Kaupunginvaltuusto, kokous 17.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 69 LISÄPYKÄLÄ: Frenckellin virastorakennuksen myynti (lisäpykälä) 

TRE:4073/02.06.02/2019

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Rantanen Teppo, Johtaja, Teppo.Rantanen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 6.3.2017 § 147 kaupungin hallintorakennusten tilankäytön uudistamisen periaatteista. Kaupungin tilankäytön uudistamisen yhtenä tavoitteena on kaupungin hallintorakennusten tilankäytön tehostaminen tilakustannusten pienentämiseksi sekä uusien työskentelytapojen mahdollistaminen työn mielekkyyden kasvattamiseksi. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan hallintorakennusten tilankäytön tehokkuutta parannetaan oleellisesti. Kaupunginhallitus hyväksyi 1.2.2021 § 47 Virastotalon laajennuksen ja perusparannuksen hankesuunnitelman. Hallintorakennusten tilankäytön tavoitteena on jatkossa keskittää nykyisen keskusvirastotalon ja Frenckellin virastotalon henkilöstö laajennettuun ja perusparannettuun virastotaloon. Frenckellistä kiinteistöstä luovutaan ja se myydään keskustan elinvoimaisuutta lisäävään käyttöön.

Frenckellin virastotalo kuuluu Tampereen kaupungin realisoitaviin kiinteistöihin. Frenckellin kiinteistöstä luopuminen kytkeytyy siis keskusvirastotalon tulevaan laajennukseen ja perusparannukseen. Kaupunki on aloittanut keskusvirastotalon uudistamishankkeen, jonka tarkoituksena on luoda kaupungin hallintohenkilöstölle uutta monitoimistotilaa ja hallintokuntien yhteistyötä tukevia muita työskentelytiloja. Edellisestä johtuen kaupunki on päättänyt aloittaa Frenckellin kiinteistön kaavamuutos- sekä myyntiprosessit, joiden tarkoituksena on kehittää kohteelle uusi asemakaavallinen käyttötarkoitus ja myydä rakennus sekä tehdä asemakaavan mukaisesta tontista maanvuokrasopimus. Tavoitteena on löytää uudiskäytölle ratkaisu, jolla on Frenckellin kiinteistön vetovoimaa kasvattava käyttötarkoitus ja joka huomioi rakennuksen historian ja sen ainutlaatuisen ympäristön.

Kauppa on kaupungin oman tilankäytön tehostamisen lisäksi merkittävä lisä Tampereen läntisen keskustan kehittämiseen. Yhdessä virastotalon laajentamisen ja perusparannuksen sekä siihen liittyvän keskustan asiakasmäärien kasvun kanssa, Frenckellin kehittäminen matkailua ja elämystaloutta edistävällä tavalla jatkaa Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman tavoitteiden mukaista kehityspolkua. Yhdessä Finlaysonin alueen, tulevan Sara Hildénin taidemuseon sekä muun Keskustorin ympäristön kehittämisen kanssa Frenckellin tilojen avaus laajemmin yleisön käyttöön varmistaa keskustan elinvoiman kehittymisen tulevaisuudessakin.

Kaupan kohteena on ollut vuokraoikeus tonttiin 837-102-7-8 ja sillä sijaitseva vanha tehdasrakennus. Asemakaavamuutoksen myötä kiinteistötunnus tulee muuttumaan. Rakennus on toiminut pitkään kaupungin virastona ja Satakunnankadun puoleisessa siivessä toimii teatteri. Kohdetta myytiin tarjousten perusteella ja myyntiprosessi oli kaksivaiheinen (ilmoittautumis- ja tarjoamisvaihe).

Ilmoittautumisvaihe

Myyntiprosessin 1. vaihe (ilmoittautumisvaihe) alkoi 1.4.2019.

Tarjoajia pyydettiin toimittamaan:

  • alustava idea kohteen uudesta käyttötarkoituksesta
  • alustava kuvaus rahoituksen järjestämisestä
  • mahdolliset referenssit saman tyyppisten hankkeiden toteuttamisesta


Määräaikaan 5.6.2019 mennessä kohteesta annettiin kolme ilmoittautumista. Ilmoittautuneita olivat Aare Invest Oy, Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt ja Finesco Capital Oy/Skanska Talonrakennus Oy. Kaikki ilmoitukset täyttivät tarjousvaiheen valinnalle asetetut ehdot ja tällä perusteella heidät tulisi kutsua myyntiprosessin 2. vaiheeseen (tarjousvaihe). Ilmoitusvaiheessa esitettiin seuraavia alustavia ideoita Frenckellin kiinteistön tulevasta käytöstä:

  • Hotelli- ja matkailutoimintaa
  • Ravintola- ja kahvilatoimintaa
  • Toimistotilaa
  • Kulttuuri/teatteritoimintaa
  • Korkeatasoista asumista jossain määrin
  • Vanhan kulttuuriympäristön, historian ja suojelunäkökulmien kunnioittaminen
  • Luoda avoin ja kiinnostava kohde matkailijoille ja kaupunkilaisille


Tarjousvaihe

Tarjousten perusteella kaikkien ilmoittautuneiden kanssa käytiin tarkentavia neuvotteluja syksyllä 2019. Tarjousvaiheeseen valittuja pyydettiin toimittamaan 7.10.2019 mennessä kohteesta indikatiiviset tarjoukset, joiden tuli sisältää: hintatarjous ja kaupan muut keskeiset ehdot ja edellytykset. Kaupunki pidätti oikeuden hyväksyä ja hylätä tarjoukset sekä pyytää niihin tarkennuksia. Tarjouksiin pyydettiin vielä täsmennyksiä ja mm. vuokrasopimusluonnos takaisinvuokrattavista tiloista ja saadut tarjoukset olivat:

  • eQ 11 milj. euroa
  • Skanska/Finesco 12 milj. euroa (ehdollinen)
  • Aare Invest Oy- M/K Tampere IV Oy 14,3 milj. euroa


Todetaan, että Aare Invest Oy on ilmoittanut, että osaltaan tarjous- ja neuvotteluosapuolena jatkossa toimii M/K Tampere IV Oy-niminen yhtiö.

Neuvotteluja jatkettiin sisällöltään parhaiten tarjouspyynnössä asetettuja tavoitteita vastaavan ja korkeimman tarjouksen tehneen M/K Tampere IV Oy:n kanssa. Neuvottelut koskivat asemakaavaehtoisten kaupan, maanvuokrasopimuksen ja takaisinvuokrasopimuksien ehtoja ja aikatauluja.

Neuvottelut saatiin päätökseen huhtikuussa 2021 ja niiden perusteella laadittiin päätöksentekoa varten kaavaehtoinen kauppakirja ja maanvuokrasopimusluonnos, joka on ehdollinen kaupan toteutumiselle. Lisäksi koko rakennuksesta tehtäisiin ostajan kanssa määräaikainen (31.7.2025) takaisinvuokraussopimus, joka olisi ehdollinen kaupan toteutumiselle. Pääomavuokraksi on sovittu 1,26 milj. euroa/vuosi (+alv). Ylläpito ja sen kustannukset ovat vuokralaisen vastuulla vuokrasopimuksissa esitetyllä tavalla.

Teatteritilojen (noin 1 194 m2) osalta tehtäisiin määräaikainen (31.12.2046) takaisinvuokraussopimus, joka olisi myös ehdollinen kaupan toteutumiselle ja koko rakennuksen vuokrauksen päättymiselle ennen tätä.

Asemakaavan mukainen tontti vuokrattaisiin asemakaavan hyväksymisen jälkeen määriteltävään käypään markkinahintaan. Vuokran määrityksen perusteena käytetään tontin pääoma-arvoa, jonka arvioimiseksi vuokranantaja tilaa arviokirjat (2 kpl) riippumattomalta arvioitsijalta asemakaavan saatua lainvoiman. Tontin vuosivuokra on 6 prosenttia tontin pääoma-arvosta ja muut maanvuokrasopimuksen ehdot ovat tavanomaiset.

Kohteen asemakaavamuutos on kaupunginhallituksen hyväksymässä kaavoitusohjelmassa vuodelle 2021. Asemakaavamuutoksen aloituskokous on pidetty, osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä, yleisötilaisuus ja viranomaisneuvottelu on pidetty toukokuussa 2019. Asemakaavoittaja on osallistunut tarjousvaiheen viitesuunnitelmien arviointiin ja tarjoajien kanssa pidettäviin suunnittelukokouksiin. Ostaja osallistuu asemakaavamuutosprosessiin.

Neuvotteluissa on sovittu, että allekirjoitetaan kaavaehtoinen kauppakirja, jolla kaupunki myy Frenckellin virastorakennuksen M/K Tampere IV Oy:lle hintaan 14 300 000,00 euroa. Kaupan päättää kaupunginvaltuusto. Ehdollinen kauppakirja on allekirjoitettu ennen kaupunginhallituksen käsittelyä.

Hallintosäännön mukaan asunto- ja kiinteistölautakunta päättää maa- ja vesialueiden, rakennusten sekä niihin liittyvien tilojen ja alueiden vuokraamisesta. Ehdolliset vuokrasopimukset on allekirjoitettu kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä ennen asunto- ja kiinteistölautakunnan käsittelyä.

Ehdolliset 4.5.2021 allekirjoitetut kauppakirja ja vuokrasopimukset ovat liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupunki myy Frenckellin virastorakennuksen 14 300 000,00 eurolla M/K Tampere IV Oy:lle.

Liitteenä oleva osapuolten välinen 4.5.2021 allekirjoitettu ehdollinen kauppakirja hyväksytään.

Asia esitellään ylimääräisenä valtuuston kokouksessa 17.5.2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille sekä johtaja Mikko Nurmiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Jaakko Stenhäll poistui esittelyn aikana.

Iiris Suomela liittyi kokoukseen.

Asian käsittelyn kuluessa Minna Minkkinen teki seuraavan muutosehdotuksen: "Esitän, että emme hyväksy esitystä."

Puheenjohtaja totesi ehdotuksen rauenneen kannatuksen puuttuessa.

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupunki myy Frenckellin virastorakennuksen 14 300 000,00 eurolla M/K Tampere IV Oy:lle.

Liitteenä oleva osapuolten välinen 4.5.2021 allekirjoitettu ehdollinen kauppakirja hyväksytään.

Asia esitellään ylimääräisenä valtuuston kokouksessa 17.5.2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Aarne Raevaara ilmoitti päätökseen eriävän mielipiteen, joka liitetään pöytäkirjalle. Lassi Kaleva ja Erkki Axén ilmoittivat päätökseen eriävän mielipiteen.

Kokouskäsittely

Mikko Aaltonen ehdotti, että päätösesitys hylätään.

Kannatus: Sinikka Torkkola, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Aarne Reavaara, Ulla-Leena Alppi ja Kukka Kunnari

Lassi Kaleva ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Kannatus: Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Erkki Axén

Aarne Raevaara ehdotti, että asia jätetään pöydälle.

Kannatus: Lassi Kaleva ja Veikko Vallin

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu pöydällepanoehdotus, josta oli äänestettävä. Puheenjohtajan äänestysesitys: Raevaaran pöydällepanoehdotuksen hyväksyminen JAA, asian käsittelyn jatkaminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Raevaaran pöydällepanoehdotus hylättiin äänin 22-43, 1 tyhjä.

Asian käsittelyä jatkettiin.

Puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu palautusehdotus, josta oli äänestettävä. Puheenjohtajan äänestysesitys: Kalevan palautusehdotuksen hyväksyminen JAA, asian käsittelyn jatkaminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Kalevan palautusehdotus hylättiin äänin 13-50, 2 tyhjää.

Asian käsittelyä jatkettiin.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että oli tehty kannatettu hylkäysehdotus, josta oli äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Aaltosen hylkäysehdotuksen hyväksyminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: Kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 50-13, 2 tyhjää.

Äänestystulokset

  • Jaa 22 kpl 33%

    Sakari Puisto, Riitta Ollila, Milka Hanhela, Aarne Raevaara, Tiina Elovaara, Lassi Kaleva, Kukka Kunnari, Veikko Vallin, Sari Tanus, Ulla-Leena Alppi, Heikki Luoto, Sinikka Torkkola, Noora Tapio, Ulla Kampman, Aila Dundar-Järvinen, Lasse Oksanen, Mikko Aaltonen, Salazar Natalia Rincón, Inna Rokosa, Yrjö Schafeitel, Erkki Axen, Anneli Kivistö

