoksessa hallituksen esitykseksi ehdotetaan säädettäväksi vanhemmuuslaki. Laki korvaisi voimassaolevan isyyslain (11/2015) ja äitiyslain (253/2018). Lisäksi ehdotetaan muutettavaksi hedelmöityshoidoista annetun lain (1237/2006) 16 §:ää. Samalla ehdotetaan toteutettavaksi vanhemmuuslain säätämisestä aiheutuvat muut välttämättömät lainsäädäntömuutokset. Oikeusministeriö on pyytänyt jättämään lausunnot 7.5. mennessä lausuntopalveluun.

Tampereen kaupungin lausunto:

Pidämme erittäin hyvänä asiana luopumista 30 päivän varoajasta lapsen syntymän jälkeen ja ennakkotunnustamista koskevien asiakirjojen lähettämisestä suoraan äitiysneuvolasta Digi- ja väestötietovirastoon. Kannatamme myös, että vanhemmuuden selvittäminen on mahdollista ennakkotunnustamisien osalta kuuden kuukauden ajan vanhemmuuden vahvistamisen jälkeen. 

Hedelmöityshoidot: 

Esityksessä ehdotetaan, että naispareille annetaan mahdollisuus valita hedelmöityshoitojen yhteydessä alkion muodostamiseen sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja on suostunut isyyden vahvistamiseen. Laissa tulisi tarkentaa, milloin siittiöiden luovuttaja saa tiedon raskaudesta ja milloin käynnistyy isyyden selvittämisprosessi. 

Päätös

Tampereen kaupungin lausunto äitiys- ja isyyslakien yhdistämisestä vanhemmuuslaiksi hyväksytään.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi