Päätöksen perustelut
Vantaan kaupungin tietohallinto ja opetustoimi aloittivat vuonna 2018 esiselvityksen opetuksen palvelu- ja järjestelmäkokonaisuuden uudistamiseksi, koska nykyinen järjestelmäkokonaisuus ei tue riittävän hyvin Vantaan koko opetuksen tulevaisuuden tahtotilaa. Käytössä oleva järjestelmäkenttä on erittäin hajanainen sekä toiminnallisesti että teknisesti ja nykyjärjestelmistä osa on selkeästi elinkaarensa loppuvaiheessa. Selvityksessä havaittiin, että haluttua kokonaisratkaisua ei ole saatavana markkinoilla.
Vantaan kaupunginhallitus päätti 20.5.2019 § 11, että Vantaa hakee DigiOne-hankkeelle Business Finland Oy:n rahoitusta. Samalla Vantaan kaupunginhallitus sitoutui siihen, että mikäli Business Finland Oy rahoittaa hanketta, osallistuu Vantaa rahoitukseen saman suuruisella rahoituksella kuin Business Finland Oy. Business Finland Oy teki 18.6.2019 päätöksen (julkisten toimijoiden kehittämistoiminnan rahoituspäätös 1147/31/2019), jonka mukaan se osallistuu hankkeen rahoitukseen 5,4 milj. eurolla. Business Finland Oy:n päätöksen jälkeen Vantaan kaupunginhallituksen sitoutumispäätös on astunut voimaan ja hankkeen arvioitu suuruus on 10,8 milj. euroa.
Hanke toteutetaan kuntien yhteistyönä. Edelläkävijäkuntina mukana ovat Tampereen lisäksi Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä ja Lahti, jotka ovat tehneet yhteistyösopimuksen Kuntien Tiera Oy:n kanssa hankkeen toteuttamiseksi.
Edelläkävijäkuntien tehtäviin kuuluu hankevaiheessa liittymismaksujen sekä ylläpito- ja muiden sopimuksen mukaisten maksujen suorittaminen, sopimuksen mukaisten resurssien asettaminen hankkeen käyttöön ja hankkeen yhteishallintoon osallistuminen sopimuksen hallintamallin mukaisesti.
Vantaa toimii hankkeen isäntäkuntana, joten Vantaan tehtävänä on hankevaiheen aikana hoitaa ohjausryhmän ja muiden hankkeen aikaisen hallintamallin elinten linjausten täytäntöönpano siten, että hanke toteutetaan sopimuksen, hankesuunnitelman ja rahoitusehtojen mukaisesti. Vantaan isäntäkuntana hankkeen hallintamallin mukaan täytäntöönpanemista linjauksista aiheutuneet kustannukset maksetaan hankkeelle varatuista rahoista. Edelläkävijäkunnat viimekädessä vastaavat hankkeessa aiheutuvista kustannuksesta yhteisvastuullisesti pakollisten liittymismaksujensa mukaisessa suhteessa. Vantaa järjestää hankeorganisaation käytännön toiminnan, hankkeen maksujen suorittamisen ja vastaa rahaliikenteestä.
DigiOne-hankkeessa toteutetaan oppimisen ja koulutuksen järjestelmiä yhteen kokoava valtakunnallinen digitaalinen alusta, jossa on koottuna käyttäjäystävällisesti kaikki opettajan, oppijan, rehtorin, huoltajien ja hallinnon käyttämät tiedot, järjestelmät ja palvelut. Alustan tavoitteena on kasvaa opetusalan valtakunnalliseksi digitaaliseksi ekosysteemiksi, johon myös muut opetuksen järjestäjät ja alan toimijat voivat liittyä ja joka kattaa palvelut varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti.
Hankkeen tavoitteena on edistää oppimista ja luoda hyvinvointia pitkäjänteisesti. Taustalla ovat myös uusien opetussuunnitelmien edellyttämät muutokset ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet, joiden hyödyntämistarve on korostunut entisestään kevään 2020 poikkeusolojen aikana.
Projektin tarkoituksena on:
- Luoda kansallinen digitaalinen palvelualusta yhdessä viiden suurimman kunnan kanssa (Vantaa, Espoo, Tampere, Turku ja Oulu) ja ekosysteemi, johon voivat liittyä halukkaat koulutuksenjärjestäjät, palvelujen tuottajat ja muut koulutusalan toimijat.
- Edistää omalta osaltaan opetussuunnitelmien mukaisen pedagogisen toimintakulttuurin ja johtamisen muutosta mm. luomalla toimiva kokonaisuus digitaalisista koulutuksen palveluista ja parantamalla tiedolla johtamisen mahdollisuuksia.
- Luoda kansallisesti paremmat edellytykset lasten ja nuorten oppimiselle ja hyvinvoinnille sekä vähentää eriarvoistumista.
- Luoda helppokäyttöisiä ja helposti käyttöönotettavia palveluita itse ja markkinatoimijoiden kanssa, jolloin käyttö laajenisi valtakunnalliseksi.
- Luoda synergiaetua omistajilleen karsimalla päällekkäistä työtä ja tekemällä yhteistyötä mm. hankintojen, integraatioiden sekä tietoturvan- ja suojan osalta.
- Varmistaa ei-kaupallinen omistajuus alustalle.
- Jättää kaupallisille toimijoille edelleen tilaa. Kiihdyttää uusien innovatiivisten kaupallisten palveluiden syntymistä.
Hankkeessa suunniteltavan ja rakennettavan digitaalinen palvelualustan sekä ekosysteemin tarkoituksena on tukea opettajaa toteuttamaan uutta opetussuunnitelmaa ja tulevaisuuden pedagogista otetta. Tavoitteena on auttaa oppijaa keskittymään oppimiseen ja opettajaa oppimisen tukemiseen sekä tarjota yhdenvertaisemmat lähtökohdat oppimiselle. Järjestelmiä integroivan palvelualustan avulla haetaan mahdollisuuksia automatisoida työtä ja koota yhteen tietoa eri lähteistä johtamisen ja päätöksenteon tueksi.
Hankkeen kesto: 1.1.2021 – 31.12.2023
Budjetti: 3 160 000 euroa
Rahoitus: Keskitetty ict-kehittämismääräraha 500 000 euroa (v. 2021 500 000 €, v. 2022 - 23 yhteensä 2 660 000 €)
Omistaja: Lauri Savisaari, johtaja, sivistyspalvelujen palvelualue
Projektipäällikkö: Jasmina Järveläinen
Sivistyspalvelujen konsernisalkun johtoryhmä teki 18.12.2020 projektin toteutuspäätöksen. Tällöin esillä ei kuitenkaan vielä ollut budjettia ja tarkempaa organisoitumissuunnitelmaa (mm. projektin ohjausryhmää). Projektin ohjausryhmä kokoontui 31.3.2021 ja käsitteli aikataulun ja konsernihallinnon johtoryhmässä 13.10.2020 esiteltyyn kannattavuuslaskelmaan pohjautuvan budjetin. Projekti käsiteltiin täydennetyillä tiedoilla sivistyspalvelujen kehittämissalkun johtoryhmässä 9.4.2021 ja hyväksyttiin projekti toteutukseen edellä mainituin ja kehittämissalkkuun kirjatuin tiedoin.
Sivistyspalvelujen palvelulueen johtaja teki 19.4.2021 § 30 päätöksen hankkeen toteuttamisesta ajalla 1.1.2021 - 31.12.2024. Hankkeen todellinen toteutusaika on aikaisemmasta tiedosta poiketen 1.1.2021 - 31.12.2023.