  • Ei 43 kpl 65%

    Ilpo Sirniö, Antti Ivanoff, Jaakko Stenhäll, Lauri Lyly, Petri Rajala, Jaakko Mustakallio, Vilhartti Hanhilahti, Ilkka Sasi, Olga Haapa-aho, Irja Tulonen, Johanna Loukaskorpi, Anneli Taina, Matti Höyssä, Pekka Salmi, Henri Backman, Sanna Marin, Väinö Friman, Matti Järvinen, Kalervo Kummola, Jouni Markkanen, Petri Siuro, Kalle Kiili, Aleksi Jäntti, Miisa Karjalainen, Antti Hiitti, Maija Kajan, Iiris Suomela, Ari Wigelius, Oras Tynkkynen, Juhana Suoniemi, Leena Kostiainen, Sanna Saarikangas, Sofia Vikman, Ilkka Porttikivi, Jouni Ovaska, Esa Kanerva, Anna-Kaisa Ikonen, Matti Helimo, Anne-Mari Jussila, Kirsi Kaivonen, Anne Liimola, Reeta Ahonen, Atanas Aleksovski

  • Tyhjä 1 kpl 2%

    Leena Rauhala

  • Jaa 13 kpl 20%

    Sakari Puisto, Aarne Raevaara, Kukka Kunnari, Lassi Kaleva, Heikki Luoto, Milka Hanhela, Veikko Vallin, Ulla-Leena Alppi, Sinikka Torkkola, Noora Tapio, Mikko Aaltonen, Lasse Oksanen, Erkki Axen

  • Ei 50 kpl 77%

    Ari Wigelius, Ilpo Sirniö, Maija Kajan, Irja Tulonen, Jouni Ovaska, Pekka Salmi, Aila Dundar-Järvinen, Jaakko Stenhäll, Aleksi Jäntti, Ilkka Porttikivi, Esa Kanerva, Petri Rajala, Iiris Suomela, Reeta Ahonen, Leena Kostiainen, Sari Tanus, Anneli Taina, Kirsi Kaivonen, Johanna Loukaskorpi, Oras Tynkkynen, Lauri Lyly, Petri Siuro, Ilkka Sasi, Henri Backman, Antti Ivanoff, Väinö Friman, Riitta Ollila, Jouni Markkanen, Sofia Vikman, Matti Järvinen, Sanna Marin, Ulla Kampman, Miisa Karjalainen, Juhana Suoniemi, Olga Haapa-aho, Kalle Kiili, Matti Helimo, Anne Liimola, Inna Rokosa, Kalervo Kummola, Antti Hiitti, Salazar Natalia Rincón, Sanna Saarikangas, Atanas Aleksovski, Vilhartti Hanhilahti, Anna-Kaisa Ikonen, Matti Höyssä, Anne-Mari Jussila, Anneli Kivistö, Jaakko Mustakallio

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Leena Rauhala, Yrjö Schafeitel

  • Jaa 50 kpl 77%

    Ilkka Porttikivi, Maija Kajan, Johanna Loukaskorpi, Vilhartti Hanhilahti, Aleksi Jäntti, Henri Backman, Ilpo Sirniö, Oras Tynkkynen, Esa Kanerva, Sari Tanus, Irja Tulonen, Jouni Markkanen, Petri Rajala, Ari Wigelius, Jouni Ovaska, Atanas Aleksovski, Petri Siuro, Antti Ivanoff, Pekka Salmi, Matti Järvinen, Riitta Ollila, Kalervo Kummola, Sofia Vikman, Leena Kostiainen, Anneli Taina, Antti Hiitti, Jaakko Mustakallio, Iiris Suomela, Jaakko Stenhäll, Juhana Suoniemi, Reeta Ahonen, Kalle Kiili, Väinö Friman, Lauri Lyly, Inna Rokosa, Ilkka Sasi, Sinikka Torkkola, Matti Höyssä, Miisa Karjalainen, Sanna Saarikangas, Olga Haapa-aho, Sanna Marin, Anne Liimola, Salazar Natalia Rincón, Ulla Kampman, Anna-Kaisa Ikonen, Matti Helimo, Kirsi Kaivonen, Aila Dundar-Järvinen, Anne-Mari Jussila

  • Ei 13 kpl 20%

    Kukka Kunnari, Ulla-Leena Alppi, Noora Tapio, Lassi Kaleva, Milka Hanhela, Mikko Aaltonen, Aarne Raevaara, Veikko Vallin, Heikki Luoto, Lasse Oksanen, Sakari Puisto, Erkki Axen, Anneli Kivistö

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Leena Rauhala, Yrjö Schafeitel

Tiedoksi

tarjoajat, Tampereen Teatteri, Juvenes Oy, Telia Sonera Oyj, asemakaavoitus, Virpi Ekholm

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.