§ 15 Niittäjänpuiston yleissuunnitelma ja Akanpuiston leikkipaikan poistaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1171/10.03.04/2021

Päätöspäivämäärä

28.5.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Marjaana Tuoriniemi, puh. 040 806 2895, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Niittäjänpuiston kunnostus

Niittäjänpuisto sijaitsee Ikurin kaupunginosassa omakotialueen keskellä. Puiston toiminta-alueita ympäröi metsäinen puusto, joka koostuu pääosin eri-ikäisistä metsäkuusista ja männyistä sekä nuorista lehtikuusista. Alueen keskellä kasvavaa puustoa hoidetaan lehtipuita, koivuja ja pihlajia suosien. Huonokuntoisia ja kuivuneita puita poistettiin viime vuonna. Puistossa sijaitsee alueleikkipaikka ja palloilukenttä, jotka rajautuvat itäosiltaan Niittäjäntiehen. Kenttä jäädytetään talvisin. Puiston läpi kulkee kävely- ja pyörätie Niittäjäntien ja Maamiehentien välillä. Kunnostuksen tarkoituksena on lisätä puiston viihtyisyyttä, turvallisuutta ja toimintoja niin, että se palvelee aiempaa laajemmin puiston eri käyttäjiä aluepuiston tavoitteiden mukaisesti. Edellisen kerran leikkipaikka on peruskorjattu vuonna 2007.

Uusia leikkivälineitä ovat muun muassa pienimmille lapsille sopiva taaperorata ja monipuolinen tornileikkiväline, jossa on kaksi liukumäkeä ja erilaisia kiipeilytoimintoja sekä suosittu linnunpesäkeinu. Lisäksi puistoon tulee karuselli sekä panda-aiheinen keinulauta. Niittäjäntien ja leikkipaikan välissä oleva puuaita vaihdetaan matalaan kolmilankaverkkoaitaan. Leikkipaikan ja hiekkakentän välisen käytävän varteen rakennettavan kuntoilualueen pinnoitteeksi asennetaan hiekkatekonurmi, joka lisää esteettömyyttä. Pelikentän itäpäähän rakennetaan suoja-aita kadun suuntaan. Jalkapallomaalit vaihdetaan takapainollisiin maaleihin. Niittäjäntieltä kentälle johtava kulkuväylä siirretään kulkemaan aidan eteläpuolelta ja kentän lähelle tulee pyörätelineitä.

Leikkipaikan ja puistokäytävien valaistus uusitaan. Pelikentän valaisinheitinpylväisiin vaihdetaan uudet valaisimet. Alueelle lisätään roska-astioita (2kpl) ja penkkejä (2 kpl). Uudet puiston nimikyltit asennetaan käytävien suulle.

Huonokuntoisia ja kuivia puita poistettiin viime vuonna. Kunnostuksen yhteydessä Niittäjäntien ja leikkipaikan välistä poistetaan vielä kaksi harsuuntunutta kuusta, joiden tilalle istutetaan kotipihlajia.

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä netissä, Tampereen palvelupisteessä sekä maastossa 22.2-7.3.2021. Luonnoksesta saatiin määräaikaan mennessä yhdeksän palautetta. Palautteet ja niiden vastineet on koottu liitteeseen 2.

Puiston kokonaispinta-ala on 12 426 m2. Kunnostuksen kohteena olevien alueiden pinta-ala on yhteensä n. 2 600 m2 ja kustannusarvio 89 000 €, joten neliökustannukseksi muodostuu 34,2 €. Niittäjänpuiston leikkipaikan kunnostus sisältyy kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2021 talousarvio-ohjelmaan.

Akanpuiston leikkipaikan poistaminen ja maisemointi

Akanpuiston lähileikkipaikka sijaitsee Ikurin kaupunginosassa Karjakontien eteläpuolella. Pääkulkuyhteys puistoon on Talikkopolun länsipään kautta. Yhdyskuntalautakunnan vuonna 2020 hyväksymässä Leikkipaikkaohjelmassa 2021-2030 Akanpuisto on merkitty poistettavaksi. Leikkipaikka rajautuu omakoti- ja rivitaloasutukseen. Leikkivälineet ja -rakenteet poistetaan Niittäjänpuiston kunnostamisen jälkeen. Alue maisemoidaan nurmettamalla ja puuistutuksin säilytettävä käytäväyhteys huomioiden. Penkit uusitaan ja roska-astia säilytetään tai vaihdetaan tarvittaessa. Maisemoinnissa huomioidaan, että kumpare voi toimia edelleen omaehtoisena talviliukumäkenä.

 

Päätös

Niittäjänpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21327/2 sekä Akanpuiston leikkipaikan poistaminen hyväksytään kustannusarvioineen.