Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 18.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 53 Jäsenen nimeäminen Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n ja nimettyjen muiden yhtiöiden hallituksiin 

TRE:3426/00.03.01/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Konsernijaosto nimesi 23.3.2021 § 29 Riitta Lyytikäisen Tampereen kaupungin edustajaksi Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n, Helapuiston Lähipalvelukeskus Oy:n, Haukiluoman Liikekeskus Oy:n, KOy Länsi-Tesoman Liikekeskuksen, Lukonmäen Lähipalvelukeskus Oy:n, Maijalanpuiston Lähipalvelukeskus Oy:n ja Pelipuiston Lähipalvelukeskus Oy:n hallituksiin vuoden 2021 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkavalle kaudelle. Nimeämisen jälkeen Riitta Lyytikäinen on ilmoittanut, että hän ei ole käytettävissä kyseisiin tehtäviin.

Haukiluoman Liikekeskus Oy:n hallitukseen konsernijaosto nimesi Riitta Lyytikäinen (pj), Virpi Ekholm, Ari Kilpi ja Pekka Uusitalo. Yhtiön status on tämän vuoden puolella muuttunut passiiviseksi, kun yhtiö on myynyt ainoan omaisuutensa eli Haukiluoman kiinteistön kaupungille eikä yhtiöllä ole siten enää liiketoimintaa. Yhtiö voisi jäädä kaupungin pöytälaatikkoyhtiöksi myöhempiä tarpeita varten eikä yhtiö siten tarvitse myöskään hallitusta.

Kuntalain 47 §:n 2. momentin mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Kuntalain 47 §:n 1. momentti, jonka mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu.  Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden konserniohjeen kokouksessaan 16.12.2019 § 206. Konserniohje kieltää ns. kaksoisroolit hallituksen jäseniltä 1.7.2020 alkaen, mutta tarkastuslautakunnan jäsenten osalta valtuusto päätti, että siirtymäaikaa on 1.7.2021 saakka.

Kaupunginhallituksen hyväksymän hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohjeen mukaan kaupunkikonserniin kuuluvissa yhteisöissä hallituksen jäsenen kokouspalkkio on sama kuin Tampereen kaupunginhallituksen jäsenen kokouspalkkio. Puheenjohtajalle kokouspalkkio maksetaan 50 prosentilla korotettuna. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 23.2.2021 § 17 hallitusten jäsenten vuosipalkkioista määrätyissä Tampereen kaupungin tytäryhteisöissä. Yhtiöt on luokiteltu neljään ryhmään liiketoiminnan laadun, taloudellisen ja toiminnallisen merkityksen sekä markkinatilanteen pohjalta. Vuosipalkkio maksetaan ainoastaan emoyhtiön hallitusten jäsenille. Vuosipalkkio maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n hallitukseen vuoden 2021 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkavalle kaudelle nimetään Päivi Kovanen.

Helapuiston Lähipalvelukeskus Oy:n, KOy Länsi-Tesoman Liikekeskuksen, Lukonmäen Lähipalvelukeskus Oy:n, Maijalanpuiston Lähipalvelukeskus Oy:n ja Pelipuiston Lähipalvelukeskus Oy:n hallituksiin vuoden 2021 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkavalle kaudelle nimetään Ari Kilpi.

Haukiluoman Liikekeskus Oy:n hallitukseen ei nimetä henkilöitä.

Päätös annetaan kuntalain 46 §:n tarkoittamana ohjeena kaupungin edustajalle yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Päätös

Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n hallitukseen vuoden 2021 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkavalle kaudelle nimetään Päivi Kovanen.

Helapuiston Lähipalvelukeskus Oy:n, KOy Länsi-Tesoman Liikekeskuksen, Lukonmäen Lähipalvelukeskus Oy:n, Maijalanpuiston Lähipalvelukeskus Oy:n ja Pelipuiston Lähipalvelukeskus Oy:n hallituksiin vuoden 2021 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkavalle kaudelle nimetään Ari Kilpi.

Haukiluoman Liikekeskus Oy:n hallitukseen ei nimetä henkilöitä.

Helapuiston lähipalvelukeskus Oy:n ja KOy Länsi-Tesoman liikekeskuksen hallitusten puheenjohtajaksi nimetään Pekka Uusitalo.

Päätös annetaan kuntalain 46 §:n tarkoittamana ohjeena kaupungin edustajalle yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Suojasen esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

  • Controller Sami Suojanen

Kokouskäsittely

Controller Sami Suojanen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn hallituksen jäsenyytensä vuoksi. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Suojanen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana oli ehdotettu Helapuiston lähipalvelukeskus Oy:n ja KOy Länsi-Tesoman liikekeskuksen hallituksen puheenjohtajaksi Pekka Uusitaloa ja se oli saanut kannatusta. 

Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko ehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska jaosto oli yksimielinen, Helapuiston lähipalvelukeskus Oy:n ja KOy Länsi-Tesoman liikekeskuksen hallitusten puheenjohtajaksi nimetään Pekka Uusitalo.

Tiedoksi

Nimetyt, Arto Vuojolainen, Virpi Ekholm

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.