§ 58 Pirkanmaan pelastuslaitoksen lausunto sisäministeriölle

Lataa  Kuuntele 

TRE:2716/09.05.00/2021

Päätöspäivämäärä

31.5.2021

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Martti Honkala, puh 040 776 3948, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, puh 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pelastuslaki (379/2011) tuli voimaan 1.7.2011. Pelastuslakiin on sen antamisen jälkeen tehty useita muutoksia. Nämä muutokset ovat liittyneet mm. ympäristövahinkojen torjunnan johtovastuun siirtämisestä sisäministeriölle, tiedonsaantioikeuksiin, rekistereihin ja muutoksenhakuun. Lain muutoksista johtuvat säännösten kumoamiset ja toisaalta niiden lisäämiset ja siirtämiset sekä valmisteilla olevasta hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat muutostarpeet edellyttävät pelastuslain sisällön ja rakenteen uudelleentarkastelua.

Sisäministeriö asetti 30.12.2019 pelastuslain uudistamisen esiselvitystä koskevan hankkeen toimikaudeksi 1.1.2020 - 31.12.2020. Hankkeen toimikautta pidennettiin 31.3.2021 saakka. Hankkeen tavoitteena on kokonaisvaltaisesti selvittää ja arvioida näkemykset pelastustoimen lainsäädännön muutostarpeista erityisesti pelastustoimen kehittämishankkeen, maakunnallisen pelastustoimen perustamisen sekä aikaisemmin tehtyjen muutosten edellyttämän lain rakenteen tarkistamisen osalta. Hankkeen tavoitteena on tietoa ja näkemyksiä kokoamalla luoda edellytykset pelastustoimen lainsäädännön uudistamiseksi erikseen asetettavassa lainsäädäntöhankkeessa.

Lausuntopyynnön kohteena ovat pelastuslain uudistamisen esiselvityshankkeen valmistelujaostojen muistiot. Kunkin jaoston tehtävänä oli osaltaan arvioida sääntelyn nykytila ja toimivuus, soveltamiskäytännöt ja uudet sääntelytarpeet, laatia ehdotukset lainsäädännön uudistamiseksi ja mahdollisiksi muiksi toimenpiteiksi. Jaostojen ehdotusten tuli sisältää nykytilan arviointi, arviointi toteuttamisvaihtoehdoista, muutosehdotuksen tavoite, perusteltu ehdotus sisällöksi sekä arvio esitysten vaikutuksista.

Pirkanmaan pelastuslaitos lausuu oheisen lausunnon mukaisesti pelastuslain uudistamisen esiselvityshankkeen jaostojen muistioista lainsäädännön uudistamiseksi ja mahdollisiksi muiksi toimenpiteiksi.

Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteen 4 (Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö) 7 §:n 3. kohdan mukaisesti pelastusjohtaja päättää asiat,​ jotka koskevat pelastuslaitoksen hallintoa,​ organisointia, ​ toimintaa ja sopimuksia talousarvio-​ ja palvelutasopäätöksen mukaisesti siltä osin,​ kun päätösvalta ei kuulu kaupunginhallitukselle.

Päätös

Hyväksytään liitteenä oleva lausunto pelastuslain uudistamisen esiselvityshankkeen valmistelujaostojen muistioista.

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen