§ 52 Ohjausryhmän nimeäminen CBRNE-hankkeille

Lataa  Kuuntele 

TRE:4226/09.05.00/2020

Päätöspäivämäärä

11.5.2021

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palopäällikkö Jari Nieminen, puh 040 543 2827, etunimi.p.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, puh 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitos on hakenut Sisäisen turvallisuuden rahastolta rahoitusta kahdelle hankkeelle, Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn kehittäminen sekä Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn osaamisen kehittäminen. Hankkeissa parannetaan CBRNE-tilanteiden tunnistus-, tiedustelu- ja dekontaminaatiokykyä erityisesti tunnistamattomien säteilytilanteiden osalta, sekä laajennetaan säteily- ja kaasutiedustelukykyä laajojen alueiden tiedusteluun kykenevillä RPAS-lentolaitteilla (drone). Hankkeessa kehitettävä kahden (2) pelastuslaitoksen yhteinen muodostelma on osa Sisäministeriön pelastusosaston suunnittelua kansallisten pelastustoimen suorituskykyjen kehittämiseksi.

Painopiste hankkeessa on CBRNE-tilanteissa tarvittavan tiedustelu- ja mittausinfran hankinnassa. Hankkeessa hankitaan kalustoa, jota ei aiemmin hankkeessa mukana olevilla pelastuslaitoksilla ole käytössä. Suomen pelastusjohtajat ry. (Suomen pelastuslaitosten johtajien yhdistys) on lausunut 15.6.2020, että hankkeella on esitettyjen tietojen perusteella edellytykset palvella pelastuslaitosten tarpeita sekä parantaa erityisesti vaarallisten aineiden onnettomuuksiin varautumisen kansallista suorituskykyä, pelastusviranomaisten operatiivista toimintakykyä sekä valmiutta CBRNE-tilanteissa.

Tavoite on, että kyseinen muodostelma voidaan lähettää tukemaan koko valtakunnan alueella CBRNE-tilanteen johtovastuussa olevaa viranomaista, ja vuodesta 2023 lähtien mahdollisesti myös kansainvälisiin tehtäviin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Hankekumppanina on Satakunnan pelastuslaitos.

Sisäisen turvallisuuden rahaston hakuohjeiden mukaan hankkeelle tulee nimetä ohjausryhmä. Ohjausryhmän tehtävänä on seurata ja valvoa, että hanke toteutuu rahoituspäätöksen, hankesuunnitelman ja budjetin mukaisesti. Ohjausryhmä ohjaa ja tukee hankkeen toimintaa ja osallistuu sen tulosten arviointiin. Tarvittaessa ohjausryhmä voi esittää esim. hankesuunnitelman muuttamista.
Koska nämä kaksi hanketta kytkeytyvät kiinteästi toisiinsa, perustetaan molemmille hankkeille yhteinen ohjausryhmä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen lokakuussa 2020 esittämän pyynnön mukaisesti hankekumppani ja Sisäministeriön pelastusosasto ovat nimenneet edustajansa hankkeen ohjausryhmään.

Pelastusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteeseen 4,​ Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö. 

Päätös

Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn kehittäminen -hankkeelle asetetaan ohjausryhmä, johon nimetään  ajalle 3.5.2021 - 31.12.2022:

pelastuspäällikkö Kari Alanko, Pirkanmaan pelastuslaitos

pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski, Satakunnan pelastuslaitos

erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi, Sisäministeriön pelastusosasto

ylitarkastaja Petri Smolander, Säteilyturvakeskus.

 

Ohjausryhmä valitsee ensimmäisessä kokouksessaan keskuudestaan puheenjohtajan. Ohjausryhmään valitaan edustaja projektiryhmästä, kun projektiryhmä on valittu. Ohjausryhmän sihteerinä toimii taloussuunnittelija Krista Kurppa.

 

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen