Päätöksen perustelut
Pohjola vakuutusyhtiö on takaisinsaantivaatimuksella vaatinut Tampereen kaupungilta maksamaan takaisin asiakkaalleen 20.11.2020 klo 10.20 Salhojankadun klv:llä sattuneen polkupyörällä liukastumistapauksen johdosta työnantajan tapaturmavakuutuksen perusteella maksettuja korvauksia yhteensä 1 802,90 euroa.
Vaatimusta on perusteltu sillä, että tapahtumapaikka oli jäinen
Asianosaisen kertoman mukaan hän on ajanut nastattomalla polkupyörällä jäiseen vesilätäkköön ja liukastunut.
Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun ja 1 § mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Tieliikennelain 1 luvun 3§:n mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.
Tieliikennelain 2 luvun 23 §:n mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Polkupyörästä todetaan ajoneuvolaissa seuraavaa, 2 luvun 19 §:n mukaan polkupyörä katsotaan ajoneuvoksi.
Urakoitsijan selvityksen mukaan edellisen päivän aikana lämpötila on ollut plussalla +3 ja +10 asteen välillä ja on satanut vettä. Aamuyön tunteina 20.11. lämpötila on laskenut pakkaselle -2 asteeseen ja päivällä taas noussut +2 asteeseen.
Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin laissa edellytetty tyydyttävä kunto. Tienkäyttäjälle
jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturmapaikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen.
Täten Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että Tampereen kaupunki ei ole korvausvelvollinen.
Rakennuttamisjohtaja päättää alle 20.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Yla 15.1.2019 § 6, Kaupunkiympäristön toimintasääntö 9.2.2021 § 15 [1 kohta 4 §]).