§ 94 Kulttuuripääkaupunkihankkeen visuaalisen suunnittelun ja johtamisen pienhankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3865/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

21.5.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja Perttu Pesä, 050-5876200, perttu.pesa@tampere.fi, Projektipäällikkö Päivi Harri, 044-4811054, paivi.harri@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelija Tiia Joki, puh. 040 576 8684, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunginhallitus päätti 28.5.2018 kokouksessaan, että Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 ja käynnisti hakua koskevan hankkeen. Tampereen haussa on pääkuntakumppanina mukana Mänttä-Vilppulan kaupunki ja kuntakumppaneina 18 muuta Pirkanmaan kuntaa. Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkistatuksista vuodelle 2026 toinen on varattu Suomelle. Valinnan suomalaisista ehdokkaista tekee EU:n kansainvälinen asiantuntijaraati kaksivaiheisella hakuprosessilla, joka päättyy 2.6.2021.

Hankkeen hakemus on 100-sivuinen englanninkielinen kirja, jossa vastaa EU:n valintakriteerien (Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 445 /2014/EU) perusteella määriteltyihin kysymyksiin. EU:n kansainvälisen raadin arvioitavaksi 23.4.2021 jätetty hakukirja, EU raadin vierailu Tampereella ja hankkeen esittely kysymys- ja vastausosioineen ratkaisevat, tuleeko Tampereen kaupungista Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Hakemus sisältää laajan kulttuuriohjelman, joka on tarkoitus toteuttaa kulttuuripääkaupunkivuonna ja sitä edeltävinä vuosina. Koska kyseessä on taiteisiin ja kulttuuriin pohjautuva hanke, yksi keskeisistä asioista onnistuneessa hakemuksessa on hakukirjan ja muiden raadille toimitettavien materiaalien korkealaatuinen visuaalinen sisältö ja ilme.

Visuaalisen suunnitteluun ja johtamiseen on ollut tarpeen hankkia asiantuntijapalveluita alan monipuolisesti ja syvällisesti tuntevalta ja arvostetulta osaajalta.

Tehtävään pyydettiin tarjous ja työnäytteet kolmelta ammattilaiselta, joista yhdeltä ei saatu lopullista tarjousta. Ville Salervo osoittautui kokemuksensa, referenssiensä ja työnäytteidensä myötä parhaaksi vaihtoehdoksi. Hakukirjan edetessä todettiin, että alkuperäinen arvio hankinnan arvosta ei ole riittävä ja hankkeen onnistumisen kannalta on ollut välttämätöntä tehdä lisätilaus. 2021 tehtiin jatkosopimus, jolloin kokonaissumma on ylittänyt 15 000 euron hankinta-arvon, minkä myötä hankinnasta tulee tehdä viranhaltijapäätös. Hankkeen etenemisen ja lopputuloksen kannalta haun onnistumiseksi tarvittavaa visuaalisen johtamisen ja suunnittelun toimijaa ei olisi ollut mahdollista lisätilausvaiheessa vaihtaa.

Hankkeen kokonaisarvo sisältäen lisätilauksen on 20 300 euroa (alv 0%). Kyseessä on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) kansalliset kynnysarvot alittava hankinta eli Tampereen kaupungin pienhankinta.

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Hankinnasta laaditaan toimeksiantosopimus. Hankinta sitoo Tampereen kaupunkia, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

 

Päätös

Hyväksytään asiantuntijatyön lisätilaus Ville Salervolta hintaan 5300 €  (alv 0%), jolloin hankinnan kokonaisarvo on 20 300 € (alv 0%). Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 154052.

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen