§ 24 Uuden strategian ja pormestariohjelman valmistelua tukevien tulevaisuusnarratiivien hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3715/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

14.5.2021

Päätöksen tekijä

Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki, p. 040 138 9234, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, p. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungin strategia- ja kehittämisyksikön strateginen johtaminen tiimi vastaa kaupungin strategian laadinnasta ja valmistelun koordinoinnista valtuustokausittain. Nykyinen valtuustokausi on päättymässä vuoden 2021 loppuun ja uuden strategian sekä strategian pohjaksi laadittavan pormestariohjelman valmistelu on tullut ajankohtaiseksi. Strategia on kuntalain (410/2015, 37 §) määrittelemä dokumentti, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Koronapandemia sekä valmistelussa oleva sote-uudistus tuo useita epävarmuuksia toimintaympäristön muutosten arviointiin. Arviointiin tarvitaan ulkopuolisen asiantuntijan tukea.

Strategian ja pormestariohjelman valmistelun tueksi tarvitaan laajasta tietopohjasta koostettua kiteytystä, johon tiivistetään Tampereen tulevaisuuden kannalta olennaiset huomiot. Tulevaisuusnarratiivit ovat faktapohjaisia, tarinamuodossa esitettäviä koosteita keskeisistä muutosvoimista, joihin Tampereen uudessa strategiassa tulee reagoida. Narratiiveihin tiivistetään ylimmän johdon ja palvelualueiden toteuttaman kevään strategiatyöskentelyn keskeiset viestit sekä laajan, uuden strategian pohjaksi kerätyn tietopohjan oleellisimmat havainnot. Tulevaisuusnarratiivit tuovat yhteen Tampereen nykytilannetta kuvaavat faktat sekä strategiatyöskentelyn aikana tehdyt priorisoinnit ja valinnat. Tulevaisuusnarratiivit esitellään kaupungin nykyisille sekä kuntavaaleissa 13.6.21 valituille uusille kaupunginvaltuutetuille strategiawebinaarissa 23.6.2021.

Ellun Kanat Oy:ltä on saatu tarjous tulevaisuusnarratiivien muotoilusta. Hankinnan arvo alittaa kansallisen kynnysarvon. Hankinnassa ei järjestetty tarjouskilpailua, koska tulevaisuusnarratiivit perustuvat kevään aikana toteutettuun tulevaisuus- ja visiotyöskentelyyn, joka on hankittu Ellun Kanat Oy:ltä asiantuntijapalveluna 22.12.2020 (TRE:7791/02.07.01/2020). Tulevaisuus- ja visiotyöskentelyn asiantuntijapalvelun hankinnan arvo on 29 500€. Tarve tulevaisuusnarratiivien hankinnasta on syntynyt kevään tulevaisuus- ja visiotyöskentelyn aikana. Tarjouskilpailussa mahdollisesti saavutettavat paremmat hinta- tai muut ehdot eivät ylittäisi kilpailun järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Mahdollisen uuden palveluntarjoajan perehdyttäminen kevään aineistoon aiheuttaisi lisäksi aikaviiveitä ja ylimääräistä resursointia.    

Ellun Kanat Oy:llä on useisiin referensseihin nojaten vahvaa asiantuntemusta strategisesta ajattelusta ja ennakoinnista. Lisäksi Ellun Kanat Oy pystyy tarjoamaan viestinnällistä tukea ja yhteiskunnallista näkemystä, millä molemmilla on keskeinen rooli strategiavalmistelua tukevassa työskentelyssä. Ellun Kanat Oy on lisäksi kevään työskentelyssä osoittanut kyvykkyyden strategia- ja tulevaisuustyöskentelyn tukemiseen.

Hankittavan asiantuntijapalvelun sisältönä ja lopputuotoksena on viisi (5) tulevaisuusnarratiivia, joihin on:

a) kuvattu selkeästi mitä kevään työskentelyssä esiin nousseet muutosvoimat Tampereelle tarkoittavat,
b) perusteltu faktoin ja tutkimustiedon keinoin niitä valintoja, joita visiotyössä on tehty,
c) kuvattu toivottavaa tulevaisuutta.

Tulevaisuusnarratiivit visualisoidaan helposti ymmärrettävällä ja näyttävällä tavalla noudattaen Tampereen kaupungin visuaalista ilmettä.

Pienhankinnan kokonaisarvo on enintään 9 500 euroa (+ alv). Hinta koostuu tulevaisuusnarratiivien muodostamisesta sekä niiden visualisoinnista.

Päätöksen liitteenä Ellun Kanat Oy:n tarjous. Päätöksen liitteet ovat salassa pidettäviä, peruste: JulkL (621/1999) 24 §:n 20-kohta.

Konsernihallinnon toimintasäännön 9 §:n 5 kohdan mukaan konserniyksikön johtaja päättää palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa tehtävistä enintään 60 000 euron suuruisista palvelujen hankinnoista johtamansa toiminnan osalta.

Päätös

Hankitaan pienhankintana uuden strategian ja pormestariohjelman valmistelua tukevat tulevaisuusnarratiivit asiantuntijapalvelua Ellun Kanat Oy:ltä (y-tunnus 2201275-8).

Hankinnan arvo on enintään 9 500 (+ alv.)

Hankinnan kustannukset maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön kustannuspaikalta 113221.

Allekirjoitus

Strategiajohtaja Reija Linnamaa