§ 42 Erityisiä henkilötietoryhmiä sisältävien asiakirjojen käsittelyyn oikeutetut henkilöt Pirkanmaan pelastuslaitoksella

Lataa  Kuuntele 

TRE:3167/07.01.01/2021

Päätöspäivämäärä

30.4.2021

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosihteeri Saija Micklin, p. 040 800 4340, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, p. 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (2016/679) on sovellettu 25.5.2018 lähtien. Sen myötä henkilötietojen käsittelysäännöt tarkentuvat ja yhdenmukaistuvat EU-jäsenmaissa. Luku II, 9 artikla määrittelee erityiset henkilötietoryhmät, joihin kuuluvat entiset arkaluonteisia tiedot kuten mm. henkilön terveydentilaa, sosiaalihuollon palveluja tai tarvetta tai rotua, etnistä alkuperää tai uskonnollista vakaumusta käsittävät tiedot. EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa puhutaan erityisistä henkilötietoryhmistä, joihin kuuluvat myös biometriset ja geneettiset tiedot.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella erityisiä henkilötietoryhmiä sisältäviä tietoja käsitellään ensihoidossa (ensihoitokertomukset, ensivastelomakkeet) sekä pelastushenkilöstön fyysisen toimintakyvyn mittaamisessa (FireFit-kuntotestausjärjestelmä). Erityisten henkilötietoryhmien tietojen käsittelyn peruste ensihoidossa on elintärkeiden etujen suojaamiseen liittyvä tehtävä. Fyysisen toimintakyvyn mittaamiseen liittyvien tietojen käsittelyn peruste on työkyvyn arvioiminen lainsäädäntövelvoitteen mukaisesti.

Pelastusjohtajan päätösvalta perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteeseen 4, Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö.

 

Päätös

Ensihoitokertomuksia saavat käsitellä ensihoitohenkilöstön (ensihoitajat, ensihoitolääkäri) lisäksi ensihoidon vastuualueen pelastuspäällikkö, lääkintämestarit, lääkintäesimiehet ja ensihoitolaskutusta hoitavat henkilöt.

Ensivastelomakkeita saa käsitellä ensihoitokouluttaja.

Pelastushenkilöstön fyysisten toimintakykytestien ja mittausten tuloksia saavat käsitellä fyysisen kunnon testaajana toimivat henkilöt, testausavustajat ja työterveyshuollon henkilöstö. Pelastussukelluskelpoisuudesta luovutetaan tieto niille työnantajan edustajille, joille se työtehtävien kannalta on tarpeen.

Tietoja käsittelevillä henkilöillä on lakisääteinen tai vaitiolositoumukseen perustuva vaitiolovelvollisuus.

Tämä päätös korvaa samaa asiaa käsittelevän pelastusjohtajan viranhaltijapäätöksen § 68, 12.7.2018.

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen