§ 21 Lausunto Tampereen kaupungin vesilupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2595/11.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

18.6.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee vierasvenelaiturin rakentamista Ratinan suvantoon Pyhäjärveen sekä valmistelulupaa. Lausuntoa pyydetään 30.6.2021 mennessä, LSSAVI//6188/2021.

Tampereen kaupunki hakee vesilain mukaista lupaa kuusipaikkaisen vierasvenelaiturin rakentamiseen Ratinan suvantoon Pyhäjärvessä. Laituri sijoittuu Laukontorin eteläosaan yhteiselle vesialueelle (kiinteistötunnus 837-876-9-0). Hanketta varten tarvittava alue on hakijan omistuksessa. Vierasvenelaiturin tarkoituksena on parantaa Tampereen keskustan saavutettavuutta veneellä Pyhäjärveltä. Hakemuksen mukaan laituri tehdään kelluvana betonilaiturina. Rannansuuntaisen laiturin pituus on 16 m ja leveys 3,5 m. Laiturille rakennetaan 4,8 m pituinen käyntisilta. Hankkeelle haetaan myös valmistelulupaa muutoksenhausta huolimatta. Valmistelevina toimenpiteinä esitetään painojen asennus veteen sekä laiturin ankkurointi. Hakemuksen mukaan rakennustöistä aiheutuva veden samentuminen on lyhytaikaista ja rajautuu pienelle alueelle.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019.

Maakuntakaavassa 2040 ranta-alue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi. Lisäksi alue kuuluu kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen. Ratinan suvannon vesialue on osoitettu maaseutualueeksi.

Yleiskaava

Keskustan strategisessa osayleiskaavassa (kuulutettu voimaan 2.6.2017) ranta-alue on osoitettu toriksi tai aukioksi. Merkinnällä on osoitettu kaupallisesti ja/tai kaupunkirakenteellisesti merkittävimmät torit ja aukiot. Maankäyttömerkinnän lisäksi näille toreille ja aukioille on osoitettu kehitettävän torialueen kohdemerkintä. Alue kuuluu ydinkeskustan kehittämisvyöhykkeeseen ja kaupunkiympäristön kehittämisvyöhykkeeseen. Kaupunkiympäristön kehittämisvyöhykkeeksi osoitetulla Ratinan suvannon alueella alueen maankäytön ja toimintojen kehittämisen sekä asemakaavoituksen tulee perustua yleispiirteiseen kokonaistarkasteluun. Kytkeytyminen muihin keskustan alueisiin on varmistettava. Alueesta tulee kehittää veden läheisyyttä hyödyntävä korkealaatuinen ja monipuolinen osa keskustaa siten, että suvannon rantojen käyttö lisääntyy. Alueen toreja ja aukioita on kehitettävä viihtyisinä ja laadukkaina julkisina kaupunkitiloina. Alueella sallitaan täydennysrakentaminen. Alueella on toimiva satama eikä sen toimintaa saa estää eikä haitata. Erillisessä sataman kohdemerkinnässä todetaan, että sataman häiriötön toiminta on otettava huomioon suunniteltaessa lähiympäristön maankäyttöä sekä uusia kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä.

Tammerkosken ja ratinan suvannon rannat ovat lisäksi osa kehitettävää viher- ja virkistysvyöhykettä. Viher- ja virkistysvyöhykkeellä on kehitettävä viher- ja virkistyspalveluiden laatua ja jatkuvuutta siten, että Pyynikin, Kaupin ja Iidesjärven saavutettavuus keskustasta sekä yhteydet järveltä järvelle paranevat. Vyöhykettä tulee kehittää kaupungin viihtyisyys- ja vetovoimatekijänä sekä tärkeänä kaupunkimaiseman osana. Ratinan suvanto on osayleiskaavassa osoitettu vesialueeksi. Tammerkosken osalta on seuraava määräys: ”Koski ja sen ympäristössä oleva rakentaminen ja maisema sekä arkeologiset kohteet muodostavat kansallisesti merkittävän kulttuuriympäristökokonaisuuden ja ovat kaupungin keskeinen identiteettitekijä. Rakentamisen ja muiden toimenpiteiden on tuettava arvokkaan kulttuuriympäristön säilymistä ja kehittämistä.” Rantojen suuntaisesti ja kävelysillan kohdalta Tammerkosken yli on osoitettu tärkeät jalankulun reitit.

Asemakaava

Vesialueella on voimassa kaupunginvaltuuston 26.3.2008 hyväksymä asemakaava nro 8172, jossa Ratinan suvanto on osoitettu vesialueeksi ja Laukonsilta on osoitettu merkinnällä si-jk/pp: Vesialueen ylittävä silta, joka on varattu yleiselle jalankululle ja polkupyöräilylle. Laituri sijoittuu osittain sillan alle.

Rantaan on osoitettu tori, jonka reunalla on maakaasuputki, sekä merkinnällä jk-9 alue, jolle saadaan rakentaa pilareilla kannatettu tai pengerretty kevyen liikenteen väylä. Pengerretyn väylän sivuluiskat verhotaan ympäristöön sopivalla tavalla ja sopivilla pintamateriaaleilla. Torille on myös asemakaavassa osoitettu säilytettävä puu sekä alueen osa, jolle saadaan sijoittaa polttonesteiden jakelutoimintaan tarvittavia laitteita.

Toiminta on asemakaavan mukaista ja tukee yleiskaavan tavoitteiden toteutumista alueella.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti