§ 17 Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikan yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:273/10.03.04/2021

Päätöspäivämäärä

8.6.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Anna Levonmaa, puh. 040 139 9288, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikka kuuluu Tampellan kaupunginosaan ja on osa laajempaa Aleksandra Siltasen puistoa. Kunnostuksen piiriin kuuluu pienikokoinen ja kaupunkimainen leikkipaikka. Leikkipaikka on aidattu metalliaidalla ja aidan ulkopuolta rajaavat leikatut pensastutukset. Aidan sisäpuolella ei ole istutuksia. Leikkipaikka sijoittuu asemakaavassa suojellun muinaisjäännöksen päälle, jossa puiden istutus ei ole mahdollista.

Tavoitteena on lisätä puiston käyttöastetta, saavutettavuutta ja esteettömyyttä, kunnossapidettävyyttä sekä viihtyisyyttä uusilla ja kunnostetuilla pintamateriaaleilla, kalusteilla ja leikkivälineillä. Nykyiset puiston varusteet ovat pääosin huonokuntoisia ja kaipaavat monipuolistamista ja osin kunnostamista. Nykyinen turvasora valuu kaltevalla pinnalla porttien eteen estäen porttien aukeamista. Leikkipaikan pintamateriaaliksi vaihdetaan hiekkatekonurmi, joka helpottaa alueen käytettävyyttä ja kunnossapidettävyyttä.

Leikkipaikan keskelle on suunniteltu alueen kohokohdaksi esteettömässäkin leikissä toimiva suuri, reittimäinen monitoimiväline. Se koostuu erilaisista kiipeilyelementeistä, torneista ja kahdesta erikokoisesta liukumäestä. Monitoimiväline toimii eri-ikäisten leikissä ja tarjoaa päivästä toiseen inspiraation uusiin leikkeihin ja haasteisiin isollekin joukolle yhtä aikaa muuten pienessä leikkipaikassa. Toinen uusi väline on esteetön karuselli, joka toimii sekä pyörätuolilla että istuen penkillä. Lisäksi nykyinen hiekkalaatikko uusitaan sekä pölliauto ja keinut kunnostetaan. Pölliautoa siirretään tilaa vaativan monitoimivälineen tieltä puiston etelälaitaan, johon on kerätty muutenkin pienten leikkiin sopivia toimintoja.

Puiston penkit kunnostetaan ja siirretään kahdelle eri puolelle leikkipaikkaa sekä lisäksi uusitaan leikkipaikalle itsenäisesti seisovat roskakorit. Leikkipaikan hyväkuntoinen aita portteineen ja pensasistuksineen, kuten myös valaisimet aidan ulkopuolella säilyvät ennallaan.

Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikan kunnostuksen yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 8.4.-23.4.2021 välisenä aikana. Palautteita tuli määräaikaan mennessä 3 kpl ja ne koskivat liikuntavälineitä aikuisten käyttöön (1 kpl) sekä puiston varjoisuuden lisäämistä (2kpl).

Jatkotoimenpiteinä annetun palautteen perusteella rakennussuunnittelussa tutkitaan hiekkalaatikon kattaminen varjoisuuden lisäämiseksi. Lisäksi huomiona, että yleissuunnitelman luonnosvaiheessa tutkittiin aikuisten liikuntavälineiden kuten leukapuomin mahtumista leikkipaikalle, mutta turva-alueet huomioiden, pieninkään liikuntaväline ei mahtunut.

Tarkemmin palautteista ja niiden vastineista ks. liite.

Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikan hoitoluokka säilyy uuden kunnossapitoluokituksen mukaisena R2 toimintaviheralueena. Kohde sisältyy vuoden 2021 työohjelmaan.

Suunnitelman kustannusarvio on 77 500 euroa ja puiston kunnostettava pinta-ala 435 m2, joten neliökustannukseksi muodostuu 178,0 euroa.

Päätös

Hyväksytään Aleksandra Siltasen puiston leikkipaikan yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21342/2 kustannusarvioineen.